Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίων και Λυκείων για το Σχολ. Έτος 2016
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ Α-Β-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2016
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ Α-Β-Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ( Α ΦΑΣΗ)
Μαρ 11 2016
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίων και Λυκείων για το Σχολ. Έτος 2016
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ Α-Β-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2016
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ Α-Β-Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ( Α ΦΑΣΗ)
Φεβ 16 2016
ΤΙΤΛΟΣ: «Ενεργειακή μελέτη κλειστού κυκλώματος με πηγή, αντιστάτης και λαμπτήρα»
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι μια πρόταση διδασκαλίας για το κεφάλαιο του Δυναμικού ηλεκτρισμού και την ενότητα του κλειστού κυκλώματος.
Το διδακτικό σενάριο με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εργαστούν ομαδικά για να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες ενός κλειστού ηλεκτρικού κυκλώματος.
Μπορείτε να κατεβάσετε το σενάριο και το αντίστοιχο Φύλλο εργασίας πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:
Φεβ 16 2016
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016:
α. Τον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γενικού Λυκείου 2016.Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας και
β. Τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου 2016. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.
Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες πατώντας το σύνδεσμο:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2016
Φεβ 15 2016
Φεβ 14 2016
Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τη παρουσίαση των μαθητών του Α2 πατώντας το σύνδεσμο :
Γραβούρα: Ο Volta παρουσιάζει στο Ναπολέοντα μια από τις εφευρέσεις του
Φεβ 11 2016
Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα τηςραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία . ‘Ηταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.
Μπορείτε να δείτε μέρος από τη παρουσίαση της ζωής και του έργου της Μαρί- Salomea Sktodowska-Curie από ομάδα μαθητών της Α Λυκείου πατώντας Salomea Sktodowska-Curie.
Φεβ 11 2016
Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε μια παρουσίαση για τον CRISTIAN DOPPLER και το φαινόμενο DOPPLER
Ιαν 26 2016
Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (www.panekfe.gr) διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που γεννήθηκαν μετά την 1‐1‐1999 (Α΄ και Β΄ τάξης).
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα (ΕΚΦΕ Αιγάλεω) για τις ομάδες της Νότιας Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΦΕ Κέντρου) για τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας. Συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, τριμελείς ομάδες μαθητών από 80 σχολεία της χώρας (49 στην Αθήνα και 31 στη Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς όπου έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές.
Οι ομάδες του Πειραματικού ΓΕΛ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΓΕΛ. Κολεγίου Αθηνών θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016 που θα διεξαχθεί στο Ταρτού της Εσθονίας από 7 έως 14 Μαΐου 2016. Τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ www.panekfe.gr
Δεκ 05 2015
Το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ απο 14-16 Οκτωβρίου 2016 διοργανώνει το 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα:
Διδακτικές διαδρομές στο σημερινό σχολείο
με συνδιοργανωτές τη Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι χώροι διεξαγωγής του Συνεδρίου :
1.Το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και
2. Οι χώροι του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών
Μπορείτε να διαβάσετε την 1η Ανακοίνωση του Συνεδρίου πατώντας το σύνδεσμο:
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου πατώντας στο σύνδεσμο
Νοέ 21 2015
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 από 09:00 έως 13:00 η ετήσια Ημερίδα Πειραματικών Δραστηριοτήτων στη Φυσική , Χημεία και Βιολογία και 8η στη σειρά. Συμμετείχαν συνολικά 45 μαθητές κυρίως της Α και Β Λυκείου χωρισμένοι σε 15 τριμελείς ομάδες. Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν σε τρεις πειραματικές διαδικασίες-στη φυσική, χημεία και βιολογία- χωρίς όμως το πλαίσιο της διαδικασίας να είναι ανταγωνιστικό αλλά καθαρά μαθησιακό.
Στη φετινή Ημερίδα συμμετείχαν ταυτόχρονα το Αρσάκειο Λύκειο της Πάτρας και το Λύκειο Λάλα Ηλείας με εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσω Skype, συνεχίζοντας έτσι το σχολείο μας τη συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής.
Στην Ημερίδα παρεβρέθησαν και οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ 4, Κα Χατζηκωντή Ο. και ο Κος Σινιγάλιας Π.
Τα θέματα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε πατώντας στο σύνδεσμο: ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Νοέ 17 2015
Μαθητές του τμήματος Α1 παρουσιάζουν στους συμμαθητές τους το φαινόμενο Hall στα πλαίσια των καθιερωμένων παρουσιάσεων των εργαστηριακών ομάδων του τμήματος
Μπορείτε να δείτε τη παρουσίαση πατώντας το σύνδεσμο: Φαινόμενο Hall
Νοέ 10 2015
Μπορείτε να δείτε τη παρουσίαση της Χρυσής Αναλογίας πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:
Νοέ 05 2015
Πρόσκληση-Ενημέρωση
Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 ( 09.00-13.00) την 8η Ενδοσχολική Ημερίδα με Πειραματικές Δραστηριότητες στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία .Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν συνολικά 16 τριμελείς ομάδες του σχολείου μας από μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου που θα <<εμπλακούν>> σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
Μετά την επιτυχημένη περσινή συνεργασία του σχολείου μας με σχολεία της Ηλείας, Αχαίας, Αττικής και Πειραιά με τη πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων ταυτόχρονα σε αυτά και με επικοινωνία μέσω σύγχρονης τηλεδιάσκεψης (SKYPE) θα υπάρξει και φέτος η πρόταση για συμμετοχή στην ημερίδα μας και άλλων σχολικών μονάδων. Το νέο στοιχείο της διαδικασίας είναι η καθαρά διερευνητική/ανακαλυπτική προσέγγιση στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής.
Όσες σχολικές μονάδες ενδιαφέρονται για μια ανάλογη συνεργασία μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ) κο Φύττα Γεώργιο – Φυσικό ή με τη Διεύθυνση του σχολείου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2610 433509, 2610 433510 και 6976363296
email : georgefyttas@gmail.com, gfyttas@upatras.com
Οκτ 14 2015
Μπορείτε να διαβάσετε ε την πρόταση της ΠΑΝΕΚΦΕ για τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο πατώντας στο σύνδεσμο:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΚΦΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Οκτ 14 2015
Σας νωστοποιούμε ότι η Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών «ΠΑΝΕΚΦΕ» προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016 δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου.
Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Tartu της Εσθονίας από 7 έως 14 Μαΐου 2016.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-1999. Η συμμετοχή των μαθητών στο Διαγωνισμό και στην Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό (ύλη, φάσεις διεξαγωγής, κ.ά.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.panekfe.gr/euso/docs .
Να σημειώσουμε ότι το σχολείο μας Πειραματικό Λύκειο ΑΕΙ το σχολ. Έτος 2013-14 είχε καταλάβει τη πρώτη θέση σε αυτό το διαγωνισμό και είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών στο Λουξεμβούργο όπου είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο.
Ιούλ 03 2015
Πραγματοποιήθηκε στη Σύρο απο 26 έως 28 Ιουνίου το
Σκοπός του Συνεδρίου
Σκοπός του ήταν ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε), καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές έτσι όπως διαμορφώνονται στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ανάδειξης των θεμάτων διδακτικής μεθοδολογίας με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.
Σε όλη τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου στη Σύρο θα φιλοξενήθηκε ο etwinning σταθμός SouthTwin (http://blogs.eun.org/etwinning10/mobile-stations/) .
Οι κινητοί σταθμοί eTwinning «SouthTwin» και «NorthTwin» ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη για να διαδώσουν το eTwinning σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολικών μονάδων, γονείς και μαθητές.
Το σχολείο συμμετείχε στο Συνέδριο στη συνεδρία των Φυσικών Επιστημών και στην Ημέρα Scratch με μια εισήγηση των Φύττα Γ.- Φυσικός και Νικολού Δ.- Πληροφορικής
” Προσομοίωση ενός πειράμaτος φυσικής στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch”
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της εισήγησης ΕΔΩ.
Ιούλ 03 2015
Πραγματοποιήθηκε απο 18 έως 20 Ιουνίου 2015 στη Πάτρα το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας: ” Όπου ακούς μουσική …”, Σύγχρονες Μουσικοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις (ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ 2015) που διοργάνωσε το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών υπο την αιγίδα της ΔΕΠΠΣ, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δήμου Πατρέων.
Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν και συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν:
Μια από τις βασικές θεματικές ενότητες ήταν:
Μουσική και Μαθηματικά, Μουσική και Φυσικές Επιστήμες
Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε η εισήγηση :
Χαρτογραφώντας το θόρυβο και το χρόνο αντήχησης του σχολείου μας
Μια ερευνητική εργασία που αφορούσε τη μέτρηση του μέσου περιβαλλοντικού θορύβου του σχολείου μας ( Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών) και των χρόνων αντήχησης των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Μπορείτε να δείτε τη παρουσίαση της εισήγησης ΕΔΩ.
Ιούν 29 2015
Ιαν 29 2015
Ο προτεινόμενος πειραματικός υπολογισμός του μήκους κύματος λ ενός Laser Pointer θεωρούμε ότι αποτελεί μια εξαιρετική διδακτική προσέγγιση πολλών εννοιών της κυματικής (κύμα, συμβολή και περίθλαση).
Πολλά στοιχεία προέρχονται από την εργασία του ΕΚΦΕ Αιγίου αλλά και την επιμορφωτική συνάντηση των φυσικών στο ΕΚΦΕ Πάτρας.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ απλά:
Ένα Laser Pointer κι ένα CD
Φωτογραφία της πειραματικής διάταξης και ενισχυτικές συμβολές πρώτης τάξης
Μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένη της εργασία με πολλά στοιχεία από την εργασία στο ΕΚΦΕ Αιγίου στο σύνδεσμο:
Δεκ 21 2014
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού EUSO 2015 για το ΕΚΦΕ ΠΑΤΡΩΝ.
Την πρώτη θέση (1Η)κατέλαβε η ομάδα του:
ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
αποτελούμενη απο τους μαθητές/τριες της Β Λυκέιου: Κάρτα Ν, Λυκοθανάση Κ., Μαγειροπούλου Α. που συγκέντρωσε 254 μονάδες.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ομάδα του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ με 239 μονάδες.
Συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν το Νομό Αχαΐας μαζί με την ομάδα του 1ου Λυκείου Αιγίου. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στη τελική φάση του Διαγωνισμού.
Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δεκ 16 2014
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τοπικοί διαγωνισμοί επιλογής τριμελών ομάδων των περιοχών ευθύνης των ΕΚΦΕ Πατρών και Αιγίου, στα πλαίσια της πρώτης φάσης για την επιλογή των τριμελών μαθητικών ομάδων, που θα συμμετάσχουν στην «13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – European Union Science Olympiad – EUSO 2015», στην Αυστρία.
Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν οι τριμελείς ομάδες δεκαέξι Γενικών Λυκείων του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα προκριθεί μια ομάδα από το ΕΚΦΕ Αιγίου και δυο ομάδες από το ΕΚΦΕ Πατρών.
Νοέ 13 2014
Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Ημερίδα Πειραματικών Δραστηριοτήτων στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και η 7η κατά σειρά τα τελευταία χρόνια. Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου ( Υπεύθυνος Κος Φύττας Γ.-Φυσικός ) και από τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ04 Κα Καλόσακα Α. και Σφαέλο Ι. και πήραν μέρος συνολικά 16 τριμελείς ομάδες . Στην Ημερίδα συμμετείχαν με παράλληλες δραστηριότητες και άλλα εννέα (9) σχολεία από την Αθήνα, Πειραιά και Ηλεία σε διαδικτυακή σύνδεση.
Στην Ημερίδα παρεβρέθηκε η Σχολική Σύμβουλος κλάδου ΠΕ04 Ν. Αχαίας και Παιδαγωγική υπέυθυνος του σχολείου Κα Χατζηκωντή Όλγα, ο Υπέυθυνος ΕΚΦΕ Πάτρας Κος Ξανθόπουλος και οι συνεργάτες του, καθώς και εκπαιδευτικοί του κλάδου.
Τα θέματα της Ημερίδας:
Φυσική: Μέτρηση της πυκνότητας στερεού και άγνωστου υγρού
Χημεία: Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Βιολογία: Παρατήρησης πλασμόλυσης και σπάργης φωτικών κυττάρων
Φωτογραφίες από την Ημερίδα
Νοέ 05 2014
Τη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο η καθιερωμένη ετήσια ενδοσχολική Ημερίδα Πειραμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ–ΧΗΜΕΙΑΣ–ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ που οργανώνει το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου.
Μετά τη περυσινή συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Λάλα, στη φετινή στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ταυτόχρονα δέκα (10) συνολικά σχολεία από την Αθήνα, Πειραιά και τη γειτονική Ηλεία.
Σεπ 08 2014
Ο κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει τους κανόνες ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, εκκένωσης του κτιρίου αλλά και τους κανόνες συμπεριφοράς των μαθητών σε σχέση με το χώρο και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Σχολείου.
Μπορέιτε να δείτε τον κανονισμό στον παρακάτ σύνδεσμο:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΡΓΑΣTΗΡΙΩΝ ΦΕ
Ιούν 22 2014
Ιούν 04 2014
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με το Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα της Φυσικής της Α΄ Λυκείου και Β΄ Λυκείου ( Γενική Παιδεία και Προσανατολισμός)
ΦΕΚ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15
Μάι 29 2014
Στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών ομάδα ενδιαφέροντος της Β Λυκείου εργάστηκε σε ένα σύγχρονο θέμα:
Είναι η νανοτεχολογία μια ξεχωριστή επιστήμη;Έχει συμβάλει η νανοτεχνολογία στην εξέλιξη του αθλητισμού;
Μερικά από τα ερευνητικά μας ερωτήματα στα οποία η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να δώσει απαντήσεις.
Η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών αλλά και το πλήρες κείμενο μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μάι 22 2014
ΣΤΟΧΟΙ
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE: ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Μάι 16 2014
Υπολογισμός της Ροπής Αδράνειας σφαίρας με χρήση κεκλιμένου επιπέδου και φωτοπύλης
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εργαστηριακή άσκηση της Γ΄ Λυκείου Κατ/σης
μαζί με την επεξεργασία των δεδομένων που πήρε ομάδα μαθητών της Γ Λυκείου.
Μάι 15 2014
Μπορείτε να δείτε δυο (2) αρχεία με την αρχή λειτουργίας του ηλεκτρικού χρονομετρητή και τη διαδικασία σχεδιασμού διαγραμμάτων ταχύτητας-χρόνου και θέσης – χρόνου.
ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛ. ΧΡΟΜΟΜΕΤΡΗΤΗ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ-ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΗΣ-ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΤΗ
Μάι 13 2014
ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ-ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Μάι 13 2014
ΔΙΔΑΚΤΕΑ-ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ
Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Σχολ. έτος 2013-14
ΦΥΣΙΚΗ
Α΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ
Από το βιβλίο «Φυσική» Γενικής Παιδείας της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου( των Βλάχου Ι., Γραμματικάκη Ι.
κ.ά. και Αλεξάκη Ν., Αμπατζή Στ. κ.ά. όπως προσαρμόστηκε στην έκδοση 2011) και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Α’ Τάξης Γενικού Λυκείου (ΦΕΚ 1213) και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Α’ Τάξης Γενικού Λυκείου (ΥΑ 115478/21-08-2013).
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Οι ώρες διδασκαλίας προτείνεται να διατεθούν στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων S.I. και τα θεμελιώδη μεγέθη του, σε δραστηριότητες μέτρησης μήκους, χρόνου και μάζας, καθώς και σε γνώσεις που κρίνει ο εκπαιδευτικός προαπαιτούμενες για τις ενότητες που θα ακολουθήσουν. Εργαστηριακή άσκηση : Μέτρηση μήκους, χρόνου, μάζας
1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
1.1.1 έως 1.1.9
Εργαστηριακή άσκηση: Μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης
Ερωτήσεις, Ασκήσεις – Προβλήματα
1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
1.2.1 έως 1.2.8
Ερωτήσεις, Ασκήσεις – Προβλήματα
1.3 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
1.3.1 έως 1.3.4,
1.3.7
Ερωτήσεις, Ασκήσεις – Προβλήματα
Σημείωση: Οι δραστηριότητες, ερωτήσεις, και ασκήσεις-προβλήματα που αντιστοιχούν σε υποενότητες που δεν θα διδαχθούν, δεν αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας και αξιολόγησης.
2.1 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2.1.1 έως 2.1.3 εκτός από τη σελίδα 170 «Η δυναμική ενέργεια U …» έως τη σελίδα 172
«…διαφορές των δυναμικών ενεργειών»,
2.1.4 εκτός από τη σελίδα 174 «Ποσοτικά η διατήρηση …» έως τη σχέση (3), 2.1.6
: Μελέτη και έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας στην
Ερωτήσεις, Ασκήσεις – Προβλήματα
Σημείωση: Οι δραστηριότητες, ερωτήσεις, και ασκήσεις-προβλήματα που αντιστοιχούν σε υποενότητες που δε θα διδαχθούν, δεν αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας και αξιολόγησης.
Μάι 06 2014
Λίγα λόγια για το ερωτηματολόγιο…
Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει σχέση με την αξιολόγηση της χρήσης του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών από τους ίδιους τους μαθητές/τριες. Γίνεται μια προσπάθεια να αξιολογηθεί το εργαστήριο με κριτήρια που αναφέρονται σε τέσσερις (4) άξονες:
1ος άξονας Ασφάλεια – Καθαριότητα – Υγιεινή
2ος άξονας Χρηστικότητα
3ος άξονας Εργονομία
4ος άξονας Λειτουργία
Στόχος μας είναι να αναδειχθούν οι απόψεις των μαθητών/τριων από τη χρήση του Εργαστηρίου ΦΕ σε συγκεκριμένους άξονες και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν. Η εργαστηριακή φιλοσοφία που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας τα τελευταία χρόνια απαιτεί μια συνεχή ανατροφοδότηση από αυτούς ώστε να επιτευχθούν τα «βέλτιστα» αποτελέσματα.
Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από ένα σύνολο 166 μαθητών/τριών εντός διδακτικών ωρών στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν περίπου 15 λεπτά και συμπληρώθηκε ανώνυμα.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του ερωτηματολογίου δημοσιοποιήθηκαν και στο ιστολόγιο του σχολείου.
Μπορείτε να δείτε -πλήρη- την έρευνα πεδίου στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
.
Απρ 13 2014
Κατόπιν πρόσκλησης του Εργαστηρίου Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών-Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών- Project Coordinator Laboratory for Manufacturing Systems & Automation), το σχολείο μας μαζί με άλλα 10 επιλεγμένα από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο (9-11 Απριλίου)
Industrial Technologies 2014-Smart Growth through Research and Innovation
στα πλαίσια της Ελλήνικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης και συγκεκριμένα στο workshop
“ Industrial Technologies for Schools”
που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.
Κάθε σχολείο έπρεπε να προτείνει μια ιδέα σε σχέση με τη νανοτεχνολoγία και να την υποστηρίξει με ένα «paper /report», ένα poster και με μια τελική παρουσίαση. Το σχολείο μας συμμετείχε με μια ομάδα 20 μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ Τάξη με την εργασία:
HIGHLY EFFICIENT ELECTRICAL ENERGY PRODUCING NANOSTRUCTURE
Η πρόταση της ομάδας ήταν ο σχεδιασμός μιας νανοκατασκευής (nanostructure) η οποία θα χρησιμοποιούσε τρία (3) βασικά φαινόμενα: φωτοβολταικό, πιεζοηλεκτρικό και την υπεραγωγιμότητα και θα εκμεταλλευόταν το φώς και οποιαδήποτε μορφή πίεσης (αέρας, ήχος, περπάτημα κτλπ) σε όλες τις επιφάνειες των σχολικών κτιρίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των σχολικών αναγκών και στη συνέχεια με επέκταση σε πολλούς άλλους τομείς.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Alexandra Trianti Hall του Μεγάρου Μουσικής.
Η ομάδα του σχολείου έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση της πρόταση στις 12.50 με τους μαθήτριες της Β΄Λυκείου Γούδα Τ.,Κοκλώνη Ν.,Τερπίνα Α. και με τo μαθητή της Α΄ Λυκείου Καράμπελα Δ. Όλες οι παρουσιάσεις έγιναν στην Αγγλική.
Το poster του σχολείου αναρτήθηκε στην έκθεση σε ειδική θέση μαζί με τα poster μεγάλων Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών που ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία, Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.
Η ομάδα του σχολείου που εργάστηκε σε αυτή τη πρόταση αποτελείται από τους μαθητές:
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Φύττας Γεώργιος – Φυσικός, Σφαέλος Ιωάννης – Φυσικός, Τσιγγέλης Μιχαήλ- Μαθηματικός , Ευσταθίου Αγγελική- Μαθηματικός
Συνοδοί : Φύττας Γεώργιος και Τσιγγέλης Μιχαήλ
Αναλυτικά
Φορείς υλοποίησης του Συνεδρίου είναι δύο χρηματοδοτικά προγράμματα (Coordination Support Actions): το IndustryTech 2014 με συντονιστές το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και εταίρους το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και τη Φινλαδική εταιρεία Spinverse και το INNO–PRO με συντονιστές το Πανεπιστήμιο Πάτρας/LMS και εταίρους από το χώρο της βιομηχανίας. Πρόεδρος της εκδήλωσης είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ Κωνσταντίνος Γαλιώτης με αντιπρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού / Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών Γεώργιο Χρυσολούρη.
Μαρ 17 2014
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14/03/2014 στο ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ και στα πλάισια της διήμερης εκδήλωσης Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ το νέο βιβλίο των Εκπαιδευτικών-Φυσικών του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών κων Φύττα Γεωργίου και Σφαέλου Ιωάννη με τίτλο :
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Το βιβλίο συνοπτικά περιλαμβάνει:
Θεωρούμε ότι το βιβλίο αυτό πλησιάζει στη φιλοσοφία των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στη Φυσική και απευθύνεται σε εκπ/κούς φυσικών επιστημών, μαθητές που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, σε φοιτητές κι ερευνητές της Διδακτικής της Φυσικής.
Το βιβλίο προλόγισαν ο Διονύσης ΣΙμόπουλος Διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος και η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαίας Κα Πιερρή Ευγενία.
Ο κος Διονυσης Σιμόπουλος στην ομιλία του πριν τη προλόγιση του βιβλίου
Μαρ 13 2014
\s
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ημερίδα με θέμα: «Οι μαθητές συναντούν την Φυσική και η Φυσική Μαγεύει», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου και ώρα 17:00 έως 21:00 στο Ξενοδοχείο Αστήρ και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 και ώρα 09:00 έως 15:00 στο 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, Σουνίου 111-115, για του μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου της Δυτικής Ελλάδας. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, καθώς και στις έννοιες που την συγκροτούν, αποκτώντας κριτική και συνδυαστική σκέψη, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε επίδειξη και πραγματοποίηση πειραμάτων φυσικής από έμπειρους καθηγητές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014
Χώρος Διεξαγωγή: Ξενοδοχείο Αστήρ
17.00 – 17.30 : Προσέλευση μαθητών
17.30 – 18.00 : Χαιρετισμοί Επισήμων
18.00 – 18.30 : Σιμόπουλος Διονύσης ,Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Θέμα : Η Φυσική του Σύμπαντος
18.30 – 19.00 : Γιαννούλης Παναγιώτης ,Καθηγητής Παν/μίου Πατρών
Θέμα : Ενέργεια και Φυσική
19.00 – 19.20: Βράβευση Μαθητών
19:20- 19:30: Διάλειμμα
19.30 – 20.00 : Παρθένιος Ιωάννης ,Δρ.Φυσικής ,ειδικός επιστήμονας ΙΤΕ/ΕΧΜΗ
Θέμα :Φυσική και Νανοτεχνολογία,μια περιπετειώδης σχέση
20.00 – 20.30 : Λευθεριώτης Γεώργιος ,Επικ. Καθηγητής Παν/μιου Πατρών
Θέμα : Πειραματικά Επιτεύγματα
20.30 – 21.00 Παρουσίαση του βιβλίου:
« Διδακτικές Πειραματικές Προτάσεις στη Μηχανική»
Πιερρή Ευγενία, Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
Σιμόπουλος Διονύσιος, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Φιλντίσης Παναγιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Φ
Μιλούν για το βιβλίο οι συγγραφέας Φύττας Γεώργιος – Φυσικός και Σφαέλος Ιωάννης – Φυσικός, Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πάτρας
Σάββατο 15 Mαρτίου
Χώρος Διεξαγωγής: 7Ο ΓΕΛ Πάτρας
Ώρες :9.30-15.30
09.30 – 10.00: Προσέλευση Μαθητών , Χαιρετισμοί
10.00 – 12.30 : Group A : Επίδειξη Πειραμάτων
Group Β : Εισηγήσεις
Κασσέτας Ανδρέας Φυσικός, Συγγραφέας
Θέμα: Μονοπάτια της Φυσικής
Χιωτέλης Ιωάννης, Φυσικός
Θέμα: Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε άλλο πλανήτη
Αποστολάτος Χάρης ,Αν.Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Θέμα: Αφού δεν φαίνονται, μήπως ακούγονται οι μαύρες τρύπες;
12.30 – 12.45 Διάλλειμα
12.45 – 15.30 Group Β : Επίδειξη Πειραμάτων
Group Α : Εισηγήσεις
Αλέξοπουλος Άγγελος: Τμήμα Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του CERN
Θέμα: Το Πείραμα του Αιώνα στο Σχολικό Εργαστήριο
Αναστόπουλος Χάρης ,Λέκτορας Παν/μιου Πατρών
Θέμα: Μία περιήγηση στα σύνορα του κβαντικού κόσμου
Καράβολας Βασίλειος ,Δρ Φυσικής
Θέμα: Το ταξίδι της Φυσικής
15:30 Λήξη Εκδήλωσης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Σάββατο 15 Mαρτίου
Χώρος Διεξαγωγής: 7Ο ΓΕΛ Πάτρας
Ώρες :9.30-15.30
Ματούλα Γιανναρέλη, Φυσικός, Μπέττυ Αβούρη, Φυσικός Συνεργάτες ΕΚΦΕ Αιγίου
Ματούλα Γιανναρέλη, Φυσικός, Μπέττυ Αβούρη, Φυσικός Συνεργάτες ΕΚΦΕ
Αιγίου
Ξανθοπουλος Νίκος, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ ΑΧΑΙΑΣ
Φύττας Γεώργιος Δρ. Φυσικής ,Πειραματικό Λύκειο Πατρών
Γάτσιος Ιωάννης Φυσικός ,τέως υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης
Λαγού Μαρία , Φυσικός
Ζαβιτσάνου Άννα – Πετρόπουλος Βασίλης – Ράπτης Γεώργιος ,Φυσικοί
Φιλιππάκης Θεόδωρος, Φυσικός
Καπερώνης Σωτήρης , Φυσικός
Μαρ 11 2014
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 απο 11.00-14.00 στο κτίριο Σ5 του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του project «Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις» στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας με ένα σύνολο 22 μαθητών/τριών. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών σε συνεργασία με τους τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος πάνω σε μια ποικιλία θεματικών ενοτήτων όπως:
Παρουσιάστηκαν απο τις ομάδες εργασίας των φοιτητών/μαθητών φωτογραφίες, βίντεο, puzzle, μακέτες δηλαδή εργαλεία με τα οποία μπορούν να προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα καθημερινά προβλήματα με ένα ιδιαίτερο τρόπο αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα αλλά και τις πολλές οπτικές γωνίες ενός σύγχρονου προβλήματος του περιβάλλοντός μας. Το μεγάλο κέρδος των μαθητών μας απο όλο αυτό το «ταξίδι» είναι η εύρεση ενός σημείου άμεσης και δημιουργικής επαφής μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μια πρώτη αντίληψη για το «τι είναι και τι κάνει η Αρχιτεκτονική» αλλά και της δημιουργίας ενός διαφορετικού πλαισίου σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων της άμεσης καθημερινότητάς μας. Δηλαδή να μπορούν οι μαθητές/τριες να βλέπουν «γύρω τους» με μια νέα προσέγγιση.
Ομάδα μαθητών -φοιτητών παρουσιάζει στην ολομέλεια την εργασία ατους
Μερικά απο τα έργα των μαθητών
Μαρ 04 2014
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 07/10-02-2014 ανακοινοποίηση στο ορθό του Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης Ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.
Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Φυσική θα γίνουν ως εξής:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.
β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.
γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.
δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Tο πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.
2. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθμολογείται με 5 μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με 12 μονάδες και η δεύτερη με 13 μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.
3. Το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους διδάσκοντες (ή τον διδάσκοντα) το μάθημα. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων.
Φεβ 20 2014
Μια καινοτόμος εργαστηριακή δραστηριότητα
Παλμογράφος: ένα εξαιρετικό Εκπαιδευτικό πολυεργαλείο μετρήσεων και απεικονίσεων
Στόχος της Καινοτόμου Εργαστηριακής Δραστηριότητας
Στόχος της Εργαστηριακής αυτής καινοτόμου δραστηριότητας είναι η εξοικείωση των μαθητων με τις βασικές λειτουργίες του Παλμογράφου.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες:
1. Μετρούν συνεχή και εναλλασσόμενη τάση
2. Μετρούν συχνότητες
3. Μετρούν τη διαφορά φάσης μεταξύ δυο κυματομορφών
4.Μελετούν το φαινόμενο του διακροτήματος
5. Μελετούν και πειραματίζονται στο σχηματισμό καμπυλών Lissajous
6. Απεικονίζουν σήματα διαφόρων μορφών πχ τριγωνικά, τετραγωνικά κτλπ.
1.ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΟΓΡΑΦΟΥ ΔΙΠΛΗΣ ΔΕΣΜΗΣ
΄Ενα αρχείο με τα χαρακτηριστικά μέρη και τις βασικές ρυθμίσεις ενός παλμογράφου διπλής δέσμης
2.ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το Φύλλο εργασίας της Πειραματικής δραστηριότητας. Οι μαθητές εργάζονται σε ομαδες των τριών ατόμων
Φεβ 19 2014
6:30-20:00: Τρία (3) Κυκλικά εργαστήρια (30 λεπτών το καθένα)1ο Εργαστήριο: διεξαγωγής μετρήσεων θορύβου με τη χρήση κατάλληλων συσκευών (Κοντομίχος)2ο Εργαστήριο: επεξεργασία αρχείων ήχου (Χατζηαντωνίου, Φύττας)3ο Εργαστήριο: προτάσεις θεματικών δραστηριοτήτων (Αβραμίδου, Μητρούλια)Στο δεύτερο εργαστήριο θα χρειαστούν φορητοί Η/Υ για την επεξεργασία του ήχου με το πρόγραμμα audacity. Όσοι έχετε τη δυνατότητα φέρτε μαζί σας τον φορητό σας Η/Υ για καλύτερη εξυπηρέτησή σας (να μην είναι πολλά άτομα πάνω από ένα υπολογιστή)
Μπορείτε να τη θέση των εργαστηρίων στο παρακάτω χάρτη του Πανεπιστημίου:
Φεβ 14 2014
Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας και τα ΕΚΦΕ Πάτρας & Αιγίου, στα πλαίσια του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Ακουστική και ιστορική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της Ν.Δ. Ελλάδας», διοργανώνει 14ωρο επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο δίκτυο αλλά και για αυτούς που πρότίθενται να συμμετάσχουν απο την νέα σχολική χρονιά ή ενδιαφέρονται για το θέμα.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στις θεματικές ενότητες του δικτύου. Ειδικότερα στοχεύει στην :
Το σεμινάριο απευθύνθηκε στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στο δίκτυο την τρέχουσα σχολική χρονιά αλλά και σε όσους εκπαιδευτικούς σκοπεύουν να ενταχθούν σε αυτό την επόμενη σχολική χρονιά.
Η διάρκειά του είναι συνολίκά (14) ώρες και θα πραγματοποιείται σε δυο φάσεις:
Η πρώτη φάση αποτελεί το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 και ώρες 16:00-21:15 στον ανακαινισμένο πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» στην Αγίου Ανδρέου και Αράτου.Στο σεμενάριο συμμετείχαν 49 εκπαιδευτικού διαφόρων ειδικοτήτων.
Το πρόγραμμα του πρώτου μέρους αποτελείτο απο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των:
1.Κου Μουρτζόπουλου Ι (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών -Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)με θέμα «Ήχος και Αρχαίο Θέατρο».
2.Κου Σκαρλάτου (Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών) με θέμα «Ηχορρύπανση: Ένας ύπουλος ρύπος»
3.Κου Κοντομίχου Φώτη (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) με θέμα «Ήχος και ακουστική στην καθημερινότητα των μαθητών»
4.Κας Κιζήλου Κωνσταντίνας( ΚΠΕ Κλειτορίας) με θέμα :«Το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας»
5.Κας Παπαϊωάννου Ιωάννα (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) με θέμα: «Ήχος & Περιβάλλον»
6.Κων Φύττα Γεωργίου (Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών) & Χατζηαντωνίου Παναγιώτη( Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών) με θέμα : «Ακουστική και σχολείο»
Στο σεμινάριο παρευρέθη και η Η Δ/ΝΤΡΙΑ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε. ΑΧΑΪΑΣ κα ΠΙΕΡΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου:
Πέμπτη 06/02/2014
16.00 Εγγραφή
16.00-17.00: Δημιουργία ομάδας Βιωματικό εργαστήριο για την δυναμική της ομάδας
Εργαστήριο Παπαϊωάννου Ιωάννα, Βλάχος Ιωάννης, Κιζήλου Κωνσταντίνα
17.00-17.30 «Ήχος & Περιβάλλον» Εισήγηση Παπαϊωάννου Ιωάννα / Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
17.30-18.00 «Ήχος και Αρχαίο Θέατρο»
Εισήγηση Μουρτζόπουλος Ιωάννης / Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών -Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
18.00-18.30 «Το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας» Εισήγηση Κιζήλου Κωνσταντίνα / ΚΠΕ Κλειτορίας
18.30-19.00: Διάλειμμα
19.00-19.30: «Ακουστική και σχολείο»
Εισήγηση Φύττας Γεώργιος /-Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών & Χατζηαντωνίου Παναγιώτης / Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
19:30-20:00: «Ήχος και ακουστική στην καθημερινότητα των μαθητών»
Εισήγηση Κοντομίχος Φώτης / Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
20:00-20:30: «Ηχορρύπανση: Ένας ύπουλος ρύπος»
Εισήγηση Σκαρλάτος Δημήτριος / Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
20:30-21:15 Συζήτηση
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του σεμιναρίου είναι οι:
Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του σεμιναρίου και συγκεκριμένα το Εργαστηριακό μέρος με Βιωματικά Εργαστήρια στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών / Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και στους χώρους του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του πανεπιστημίου Πατρών την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 και ώρες 16:00-21:15.Θα ακολουθήσει σύντομα ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες του εργαστηριακού μέρους.
Μπορείτε να κατεβάσετε τις εισηγήσεις πατώντας στο σύνδεσμο: https://www.dropbox.com/sh/4z6q1uh047pc4ce/m7DsvUO66X
Ο Κ. Μουρτζόπουλος Ι.-Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών -Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Σκαρλάτος Δημήτριος / Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Φεβ 14 2014
Το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών ( Λύκειο και Γυμνάσιο) και η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας / Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποιούν τοπικό θεματικό δίκτυο με Θέμα:
«Ακουστική και ιστορική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της Ν.Δ. Ελλάδας» .
Οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φορείς:
Οι Σκοποί – Στόχοι
Στο Δίκτυο « Ακουστική και ιστορική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της Ν.Δ. Ελλάδας» θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε και να αναλύσουμε αρχικά την έννοια του ήχου και των «χαρακτηριστικών» του και στη συνέχεια βασικές έννοιες οικολογίας, το ρόλο των θεάτρων και την συνεισφορά τους στη τοπική κοινωνία και στο οικοσύστημα, με σκοπό:
1. Να αναγνωρίσουμε το ρόλο του ήχου στη ποιότητα της ζωής μας.
2. Να μάθουμε να «ακροόμαστε» και όχι μόνο να ακούμε.
3. Να συνειδητοποιήσουμε τη ποιότητα της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς μέσω της καταγραφής και της ιστορίας των θεάτρων της περιοχής μας.
3. Να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας μέσα στον πλανήτη και την ενότητα μας με όλα τα όντα, με στόχο, μέσα από την βελτίωση της ποιότητας της αίσθησης της ακοής, να ευαισθητοποιηθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πρωτεύον στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από περιβαλλοντικές δραστηριότητες και δράσεις κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο στη εκπαιδευτική διαδικασία ειδικά για τις άτυπες και εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης. Οι δράσεις του προτεινόμενου δικτύου μπορούν να αποδώσουν ένα πρωτότυπο εργαλείο κατανόησης της ακουστικής χώρων, ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεατρική εκπαίδευση και αγωγή.
Οι ειδικότεροι στόχοι της λειτουργίας του δικτύου είναι:
Οι Θεματικές ενότητες:
Οι βασικές θεματικές ενότητες του Περιφερειακού Δικτύου είναι:
1η ενότητα: Ο Ήχος στη Φυσική
2η ενότητα: Η ακουστική σε ανοικτούς χώρους ( αρχαία θέατρα της Δ. Ελλάδας).
3η ενότητα: Ο ήχος ως μέσο αντίληψης του περιβάλλοντος για τον άνθρωπο (ακουστική οικολογία)
4η ενότητα: Πως οι αρχαίοι βελτίωναν την ποιότητα του ήχου στα θέατρα
5η ενότητα: Μουσικά όργανα και ήχος στην αρχαιότητα /κατασκευή οργάνων με πολύ απλά μέσα και ανακυκλώσιμα υλικά
6η ενότητα: Η ιστορία των αρχαίων θεάτρων της Δ. Ελλάδας.
7η ενότητα: Μετρήσεις βασικών χαρακτηριστικών του ήχου στα αρχαία θέατρα της Δ Ελλάδας.
8η ενότητα: Αρχαία θέατρα, Τέχνη και Περιβάλλον
9η ενότητα: Περιβάλλον και τοπική ιστορία
10η ενότητα: Περιβάλλον και Μυθολογία
11η ενότητα: Τα αρχαία θέατρα ως πεδίο συνάντησης των πολιτισμών – Διαπολιτισμικές Αναφορές
Διάρκεια και χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Δικτύου:
Η διάρκεια του Δικτύου θα είναι τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ υπάρχει προοπτική και δυνατότητα επέκτασής του σε περιφερειακό επίπεδο από τη 2η χρονιά.
Συμμετοχές:
Συντονιστική Επιτροπή:
Πρόεδρος: Παπαϊωάννου Ιωάννα – Γεωλόγος MSc στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες- Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Αντιπρόεδρος: Μοσχόπουλος Χαρίλαος – Βιολόγος MSc – Υπεύθυνος ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας
Γραμματέας: Ζησιμόπουλος Γεώργιος – Φυσικός – Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγίου
Μέλη:
Η Παιδαγωγική ομάδα:
Έργο της είναι να συνεπικουρεί το παιδαγωγικό έργο του Δικτύου.
Επικοινωνία
Το email επικοινωνίας του δικτύου είναι: netacoustics@lyk-aei-patras.ach.sch.gr
Το υλικό του δικτύου θα αναρτάται στην υπο κατασκευή σελίδα ιστοσελίδα: http//netacoustics.sch.gr
Φεβ 04 2014
Στα πλάισια της Ερευνητικής Εργασίας για την Α Λυκείου και για το Α Τετράμηνο πραγματοποιήθηκε project με τίτλο: <<Πόσες φορές θα αναπηδήσει ένα μπαλάκι του τέννις σε ένα οριζόντιο επίπεδο>>;
Στην ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται διερευνήθηκε η πτώση μίας μπάλας του τέννις σε ένα οριζόντιο επίπεδο απο συγκεκριμένο ύψος. Στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί μια σχέση ανάμεσα στο αρχικό ύψος της μπάλας και στο ύψος που θα φθάσει μετά από ένα αριθμό αναπηδήσεων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το τμήμα ενδιαφέροντος χωριστήκε σε τρείς ομάδες κάθε μία από τις οποίες χρησιμοποίησε και ένα διαφορετικό μπαλάκι του τέννις. Αρχικά μετρήσαμε τη μάζα, τον όγκο, τη διάμετρο και την πυκνότητα της κάθε μπάλας. Στη συνέχεια συναρμολογήσαμε μια διάταξη με την οποία θα υπολογίζαμε τις αναπηδήσεις κατά την πτώση της μπάλας. Κατά τη διάρκεια του πειράματος χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα Logger Pro 3.8.2 (Vernier) μέσω ενός αισθητήρα κίνησης τοποθετημένου στο σύστημα Lab Pro και συνδεδεμένου με τον υπολογιστή που μας εμφάνισε τα διαγράμματα θέσης-χρόνου και ταχύτητας-χρόνου. Ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαμε την πτώση της μπάλας. Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε το βίντεο και υπολογίσαμε τους λόγους των διαδοχικών υψών στα οποία έφθανε η μπάλα σε κάθε αναπήδηση. Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε τις μετρήσεις από τα τρία μπαλάκια σε πίνακες τιμών. Τέλος, καταλήξαμε στο ότι ο λόγος δύο διαδοχικών υψών είναι σταθερός για κάθε μπαλάκι και ακολουθεί μια γεωμετρική πρόοδο.
Μπορείτε να δείτε την ερευνητική εργασία :ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
και την Παρουσίαση:PRESENTATION ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Φεβ 04 2014
Το σενάριο αναφέρεται σε δυο διαδοχικές κινήσεις ( επιβραδυνόμενη και επιταχυνόμενη).
Στόχοι
2. Να σχεδιάσουν τα διαγράμματα position-time & velocity-time
Στοιχεία του σεναρίου
1.Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του αισθητήρα Motion Detector (Vernier).
2.Οι μαθητές καλούνται απο τα δεδομένα να εκτιμήσουν τα είδη των κινήσεων και να υπολογίσουν τις αντίστοιχες επιταχύνσεις.
3. Το σενάριο στηρίζεται στην επεξεργασία των διαγραμμάτων position-time & velocity-time.
4.Το σενάριο περιλαμβάνει Φύλλο εργασίας , Φύλλο Αξιολόγησης και Πίνακα Δεδομένων.
5. Το σενάριο μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς τη λήψη των μετρήσεων χρησιμοποιώντας τον Πίνακα Τιμών που επισυνάπτεται.
Πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους μπορειτε να κατεβάσετε τα αρχεία:
Ιαν 31 2014
Η ομάδα του σχολείου μας στα πλαίσια της συμμετοχής της στο «Industrial Technologies For Schools» επισκέφθηκε το Laboratory for Manufacturing Systems & Automation (LMS) – Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών (Dept. of Mechanical Engineering & Aeronautics ) του Πανεπιστημίου Πατρών (Director: Prof. George Chryssolouris University of Patras, Greece- www.lms.mech.upatras.gr .
Η ομάδα των μαθητών με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Σφαέλο Ι., Φύττας Γ., Ευσταθίου Α., και Τσιγγέλη Μ. αρχικά παρακολούθησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος μια παρουσίαση απο τους συνεργάτες Δούκα και Δημητρακόπουλο για τις σύγχρονες βιομηχανικές τεχνολογίες και τα project που «τρέχει»το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού καθώς και μια αναδρομή στην εξέλιξη των συγκεκριμένων τεχνολογιών αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές τους.
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση και ξενάγηση με παράλληλη επίδειξη επιλεγμένων βιομηχανικών τεχνολογιών (π.χ. επεξεργασία laser, ρομποτική, εικονική πραγματικότητα, νανο-παραγωγή κλπ.) στις εγκαταστάσεις του LMS.
Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού (LMS) είναι προσανατολισμένο στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής.
Το LMS εμπλέκεται σε μια σειρά από ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το CEU και βιομηχανικούς εταίρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανία), καθώς και με μια σειρά από “hi-tech” επιχειρήσεις. Είναι οργανωμένο στα εξής τμήματα:
Αίσθηση προκάλεσε στα εργαστήρια Industrial Robotics και Virtual Reality Applicationsμε την επίδειξη:
Α) των βιομηχανικών ρομπότ
Β)του 3D Printer
Γ) Του συστήματος των κατασκευών/κοπής/συγκολλήσεων με Laser
Δ) Το εντυπωσιακό «CAVE» του VR (Virtual Reality)
Ε) Του πρωτότυπου ηλεκτρικού μονοθέσιου του προγράμματος F1
Μερικές φωτογραφίες από τους χώρους των εργαστηρίων:
3D Printer
Robotics
Ιαν 21 2014
“Industrial Technologies 2014 – Smart Growth through Research and Innovation” είναι ένα συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 , στην Αθήνα, στις 9 Απριλίου – 11 το 2014 , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα . Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας ( ΓΓΕΤ) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση της Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία .
Το Συνέδριο έχει προγραμματιστεί να είναι ένα ανοικτό φόρουμ, στο οποίο θα προωθηθούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της έρευνας , ακαδημαϊκών και βιομηχανικών τομέων . Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουστούν οι πολυδιάστατες προοπτικές για την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας , των υλικών και της παραγωγής .
Το συνέδριο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που να περιλαμβάνει τρεις ολομέλειες και τέσσερις παράλληλες συνεδρίες με 15 βασικές παρουσιάσεις , εργαστήρια σε θέματα αιχμής της νανοτεχνολογίας , των προηγμένων υλικών και μεθόδων κατασκευής και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρία (11 Απριλίου) στην οποία θα παρουσιαστούν 12 έργα – parers σχολικών ομάδων αποτελούμενων απο είκοσι (20) το πολύ μαθητές η κάθε μια απο απόλυτα επιλεγμένα σχολεία της Ελλάδας.
Κάθε ομάδα θα πρέπει να σχεδιάσει και να καταγράψει μια καινοτόμοιδέα με βάση τη νανοτεχνολογια με θέμα που να απαντάει στο ερώτημα:
Τι μπορεί να κάνουν οι τεχνολογίες NMP για την αντιμετώπιση των μειζόνων κοινωνικών προκλήσεων με στόχο το έτος 2020;
θα βραβευθούν οι τρείς καλύτερες εργασίες και η πρώτη θα ανακοινωθεί στο συνέδριο.
Η διαδρομή περιλαμβάνει:
Συνάντηση με εκπαιδευτικούς των σχολείων
Συνάντηση με μαθητές
Τα Σχολεία θα επισκεφθούντις Εγκαταστάσεις /Εργαστήρια LMS
Θα γίνει παρουσίαση συμπεριλαμβανομένου ενός απλοποιημένου State of the Art στις τεχνολογίες NMP (slides / βίντεο)
Επίδειξη τεχνολογιών NMP στις εγκαταστάσεις LMS
Συζήτηση / Discussion
Συντονισμός με τους μαθητές
Παράδοση των ιδεών και Αξιολόγηση
Ένα απο τα 12 επιλεγμένα σχολεία που θα συμμετάχουν στο συνέδριο είναι και το σχολείο μας
(ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ)
Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκε το σχολείο σήμερα Τρίτη 21/01/2014 ο κος Μούρτζης Δημήτριος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών –mourtzis@lms.mech.upatras.gr ) για να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της ομάδας του σχολείου για τη όλη διαδικασία και να κάνει μια πρώτη παρουσίαση του project .
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση του Κου Μούρτζη πατώντας στον σύνδεσμο:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Industrial Technologies For Schools
Νοέ 29 2013
Παρακαλούνται οι μαθητές της Α΄και Β΄ Λυκείου του σχολείου που συμμετείχαν στην Ημέρίδα των Φυσικών Επιστημών την Παρασκευή 29/11/2013 να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο πατώντας στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1GVhv6L6o0JnCWHcQGB2XwOafPW-ySEMMgXTeNGQmoPk/viewform
Νοέ 10 2013
Για 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά και για 6η φορά διοργανώνεται στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών η ενδοσχολική ημερίδα στις φυσικές επιστήμες με διαγωνισμό σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Θα συμμετάσχουν 16 τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών από την Α΄ και Β΄ Λυκείου. Κάθε ομάδα θα «εργαστεί» σε τρία (3) πειράματα (ένα σε κάθε γνωστικό αντικείμενο). Η ημερίδα οργανώνεται από το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου και θα πραγματοποιηθεί στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013.Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04, Σχολικοί Σύμβουλοι και οι συνεργάτες των ΕΚΦΕ Πατρών και Αιγίου.
Στη προσπάθειά μας να εισάγουμε σε κάθε ημερίδα και ένα καινούργιο στοιχείο αυτή τη φορά το σχολείο μας θα συνεργαστεί με ένα Περιφερειακό σχολείο του Ν. Ηλείας – το Γενικό Λύκειο Λάλα- με επικοινωνία μέσω Skype, ώστε να γίνει ανταλλαγή εντυπώσεων και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Στόχος να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχολέιων που θα προωθήσει τις πειραματικές δραστηριότητες στο χώρο
Η αφίσα της Ημερίδας φιλοτεχνήθηκε από τη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Βώσσου Γεωργία την οποία κι ευχαριστούμε.