Φεβ 14 2017

Hoax: 7 απλοί τρόποι για να αναγνωρίσετε μια ψεύτικη είδηση

Αποτέλεσμα εικόνας για hoax

Με αφορμή την αύξηση περιστατικών διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθηγητές από σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ διοργάνωσαν σεμινάρια διοργάνωσαν σεμινάρια για τα μέσα ενημέρωσης και ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την διάκριση ψευδών ειδήσεων.

Οι κυριότερες μέθοδοι αναγνώρισης:

  1. Εμφανίζεται ύποπτο URL; Η κατάληξη “com.co” λόγω χάρη, χρησιμοποιείται κατά κόρον από ιστοσελίδες που προσπαθούν να εμφανιστούν αληθοφανείς. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε τις ετικέτες “επικοινωνήστε/contact” ή “σχετικά με εμάς/about”. Μια σοβαρή ιστοσελίδα αποκλείεται να στεγάζεται σε ένα σπίτι…
  2. Σας δημιουργούνται έντονα συναισθήματα; Οι ψευδείς ειδήσεις πολύ συχνά στοχεύουν στη δημιουργία έντονων συναισθημάτων, μέσα από την αναπαραγωγή ειδήσεων που αφορούν ακραίες συμπεριφορές, σπάνια περιστατικά και συμπτώσεις. Αν η κοινή λογική σαν λέει ότι μια είδηση δεν μπορεί να είναι αληθινή, ενδεχομένως να πρέπει να είστε καχύποπτος.
  3. Συνήθως, μια αληθινή είδηση θα την επιβεβαιώνουν και άλλες ιστοσελίδες ή μέσα ενημέρωσης.
  4. Ποιοι είναι οι συντάκτες και οι άνθρωποι που αναφέρονται στο ρεπορτάζ; Μια σύντομη έρευνα στο google μπορεί να επαληθεύσει κάποια στοιχεία.
  5. Ελέγξτε την είδηση σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με την επικύρωση/επαλήθευση ειδήσεων, όπως πχ τα snopes.com, factcheck.org ή στα καθ’ημάς hellenichoaxes.
  6. Μπορεί η είδηση να είναι χιουμοριστική, αλλά να έχει αναπαραχθεί ως πραγματική. Έχει συμβεί και στην Ελλάδα, με ιστοσελίδες όπως tokoulouri κα.
  7. Σκεφτείτε αρκετά πριν αναδημοσιεύσετε κάτι. Στις ημέρες μας, όλοι συμβάλλουμε στη δημιουργία/αναπαραγωγή ειδήσεων και έχουμε ευθύνη εάν κάποιος παραπληροφορηθεί.

 

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (κάτι σαν το δικό μας ’μπρα Κατάμπρα). Πιο ακριβής πάντως είναι ο όρος Urban Legend (Αστικός Θρύλος) μια και ένα Hoax είναι στην πραγματικότητα μια φήμη, δηλαδή ένας θρύλος ο οποίος “περιφέρεται” μέσα στο δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μία απάντηση μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.