Το Τσαλικάκι, αναπτυσσόμενη περιοχή

Sfakianaki_photo

Από το http://www.domum.gr/el/index.php?about=41&id=329856. Η θέα είναι παρόμοια με αυτή του μπαλκονιού μου.Είναι τραβηγμένη στην περιοχή του Γαζίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ GFEP, ασχοληθήκαμε κυρίως με την ποιότητα ζωής στην περιοχή που κατοικούμε και συλλέξαμε πληροφορίες μέσω ερωτηματολογίων που μοιράσαμε σε κατοίκους της περιοχής μας. Ως μόνιμος κάτοικος τα τελευταία οχτώ χρόνια στο Τσαλικάκι ανέλαβα να ερευνήσω την συγκεκριμένη περιοχή.

Το Tσαλικάκι, βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, ανάμεσα στο Ηράκλειο και στο Γάζι. Είναι οικισμός του Δήμου Μαλεβιζίου που υπάγεται στο νομό Ηρακλείου. Η Αγία Μαρίνα, γνωστή ως Τσαλικάκι αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1940 ως Τσαλικάκιον. Ήταν το μετόχι του Τούρκου Αγά Τσαλικάκι. Στις απογραφές του 1881 και του 1900 συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό όνομα Μετόχια, που βρίσκονται γύρω από το Ηράκλειο. Αργότερα μετονομάστηκε Αγία Μαρίνα από την εκκλησία του οικισμού.

Είναι από τους δυναμικότερους και πλέον αναπτυσσόμενους οικισμούς του νομού Ηρακλείου. Έχουν προταθεί ρυθμιστικές και πολεοδομικές μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του έτους 1991 έχει πληθυσμό 1049 κατοίκους.

Οι κάτοικοι εκτός από διάφορα άλλα επαγγέλματα ασχολούνται και με τη γεωργία, και την κτηνοτροφία. Κυρίως καλλιεργούν αμπέλια, ελαιόδεντρα και εκτρέφουν αιγοπρόβατα. Κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή των κατοίκων όμως είναι ο τουρισμός, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της παραλιακής περιοχής Αμμουδάρας που βρίσκεται βόρεια της Αγίας Μαρίνας. Πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση για όλους τους Ηρακλειώτες το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας και η κοίμηση της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο.

Στο Τσαλικάκι, τα τελευταία χρόνια και λίγο πριν την κρίση είχε παρατηρηθεί πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Το σχέδιο οικισμού επεκτάθηκε από την πολεοδομία και τα μέχρι τότε αμπέλια γίνονται οικόπεδα με αποτέλεσμα να ανεγείρονται νέες οικοδομές.

Το Τσαλικάκι επεκτάθηκε κυρίως νότια μέχρι την εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνης. Κάπου εκεί στην οδό Στεφανογιάννη 45 είναι και η δικιά μας μόνιμη κατοικία. Τα περισσότερα σπίτια εδώ γύρω είναι μονοκατοικίες που φαίνεται να κτίστηκαν με άδεια και να ακολούθησαν αυστηρά τους κανόνες της πολεοδομίας. Όμως υπάρχουν και μερικά παλιότερα οικοδομήματα που υπερβαίνουν το επιτρεπτό ύψος, και χωρίς να έχουν αφήσει χώρο για δρόμους με αποτέλεσμα να χαλάνε την αισθητική της περιοχής. Έτσι έχουμε σε κάποια σημεία μεγάλους και φαρδύς δρόμους όπου χαίρεσαι να περπατάς ενώ λίγο μετά οι δρόμοι στενεύουν τόσο που δεν χωράνε μαζί ένα αυτοκίνητο και ένας πεζός. Οι προοπτικές όμως για την οδό Θριάμβου και τη Στεφανογιάννη είναι αρκετά μεγάλες.

Μέσα στο χωριό τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Οι δρόμοι είναι στενοί χωρίς περιθώρια βελτίωσης. Παρατηρούνται ανηφόρες και κατηφόρες με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες τα νερά της βροχής να τρέχουν σαν ποτάμια στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν παρατηρηθεί πλημμύρες μέχρι τώρα. Το αποχετευτικό σύστημα φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά μέσα στο Τσαλικάκι ενώ επεκτάθηκε και στην περιοχή μας πριν δυο χρόνια.

Το δίκτυο νερού, δε λειτουργεί και τόσο καλά αφού το νερό κόβεται κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες ίσως και δυο φορές την εβδομάδα για ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν δεξαμενές και περιμένουν από ένα ντεπόζιτο. Βέβαια το νερό δεν το χρησιμοποιούμε για πόσιμο, παρά μόνο για καθαριότητα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, και η κυκλοφορία από πεζούς, ποδηλάτες, και άτομα με αναπηρίες είναι πολύ δύσκολη. Η συγκοινωνία είναι ανύπαρκτη καθώς τα λεωφορεία περνάνε σπάνια. Δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ούτε έχουν προβλέψει όλοι οι κάτοικοι να έχουν το χώρο τους για το μεταφορικό τους μέσον και σταθμεύει όπου μπορεί ο καθένας.

Ο φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύκτας είναι ελάχιστος. Σε πολλά σημεία οι στύλοι της ΔΕΗ είναι πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο και οι δρόμοι είναι σκοτεινοί, και είναι δύσκολο να περπατήσεις μόνος τα βράδια.

Η περιοχή μας, που είναι λίγο έξω από το Τσαλικάκι, είναι αραιοκατοικημένη, και παρόλο που τα σπίτια έχουν συστήματα συναγερμού και ασφάλειας δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλής κατά τη διάρκεια της νύκτας και εφόσον απουσιάζουμε από το σπίτι μας. Έχουν σημειωθεί πάρα πολλά κρούσματα κλοπών, όλα κατά τη διάρκεια της νύκτας και απουσίας των ιδιοκτητών. Δυστυχώς το σπίτι μας δεν αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα δυο φορές την ίδια χρονιά. Αποφεύγουμε να απουσιάζουμε πολλές ημέρες, μετά από αυτό.

Η περιοχή έξω από το Τσαλικάκι προσφέρετε για περπάτημα γιατί είναι ήσυχα, αρκετά όμορφα και ασφαλής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι βγαίνουν για περπάτημα ή τρέξιμο, μόνοι τους, με παρέες ή με τα κατοικίδιά τους που δεν είναι και λίγα. Κάθε αυλή έχει και το φύλακά της. Παρόλο που δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι αρκετοί νέοι χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους για τις μετακινήσεις τους. Νεαρές μητέρες φέρνουν βόλτα τα παιδιά τους με τα καροτσάκια και η παιδική χαρά κατακλύζει κάθε απόγευμα από παιδικές φωνές. Τα σπίτια είναι τόσο φωτεινά, οι κήποι τα περιτριγυρίζουν και χαίρεσαι να περπατάς και να τα χαζεύεις. Ο αέρας πολύ καθαρός, αφού ακόμα η περιοχή είναι σχεδόν άκτιστη και τα αυτοκίνητα λίγα. Προσπαθούμε να τη διατηρούμε καθαρή, αν και πολλές φορές οι κάδοι ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια.

Ένα στολίδι για το Τσαλικάκι εκτός από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας όπου συναθροίζονται οι πιστοί τις Κυριακές και τις άλλες εορτάσιμες ημέρες του έτους, είναι και το δημοτικό Σχολείο. Το προαύλιό του προσφέρεται τόσο για τις καθημερινές συναθροίσεις των νέων της περιοχής, όσο και για εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές.

Οι κάτοικοι, γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι συγγενείς και φίλοι. Σιγά σιγά τους γνωρίζουμε και εμείς. Μέσα στο Τσαλικάκι υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, αρκετά καφενεία γύρω από την κεντρική πλατεία όπου μαζεύεται η νεολαία αλλά άτομα κάθε ηλικίας για να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, ψητοπωλεία, Φαρμακεία κλπ.

Συμπερασματικά, το Τσαλικάκι είναι ένα μεγάλο χωριό με αρκετά προβλήματα, όμως η περιοχή που αναπτύσσεται γύρω από αυτό έχει πολλά όμορφα στοιχεία και έχει προοπτικές εξέλιξης. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε γνωστό η φίλο να έρθει να κατοικίσει στην περιοχή μας διότι ενώ είμαστε απόκεντρα, απολαμβάνουμε την ησυχία της περιοχής ενώ πολύ εύκολα και γρήγορα μπορούμε να βρεθούμε στο κέντρο του Ηρακλείου.

Πηγές :

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.