Ψηφιακή Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Η δανειστική βιβλιοθήκη έπρεπε και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής και για να μη χρειάζεται να βάζουμε τα βιβλία σε καραντίνα, αποφασίσαμε σε συνεργασία με τη συνάδελφο Δώρα Νατσικοπούλου να προχωρήσουμε στη δημιουργία Ψηφιακής Δανειστικής Βιβλιοθήκης και Ψηφιακών Ατομικών Καρτελών Δανεισμού.

Επιλέξαμε παραμύθια με αφήγηση έτσι ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά ακόμη και με τη χρήση ενός  κινητού να συμμετέχουν στη δράση του σχολείου.

Το παραμύθι, πέρα από τον ψυχαγωγικό και τον παιδαγωγικό ρόλο που έχει για το παιδί, «μιλάει» με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή του. Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού το παιδί κινητοποιεί τη δύναμη της φαντασίας του και προσπαθεί να μορφοποιήσει κάθε φορά το σκηνικό της ιστορίας και να τοποθετήσει τους ήρωες σε αυτή. Έτσι, ενδυναμώνεται και ασκείται η φαντασία του. Θέλαμε έστω και με τη χρήση των παραμυθιών ψηφιακής μορφής να αξιοποιήσουμε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η αφήγηση του παραμυθιού στην παιδική ψυχή.

Δημιουργήσαμε δυο padlet όπου το ένα περιλαμβάνει τα παραμύθια της δανειστικής μας βιβλιοθήκης και το άλλο τις ατομικές καρτέλες δανεισμού των παιδιών. Τα παιδιά αφού επιλέξουν όποιο παραμύθι επιθυμούν καλούνται να εντοπίσουν την καρτέλα δανεισμού τους και στη συνέχεια να βρούνε με τη βοήθεια της εικόνας το παραμύθι που θέλουν να ακούσουν. Στη μεσαία στήλη μπορούν να αναπαράγουν τον τίτλο και στη δεξιά στήλη να συμπληρώσουν την ημερομηνία.

Τα παιδιά κάθε Δευτέρα μπορούν να επιλέγουν όποιο παραμύθι θέλουν και έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα για να υλοποιήσουν όποια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες επιθυμούν ή έχουν σκεφτεί για να μας παρουσιάσουν το βιβλίο τους.

Για τη συγκεκριμένη δράση δώσαμε ενημερωτικό έγγραφο στους γονείς το οποίο συνοδεύεται και από προτεινόμενες δραστηριότητες επεξεργασίας των παραμυθιών.

 

 

Προτεινόμενες Δραστηριότητες

Μπορείς :

1)Να ζωγραφίσεις ότι σου άρεσε περισσότερο από το παραμύθι.

2)Να ζωγραφίσεις τι νομίζεις ότι έγινε στη συνέχεια.

3)Να κατασκευάσεις με υλικά που έχεις στο σπίτι (χαρτί, χαρτόνι, ρολό κουζίνας, καλαμάκι κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς) μια κούκλα για κουκλοθέατρο με τον ήρωα του παραμυθιού που σου άρεσε περισσότερο.

4)Να αλλάξεις τον τίτλο του βιβλίου. Τι όνομα θα έδινες εσύ στο παραμύθι; Γράψε τον τίτλο σε ένα χαρτί με τη βοήθεια ενός μεγάλου.

5)Ποιο είναι το όνομα του αγαπημένου σου ήρωα από το παραμύθι; Ζωγράφισε τρία αντικείμενα που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα από το αρχικό του ονόματός του.

6)Ποια εικόνα του παραμυθιού σου άρεσε περισσότερο, προσπάθησε να την αναπαράγεις.

7)Δώσε ένα διαφορετικό τέλος στο παραμύθι σου. Ζωγράφισε την εικόνα και γράψε με τη βοήθεια  κάποιου ενήλικα το δικό σου τέλος για το παραμύθι.

8)Δημιούργησε ένα διαφορετικό εξώφυλλο για το παραμύθι που διάβασες.

9)Επέλεξε 4 αγαπημένες λέξεις ή φράσεις του παραμυθιού, γράψε τις λέξεις σε ενα χαρτί και ζωγράφισε τις εικόνες που συνδέονται με αυτές δημιουργώντας το δικό σου κολάζ.

Δεν ξεχνώ να γράφω τον τίτλο του παραμυθιού και το όνομα μου.

Σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με όλες…Καλή διασκέδαση!!!

Επιπλέον στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούμε ξεκινήσαμε τη δράση  του Μικρού Παραμυθά όπου δυο παιδιά κάθε εβδομάδα μας παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο δύο καινούρια βιβλία που στη συνέχεια προστίθενται στη δανειστική μας βιβλιοθήκη και μπορούν τα παιδιά να τα “δανειστούν”.

Όλα τα παραμύθια που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι ελεύθερα και διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η ψηφιακή μας βιβλιοθήκη σταδιακά θα εμπλουτίζεται ανάλογα με τα ενδιαφέρονται των παιδιών και με τα θέματα που θα επεξεργαζόμαστε στο σχολείο.

Οι κάρτες δανεισμού δημιουργήθηκαν στο power point και στη συνέχεια διαμοιράστηκαν σαν συνεργατικά έγγραφα μέσω google drive σε ένα padlet.

ΚΑΡΤΕΛΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΓΙΣ

 

6 σχόλιαστο “Ψηφιακή Δανειστική Βιβλιοθήκη.

  1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας δράση!
    Ο κόσμος εξελίσσεται και μείς πρέπει να προχωράμε προς όφελος των μαθητών μας!!

  2. Γεια σας
    καταπληκτική η ιδέα σας για την ψηφιακή δανειστική βιβλιοθήκη. Χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις, έτσι ώστε να την φτιάξω και εγώ. Έκανα το padlet με κάποια βιβλία. Έφτιαξα και ppt με τις καρτέλες δανεισμού, τις έβαλα και στο google drive. Απο κει και πέρα, ποιά βήματα πρέπει να ακολουθήσω;
    Και πάλι ευχαριστώ και συγνώμη για την ενόχλησησ

    • Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Θα πρέπει να καταστήσετε κοινόχρηστα τα τα έγγραφα του drive και στη συνέχεια να τα εισάγετε σε ένα άλλο padlet με το σύνδεσμό που έχει η κάθε καρτέλα στο drive, όπως βάλατε και τα παραμύθια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.