Το κουτί του θησαυρού!

φωτογραφία1214

Το κουτί του θησαυρού είναι ένα κουτί, που θα παίρνει στο σπίτι, ένα διαφορετικό παιδί κάθε μέρα, και θα το επιστρέφει την επόμενη στο σχολείο.

Θα διαλέγει τρία (3) αγαπημένα αντικείμενα, (παιχνίδι, βιβλίο, ρούχο, αξεσουάρ κλπ), που αποτελούν γι αυτό το θησαυρό της καρδιάς του!

Όταν την άλλη μέρα θα φέρει το κουτί στην τάξη, θα παρουσιάσει στην ομάδα αυτά τα αντικείμενα, θα μιλήσει γι αυτά, και θα αιτιολογήσει γιατί είναι τα αγαπημένα του, «ο μικρός θησαυρός της καρδιάς του»!

Εκείνη την ημέρα, το παιδί θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της ομάδας, «το πρόσωπο της ημέρας»!

Παράλληλα θα συμπληρώσει και το έντυπο που θα βρίσκεται στο κουτί, και σ’ αυτό το σημείο θα χρειαστεί την βοήθειά σας.

Το παιδί θα πάρει πίσω το θησαυρό του (δεν θα μείνει στο σχολείο) και θα παραδώσει το κουτί στο επόμενο παιδί.

Το κουτί του θησαυρού είναι μια δραστηριότητα που στόχο έχει να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς γίνεται το επίκεντρο της προσοχής, το κέντρο του ενδιαφέροντος, για μια ολόκληρη μέρα.

Βοηθά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, το βοηθά να ξεπεράσει τη συστολή του και να παρουσιάσει στην ομάδα τα αγαπημένα του πράγματα.

Ωθεί την ομάδα να ενδιαφερθεί και να γνωρίσει καλύτερα έναν – έναν όλα τα μέλη της και όταν θα ολοκληρωθεί η δραστηριότητα, τα παιδιά θα έχουν γνωριστεί καλύτερα και δεθεί μεταξύ τους.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του, τα αντικείμενα που θα βάλει μέσα στο κουτί, και συζητήστε μαζί του γιατί προτίμησε αυτά και όχι κάτι άλλο, να μάθει να αιτιολογεί τις επιλογές του, χωρίς όμως να προσπαθήσετε να το επηρεάσετε ή να το κατευθύνετε. Μπορεί επίσης να βάλει στο κουτί περισσότερα ή λιγότερα αντικείμενα, αν το επιθυμεί. Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα κι ανακαλύψτε μαζί του «το θησαυρό της καρδιάς του»!!!

Ο θησαυρός της καρδιάς μου