Η ευρύτερη περιοχή του Γαζίου και η Αγία Μαρίνα (Τσαλικάκι)

Η φωτογραφία που σας επισύναψα είναι παρμένη από την ιστοσελίδα του Λυκίου Γαζίου. Έχει τραβηχτει από τους λοφους του Καβροχωριου και ειναι ευδιακριτες μερικες αντιπροσωπευτικες κατοικες της περιοχης. http://lyk-gaziou.ira.sch.gr/perivallon/gazi/gazi_kavr.htm

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Λυκείου Γαζίου. Έχει τραβηχτει από τους λοφους του Καβροχωριου και ειναι ευδιακριτες μερικες αντιπροσωπευτικες κατοικες της περιοχης.
http://lyk-gaziou.ira.sch.gr/perivallon/gazi/gazi_kavr.htm

Το Γάζι είναι ένα οικιστικό σύνολο στα δυτικά του Ηρακλείου, ανήκει στο δήμο Μαλεβιζίου και αποτελεί την έδρα του. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δημιουργήθηκε ο δήμος Γαζίου με τη συνένωση των κοινοτήτων Γαζίου και Καλεσίων. Μετά το 2000 εντάχθηκαν στο δήμο και οι κοινότητες Αχλάδας, Φόδελε και Ρογδιάς. Μεταξύ άλλων στο Γάζι υπάρχουν υπηρεσίες του Δήμου, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, ιατρείο και αγροτικό κτηνιατρείο. Η ονομασία του προέκυψε από τον Γαζανό ποταμό ο οποίος βρίσκεται στα δυτικά της κωμόπολης.

Η Αγία Μαρίνα, γνωστή ως ‘Τσαλικάκι’ αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1940 ως ‘Τσαλικάκιον’. Ήταν το μετόχι του Τούρκου Αγά Τσαλικάκι. Στις απογραφές του 1881 και του 1900 συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό όνομα Μετόχια, που βρίσκονται γύρω από το Ηράκλειο. Αργότερα μετονομάστηκε Αγία Μαρίνα από την εκκλησία του οικισμού.

Σχετικά με τον πληθυσμό της περιοχής, υπάρχουν στοιχεία από το 17ο αιώνα που μαρτυρούν ότι το Μαλεβίζι απαρτιζόταν από 149 κατοίκους ενώ ο οικισμός του Γαζίου μόλις από 5. Στους επόμενους αιώνες ο αριθμός αυτός έμελλε να αυξηθεί και στις αρχές του 20ου αιώνα η ευρύτερη περιοχή είχε 2739 και το Γάζι 252 κατοίκους. Στις μέρες μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του Δ.Δ. Γαζίου του, ο συνολικός πληθυσμός του υπερβαίνει τους 15.000 κατοίκους απ’ τους οποίους το 50,06% είναι άντρες και το 49,94% είναι γυναίκες. Επιπλέον, το 8,3% είναι αλλοδαποί κάτοικοι ενώ το υπόλοιπο 91,7% είναι ντόπιοι.

Όσον αφορά τη γεωγραφική θέση του, ο δήμος του Μαλεβιζίου τοποθετείται στα βορειοδυτικά σύνορα του Ηρακλείου με τον Νομό Ρεθύμνης και αποτελεί το 4,5% της συνολικής έκτασης της Κρήτης. Σε γενικές γραμμές η περιοχή κυμαίνεται στις συντεταγμένες 35°19′30″N και 25°3′52″E. Συνορεύει νότια με τον οικισμό της Τυλίσσου και στα βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Επίσης, βρίσκεται κατά μέσο όρο σε υψόμετρο 30 μέτρων.

Με στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού του 1991, το 60,2% της εργασιακής απασχόλησης αφιερώνεται στον τριτογενή τομέα της οικονομίας ενώ στο δευτερογενή το 26,8% και το 12,9% στον πρωτογενή.

Οι γεωργικές εκτάσεις του δήμου που είναι καλλιεργήσιμες φτάνουν τα 21.000 στρέμματα με περίπου το ένα τρίτο από αυτές να αρδεύονται από γεωτρήσεις, πηγάδια και το Γαζανό ποταμό. Οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται είναι αυτές των αμπελιών, των ελαιόδεντρων, των λαχανόκηπων και των θερμοκηπίων (κυρίως στο Καβροχώρι). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της γης δεν χρησιμοποιείται.Επιπλέον, στο Γάζι λειτουργούν βιοτεχνίες και εργαστήρια διαφόρων ειδών όπως αρτοποιία, βιοτεχνίες πλεχτών και υφαντών, συνεργία αυτοκινήτων, ξυλουργία-επιπλοποιία κ.α.. Ο τουρισμός βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της περιοχής μια και η ύπαρξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων Α’ και Β’ κατηγορίας που βρίσκονται κυρίως στην Αμμουδάρα προσελκύουν τουρίστες με υψηλά εισοδήματα. Η αμμώδης παραλία μήκους 5 περίπου χλμ δέχεται χιλιάδες τουρίστες τα καλοκαίρια ενώ στο Καβροχώρι επικρατεί η γραφικότητα και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου προωθεί και ενισχύει τις πολιτιστικές δραστηριότητες έχοντας σαν κύριο άξονα τα διάφορα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο ειδικά τροποποιημένο θέατρο του ποταμού Αλμυρού, στην κεντρική πλατεία και στο θέατρο πίσω από αυτή τα οποία προσελκύουν πολίτες όμορων δήμων. Η θεματολογία των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τη λαογραφία, την παράδοση και την προώθηση διαφόρων μορφών τέχνης, παιχνίδια ή μιούζικαλ και λαϊκές ή κρητικές νύχτες. Επίσης, στον οικισμό του Καβροχωρίου διοργανώνεται από το 2007 Παγκρήτιος Διαγωνισμός κρητικής κουζίνας με μεγάλη συμμετοχή από όλο το νησί.

Η περιοχή του Γαζίου παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον μια και υπάρχουν ευρήματα της Μινωικής περιόδου αλλά και της Ρωμαϊκής εποχής. Τα πρώτα ευρήματα ανάγονται στο τέλος της Νεολιθικής περιόδου και της Πρωτομινωικής. Για την ανθρώπινη εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή κάνει λόγο Ο Α. Evans στο έργο του ‘Palace of Minos’. Διάσπαρτα αγγεία της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές όπως στους Κουμπέδες και στα Μπαϊρια έθηκαν και 5 ειδώλια θεοτήτων με τα χέρια υψωμένα. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν μινωικοί τάφοι οι οποίοι αοέδωσαν διάφορα ευρύματα και σημαντικές σαρκοφάγους. Στο ακροτήρι Σούδα της Αγίας Πελαγίας, ανασκαφές που έγιναν από τους Στ. Αλεξίου και Αλ. Καρέτσου έφεραν στο φώς κατάλοιπα κτισμάτων και κινητών ευρυμάτων μιας πόλης των ιστορικών χρόνων που ο κ. Αλεξίου την ταυτίζει με την αρχαία Απολλωνία. Στην Αρχαιολογική Συλλογή του δήμου εκτίθενται 500 περίπου αρχαία αντικείμενα με το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχεται από τη συλλογή του Ν. Μεταξά. Το σύνολο των ευρημάτων δημιουργεί πράγματι μια καθαρή εικόνα για τον αρχαίο Κρητικό πολιτισμό, με παραδείγματα από όλες σχεδόν τις μορφές της τέχνης, τα οποία χρονολογούνται σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κρήτης, από το 4000 π.Χ έως τον 2ο αι. μ.Χ.

Στο Μαλεβίζι υπάρχουν πολλές οργανωμένες και βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία παραλίες η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή της Αμμουδάρας – Λινοπεραμάτων. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ακολουθήσει διάφορες πεζοπορικές διαδρομές με κυριότερη αυτή που περνά από το Γωνιανό φαράγγι.

Βιβλιογραφία – πηγές:
http://www.gazi.gov.gr/
http://lyk-gaziou.ira.sch.gr/
http://www.patris.gr/
http://el.wikipedia.org/wiki/
https://www.google.gr/maps/

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.