Ιαν 16 2024

O Noam Chomsky πιστεύει πως αυτό που λέμε τεχνητή νοημοσύνη είναι απλά κλοπή

To talk of the town στην παγκόσμια ιντερνετική κοινότητα των τελευταίων ετών, σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του πλανήτη έχουν επενδύσει πάνω από 150 δισεκατομμύρια σε έρευνες πάνω στο a.i (artificial intelligence) και αναμένεται μέχρι το 2026 αυτό το ποσό να διπλασιαστεί.

Ας πάρουμε το θέμα από το τέλος, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι στα επόμενα 10 με 15 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεπεράσει την ανθρώπινη, το λεγόμενο singularity, τότε σύμφωνα με την επιστημονική φαντασία, ίσως η ανθρωπότητα με τη βοήθεια της να λύσει όλα της τα προβλήματα και να ζει σε μία ουτοπία ή όπως έχουμε δει και στις ταινίες Terminator, να προσπαθήσει να μας καταστρέψει.

Στο σήμερα τώρα. Υπάρχουν 2 μορφές a.i, το μικρής κλίμακας a.i που είναι προγραμματισμένο να κάνει συγκεκριμένες εργασίες, π.χ να προβλέπει μέσω του αλγόριθμου τι θα ήθελες να αγοράσεις από ένα e-shop ή τι να δεις στο streaming ή τις απαντήσεις που σου δίνει το siri, και το προχωρημένο  a.i, για το οποίο και θα μιλήσουμε. Το προχωρημένο a.i μπορεί να προσθέσει ευφυΐα σε περισσότερες εφαρμογές και μπορεί να εκτελέσει (στο μέλλον) πνευματικές εργασίες που μόνο οι άνθρωποι μπορούν.

To 2022 έκανε την εμφατική εμφάνιση του το Chat Gpt που μέσα σε 2 μήνες έφτασε να το χρησιμοποιούν πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες.Το Chat Gpt μας έδειξε ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι να δημιουργεί νέα δεδομένα (εικόνες, μουσική, κείμενα) μέσα από τα δεδομένα που παίρνει από το διαδίκτυο και από τις εντολές που τους δίνει ο χρήστης τους. Πάρα πολλοί (μεταξύ του και ο Elon Musk) θορυβήθηκαν από αυτή την εξέλιξη θεωρώντας ότι η a.i μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ευφυΐα – δημιουργία.

0 bZxY YzCbFQZO9XS

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ευφυΐα; Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με ένα σημείο της συνέντευξης του γλωσσολόγου Noam Chomsky στους New York Times που εξηγεί γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει “τεχνητή νοημοσύνη” απλά, εξελιγμένα προγράμματα λογοκλοπής.

“Noam Chomsky ,
“Το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι,
όπως το ChatGPT και τα παρόμοια του,
μια λαίμαργη στατιστική μηχανή για την αναγνώριση δομών, που καταπίνει εκατοντάδες terabytes δεδομένων και αρπάζει την πιο εύλογη απάντηση σε μια συνομιλία ή την πιο πιθανή σε μια επιστημονική ερώτηση.”
Το αντίστροφο…
το ανθρώπινο μυαλό
είναι ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό
και κομψό σύστημα
που λειτουργεί
με περιορισμένο αριθμό πληροφοριών.
Δεν προσπαθεί
να τραυματίσει τις πρώτες συσχετίσεις από τα δεδομένα,
αλλά προσπαθεί
να δημιουργήσει εξηγήσεις. [… ]
Ας σταματήσουμε
να το αποκαλούμε ” Τεχνητή Νοημοσύνη “
και
να το ονομάσουμε
αυτό που είναι:” λογισμικό λογοκλοπής.”
Μην δημιουργείτε τίποτα,
αντιγράψτε υπάρχοντα έργα
από υπάρχοντες καλλιτέχνες
και αλλάξτε το αρκετά
για να ξεφύγετε από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Είναι
η μεγαλύτερη κλοπή περιουσίας
από τότε
που οι ιθαγενείς της Αμερικής
αφαιμάχθησαν από Ευρωπαίους εποίκους. “
Noam Chomsky,
New York Times – March 8, 2023″

Μία απάντηση μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.