Μάι 03 2023

Παραιτήθηκε από τη Google ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης

Την παραίτηση του από τη Google ανακοίνωσε ο άνθρωπος που είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς, όπως είπε, για εκείνον ο ραγδαία εξελισσόμενος τεχνολογικός τομέας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ανθρωπότητα και δεν μπορεί να συμβάλλει πλέον σε αυτή τη διαδικασία.

Ο 75χρονος Geoffrey Hinton (Τζέφρι Χίντον) ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Google με δήλωση στους New York Times, λέγοντας ότι σήμερα μετανιώνει για τη δουλειά που έχει κάνει.

Είπε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κινδύνους των προγραμμάτων chatbots σαν το ChatGPT είναι «αρκετά τρομακτικοί».

«Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους αυτούς χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google», έγραψε στο Twitter ο επιστήμονας και εξέφρασε την επιθυμία του να μπορεί να μιλάει δημόσια για το ζήτημα χωρίς να αυτολογοκρίνεται.

Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, Geoffrey Hinton

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα (σ.σ. τα chatbot) από εμάς, όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», προειδοποίησε.

Ο Δρ. Χίντον αποδέχτηκε επίσης ότι η ηλικία του έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον τεχνολογικό γίγαντα της Google, λέγοντας στο BBC: «Είμαι 75, οπότε ήρθε η ώρα να αποσυρθώ».

Η πρωτοποριακή έρευνα του Χίντον για την αναλυτική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα AI όπως το ChatGPT.

Όμως ο Βρετανο-Καναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών είπε στο BBC ότι τα chatbot ενδέχεται να ξεπεράσουν σύντομα το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι ότι το GPT-4 επισκιάζει ένα άτομο στο βαθμό των γενικών γνώσεων που έχει και το επισκιάζει κατά πολύ. Από άποψη συλλογισμού, δεν είναι τόσο καλό (σ.σ. το chatbot), αν και κάνει ήδη βασικούς συλλογισμούς.

«Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό.», δήλωσε.

Στο άρθρο των New York Times, ο Geoffrey Hinton αναφέρθηκε σε «κακούς παράγοντες» που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα».

Όταν του ζητήθηκε από το BBC να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, απάντησε: «Πρόκειται απλώς για το χειρότερο σενάριο».

Και πρόσθεσε: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε (σ.σ. οι άνθρωποι).

«Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχετε πολλά αντίγραφα του ίδιου πράγματος, του ίδιου μοντέλου του κόσμου.

Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται άμεσα τη γνώση τους μεταξύ τους. Έτσι είναι σαν να έχεις 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μαθαίνει κάτι, όλα το μαθαίνουν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο.», σημείωσε.

 

Μία απάντηση μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.