Πλούσια η δράση του Ομίλου μας Greek Super Food Treasures κατά τις πρώτες 6 βδομάδες των συναντήσεών μας! Ο ενθουσιασμός περισσεύει και έτσι εξηγείται γιατί από τα 12 αρχικά μέλη φτάσαμε στα 16 μέλη!
Γνωρίσαμε οπτικά & γευστικά σε αφυδατωμένη μορφή (δαμάσκηνα Σκοπέλου, μύρτιλα, goji berries, cranberries, κορινθιακές σταφίδες, αρώνια και ιπποφαές) και σε νωπή μορφή (ρόδι Ερμιόνης και αρώνια) διάσημους υπερκαρπούς με υψηλό αντιοξειδωτικό προφίλ, όλοι ελληνικής παραγωγής από βιολογικές καλλιέργειες. Έχοντας ως βάση πληροφορίες από ποικίλες πηγές (εδώ, εδώ, και εδώ), τα μέλη μας επεξεργάστηκαν το παρόν φύλλο εργασίας. Το ρόδι Ερμιόνης και τα cranberries διακρίθηκαν από τις ομάδες εργασίας ως τα πιο εύγεστα.

Σε επόμενη συνάντησή μας, αξιοποιήσαμε τα αποξηραμένα φρούτα που μας περίσσεψαν για να ετοιμάσουμε ένα τονωτικό ενεργειακό μούσλι ως εύκολη πρόταση για πρωινό. Στη γευστική παλέτα μας αυτή τη φορά συμπεριλάβαμε ως βάση στην παρασκευή μας λεπτές νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη, νόστιμους κολοκυθόσπορους (ελληνικής παραγωγής), σπόρους chia και άρωμα κανέλας (είτε ως Κεϋλάνης είτε ως κασία). Ένα νέο φύλλο εργασίας οδήγησε τα μέλη του Ομίλου στην αναζήτηση πληροφοριών για τη διατροφική αξία της βρώμης και των σπόρων chia, ενώ πυροδότησε συζήτησή μας σχετικά με τα προτερήματα της γνήσιας κανέλας.

musli
Tην ιδέα περί υπερτροφών την επεκτείναμε ένα βήμα παραπέρα: Παρασκευάσαμε ένα εύκολο ψωμί το οποίο συγκέντρωνε ποικίλες διατροφικές αρετές. Ακολουθήσαμε τη συνταγή που δίνεται εδώ και ετοιμάσαμε 6 ποιότητες άρτου ανάλογα με το αλεύρι που επέλεξε η κάθε ομάδα για να προσδώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο προϊόν της. [από αριστερά προς τα δεξιά στην παρακάτω φωτο: μείγμα επτά σπόρων, επτάσπορο με σκόνη ενεργού άνθρακα, με χαρουπάλευρο, με αλεύρι κάστανου, με αλεύρι αμάρανθου, και με αλεύρι καρύδας]

Τα ψωμιά μας ψήθηκαν στους οικιακούς φούρνους των μελών που ανέλαβαν να ολοκληρώσουν την όλη προσπάθεια, και την επόμενη μέρα τα γευτήκαμε όλα! Χωρίς διάκριση, όλες οι αρτοπαρασκευές μας ήταν ιδιαίτερες και γευστικότατες! Άξια δε συνοδευτικά στην αρτογευσιγνωσία μας: 4 πλούσια στο στόμα τυριά (αρσενικό Νάξου, γιδογραβιέρα Μετσόβου με πιπέρι, παλαιωμένες κρητικές γραβιέρες «σπηλιάς» και με θυμάρι από τη Φαιστό), συν 2 εξαιρετικές μαρμελάδες (σύκου & δαμάσκηνου) ιδιοπαρασκευή από τη συνάδελφο Παπακυρίλλου Αλεξάνδρα.

Επειδή η γεύση του επτάσπορου με ενεργό άνθρακα μας εντυπωσίασε, στην επόμενη ολομέλειά μας κατά την οποία συζητήσαμε το παρόν φύλλο εργασίας, παρασκευάσαμε ένα χειμωνιάτικο αποτοξινωτικό smoothie με ενεργό άνθρακα. Η ιδέα προήλθε από εδώ.

DSC02889