Ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

«Ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Η MOBBING»

Της Δρ Ευτυχίας Νικολακοπούλου

Σχολικής Συμβούλου Γαλλικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πιστοποιημένου Στελέχους ασφαλούς Διαδικτύου

Η προκατάληψη, η ηθική βία και η παρενόχληση στην εργασία αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα στις μέρες μας καθώς τα θύματά της λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης όλο και αυξάνονται.

 

Η ψυχολογική παρενόχληση είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη μείωση των διαπροσωπικών σχέσεων στον εργασιακό χώρο. Αυτή η συμπεριφορά  σχετίζεται με ένα σύνολο παραγόντων σε σχέση με το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ηλικία, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές.

Πρόκειται για το mobbing που σημαίνει «Εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο και είναι η επαναλαμβανόμενη παράλογη συμπεριφορά αυτού που παρενοχλεί (mobber),  που κατευθύνεται σε ένα εργαζόμενο ή ομάδα εργαζομένων, και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά του.»

Σε διάφορες χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικοί όροι για να καταδείξουν παρόμοιες συμπεριφορές. Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι ακόλουθοι: Bullying, Work or Employee Abuse, Mistreatment, Emotional Abuse, Bossing, Victimization, Intimidation, Psychological terrorization, Psychological violence, Harcèlement Moral, Harcèlement Psychologique, Ενίοτε, οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα. Για παράδειγμα, η εναλλακτική χρήση του όρου bullying (εκφοβισμός) υιοθετήθηκε για να διερευνήσει το φαινόμενο όπως εμφανίζεται μεταξύ παιδιών στο σχολείο, ενώ ο όρος mobbing εφαρμόστηκε για να διερευνήσει το φαινόμενο στην εργασία. Ο εκφοβισμός συχνά περιλαμβάνει τη λανθασμένη χρήση ή την κατάχρηση της εξουσίας στις περιπτώσεις που τα πρόσωπα στόχος εμφανίζουν δυσκολίες στο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Ένας άλλος ορισμός είναι αυτός του πρόσφατου Γαλλικού Νόμου (2002-73) που ορίζει τα ακόλουθα: “Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ψυχολογικής παρενόχλησης που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, ικανή να πλήξει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, να επηρεάσει τη σωματική ή ψυχική υγεία ή να βλάψει το επαγγελματικό μέλλον ενός ατόμου.”

Αν και ορισμένες συγκρούσεις και ένας συγκεκριμένος βαθμός ανταγωνισμού αποτελούν φυσιολογικό και χρήσιμο συστατικό της καθημερινότητας στην υπηρεσία, η εργασιακή παρενόχληση διαφέρει από τις φυσιολογικές συγκρούσεις για δύο βασικούς λόγους: αρχικά χαρακτηρίζεται από μη δεοντολογικές και ανήθικες συμπεριφορές που στοχεύουν δυσφήμηση τρίτων ή εύκολη εργασιακή ανέλιξη και στη συνέχεια είναι αντιπαραγωγική για όλους

Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει την εργασιακή παρενόχληση από τη φυσιολογική σύγκρουση. Κανονικά, τα άτομα εισέρχονται στο εργασιακό περιβάλλον με συγκεκριμένες προσδοκίες (μισθό, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή εξέλιξη), αναπτύσσουν διάφορες εργασιακές δεξιότητες και μοιράζονται εμπειρίες που σχετίζονται με τους στόχους της εργασίας. Ο ανταγωνισμός είναι βασικός παράγων στο να επιτευχθούν στόχοι, όταν εστιάζεται κανείς στο περιεχόμενο και όχι στις προσωπικές αξίες.

 

 

Στην παρενόχληση το κλίμα γίνεται ομιχλώδες, η επικοινωνία διφορούμενη και η αλληλεπίδραση εχθρική.

Λύση και αντιμετώπιση

Επειδή ο εκφοβισμός προχωράει με υπόγειο τρόπο και εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο πέρασμά του όπως τις άσχημες συμπεριφορές, τα κοροϊδευτικά, υποτιμητικά ή επιθετικά λόγια πρέπει να αντιμετωπίζεται δυναμικά, διότι όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο οι συνέπειες γίνονται τραυματικές, και το άτομο δυσκολεύεται να επανέλθει.. Εντούτοις, τις περισσότερες φορές το θύμα προτιμάει τη λήθη, την ανωνυμία, την απομόνωση και τη σιωπή και έτσι δεν μπορεί από μόνο του να δώσει τη λύση.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής.

Η εργασιακή παρενόχληση μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλλει σε πολλές ψυχοπαθολογικές, ψυχοσωματικές διαταραχές της συμπεριφοράς με το φαινόμενο του mobbing που αυξάνεται και λόγω της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν στις βιομηχανικές χώρες οι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε ειδικευμένα κέντρα για παροχή βοήθειας.

Ε.Ν

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση