Χριστουγεννιάτικος λαβύρινθος

Δραστηριότητα: Χριστουγεννιάτικος λαβύρινθος

Δεξιότητες που εξασκούνται: συγκέντρωση προσοχής

Υλικά: χαρτοκούτι, κομμάτια χοντρού χαρτονιού, πράσινο χαρτί γλασέ, μια μπάλα (στολίδι), μαρκαδόροι, σιλικόνη ή κάποια δυνατή κόλλα

Διαδικασία: τοποθετούμε με την χρήση σιλικόνης τα κομμάτια του χοντρού χαρτονιού στο χαρτοκούτι, με τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένας λαβύρινθος. Έπειτα, σχεδιάζουμε βελάκια για να διευκολύνουμε το παιδί με την διαδρομή που καλείται να ακολουθήσει και στο τέλος της διαδρομής κολλάμε το χριστουγεννιάτικο δεντράκι. Στολίζουμε όπως θέλουμε την κατασκευή μας. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να «τοποθετήσει» στο δέντρο το τελευταίο στολίδι, αφού πρώτα καταφέρει να το περάσει από την δύσκολη διαδρομή του λαβύρινθου.

Σχετικό βίντεο:

Στολίζουμε με… καλαμάκια!

Δραστηριότητα: Στολίζουμε με… καλαμάκια!

Δεξιότητες που εξασκούνται: αντιστοίχιση χρωμάτων, λεπτή κινητικότητα, οπτικό-κινητικός συντονισμός.

Υλικά: χρωματιστά καλαμάκια, μαρκαδόροι, ψαλίδι, κουτί από παπούτσια, πατρόν χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Διαδικασία: σχεδιάζουμε στο καπάκι του κουτιού ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με την βοήθεια κάποιου πατρόν. Στην συνέχεια, ανοίγουμε τρύπες με ψαλίδι μέσα στο δέντρο που σχεδιάσαμε και σε κάθε τρύπα ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο το περίγραμμά της, επιλέγοντας τα χρώματα που θέλουμε. Έπειτα, κόβουμε καλαμάκια που έχουν τα ίδια χρώματα με τους μαρκαδόρους που χρησιμοποιήσαμε σε 4-5 κομμάτια το καθένα. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να περάσει τα καλαμάκια μέσα σε κάθε τρύπα, προσέχοντας να αντιστοιχίσει σωστά τα χρώματά τους.

Σχετικό βίντεο:

Τα Χριστούγεννα μέσα από τις 5 μου αισθήσεις (στο σχολείο ή στο σπίτι)

Θέμα: Χριστούγεννα και 5 αισθήσεις

Στόχοι: συμμετοχή σε συζήτηση, ακρόαση και κατανόηση εικονογραφημένης ιστορίας, παρατήρηση εικόνων και εμπλουτισμός προσληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου, εξάσκηση σε προ-μαθηματικές και αριθμητικές δεξιότητες, εξάσκηση λεπτής κινητικότητας και οπτικο-κινητικού συντονισμού, ενίσχυση δημιουργικότητας, επαφή με ποικίλα υλικά και υφές, ακρόαση και συμμετοχή σε τραγούδια, επαφή με μουσικά όργανα.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  • Αφού παρουσιάσουμε τον κ. Πατάτα στα παιδιά (μπορεί να είναι κάποιο σχετικό παιχνίδι που έχουμε στην διάθεσή μας, μια αυστοσχέδια κούκλα σε σχήμα πατάτας ή ακόμα και η παρακάτω κατασκευή) και παίξουμε μαζί του, αφηγούμαστε την περιπέτεια που έζησε την προηγούμενη χρονιά και πως ανακάλυψε με τις 5 του αισθήσεις τα Χριστούγεννα!



Λήψη αρχείου

  • Αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες και παρατηρούμε εικόνες σχετικές με τα έθιμα των Χριστουγέννων. Εστιάζουμε την συζήτηση στο τι μπορούμε να δούμε, να γευτούμε, να ακούσουμε, να αγγίξουμε, να οσφρανθούμε την περίοδο των Χριστουγέννων (μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και εικόνες εδώ).
  • Παίζουμε παιχνίδια ομαδοποίησης, αντιστοίχισης και ταύτισης με τις 5 αισθήσεις (μπορείτε να εκτυπώσετε, να κόψετε και να πλαστικοποιήσετε το παρακάτω υλικό για να υλοποιήσετε τα παιχνίδια).

                                                                               

 

  • Ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συμμετέχουμε σε αυτά παίζοντας με διάφορα μουσικά όργανα.
  • Γινόμαστε «μικροί ζαχαροπλάστες» και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα κανέλας και ζεστή σοκολάτα με ζαχαρωτά.
  • Βλέπουμε την χριστουγεννιάτικη ταινία “το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι” (μπορείτε να την βρείτε εδώ).
  • Κάνουμε διάφορες χριστουγεννιάτικες κατασκευές με απλά υλικά (μπορείτε να βρείτε ιδέες εδώ).
  • Στολίζουμε το δέντρο μας με διάφορα στολίδια και φωτάκια, ακούγοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
  • Ετοιμάζουμε το προσωπικό μας «Χριστουγεννιάτικο βιβλίο των 5 αισθήσεων» και ερχόμαστε σε επαφή με ποικίλα υλικά και διαφορετικές τεχνικές (τυπώματα με τέμπερες, κολλάζ, πλαστελίνη κλπ).



Λήψη αρχείου

 

Απλές δραστηριότητες για…σπίτι!

Προκειμένου να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των παιδιών, αλλά και να περάσουμε δημιουργικά και ποιοτικά τον χρόνο μας, όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μπορούμε να υλοποιήσουμε πλήθος απλών βιωματικών δραστηριοτήτων.

Παρακάτω προτείνονται ενδεικτικά κάποιες πολύ απλές και ευχάριστες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητες κάθε παιδιού:

  1. Διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια (σύντομα παραμύθια, με απλό περιεχόμενο και εικόνες δράσης). Αρχικά, δίνουμε στο παιδί το βιβλίο, ώστε να το επεξεργαστεί, το βοηθάμε να παρατηρήσει τις εικόνες και κατονομάζουμε ο,τι βλέπουμε σε αυτές. Έπειτα, αφηγούμαστε την ιστορία με παραστατικό τρόπο. Στο τέλος, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο σημείο της ιστορίας που άρεσε στο παιδί και το προτρέπουμε να «αναπαραστήσει» τον ήρωα (π.χ. πώς χτύπησε ο λύκος την πόρτα; κλπ).
  2. Μέσα από την χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών, επιτραπέζιων παιχνιδιών, ή κατασκευαστικού υλικού (τουβλάκια κλπ), μαθαίνουμε να καταμετράμε, αναγνωρίζουμε και μαθαίνουμε τα χρώματα και τα σχήματα, αλλά αναπτύσσουμε και κοινωνικές δεξιότητες (περιμένω την σειρά μου, ακολουθώ κανόνες κλπ). Ενδεικτικά, κάποια παιχνίδια που μπορούμε να έχουμε (ή να φτιάξουμε) στο σπίτι είναι: α) απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια (4-5 κομματιών), β) ξύλινα παζλ ενσφηνωμάτων ανθρώπινης φιγούρας, γ) ενφηνώματα με τα χρώματα, με σχήματα, με ζώα, με αριθμούς, δ) αυτοσχέδια bingo με χρώματα, σχήματα, αριθμούς, ε) κατασκευές με τουβλάκια κλπ.
  3. Την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού ή κάποιου σνακ (π.χ. τοστ), προτρέπουμε το παιδί να γίνει ο βοηθός μας. Συγκεντρώνουμε και κατονομάζουμε τα υλικά και τα μαγειρικά εργαλεία/σκεύη που θα χρειαστούμε, βοηθάμε το παιδί να τοποθετήσει όλα τα υλικά μαζί και το καθοδηγούμε κατά την διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις πρώτα, μετά κλπ). Στο τέλος, αν είναι εφικτό, σερβίρουμε το γεύμα/σνακ μαζί με το παιδί.
  4. Φροντίζουμε το παιδί να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα στο σπίτι, κατάλληλα για την ηλικία του και σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι δεξιότητες αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησής του, αλλά ταυτόχρονα νιώθει και υπεύθυνο. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να αναλάβει (με την βοήθειά μας ή υπό επίβλεψη): α) το συμμάζεμα των παιχνιδιών του σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους – ομαδοποίηση (π.χ. στο ένα κουτί τα αυτοκίνητα, στο άλλο κουτί τα τουβλάκια κλπ), β) το στρώσιμο του τραπεζιού – καταμέτρηση και αντιστοίχιση (4 άτομα στο τραπέζι –> 4 ποτήρια, 1 πιρούνι πάνω σε κάθε χαρτοπετσέτα κλπ), γ) να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει τα μανταλάκια στα/από τα απλωμένα ρούχα – λεπτή κινητικότητα, δ) να τοποθετήσει τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο κλπ.
  5. Αλλάζουμε την διακόσμηση του σπιτιού, για να αλλάξει και η διάθεσή μας. Παρέχουμε στο παιδί ποικίλα υλικά για κατασκευές (χαρτόνια, δαχτυλομπογιές, μαρκαδόρους, πηλό, πλαστελίνη…) και το βοηθάμε να φτιάξει χειροποίητα διακοσμητικά, όπως κάρτες, πίνακες ζωγραφικής, διάφορα «στολίδια» για τα παράθυρα ή το χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.
  6. Είτε με μικρούς περιπάτους στην φύση, είτε μέσα στο σπίτι, γυμνάζουμε το σώμα μας και εξασκούμε την αδρή μας κινητικότητα, ακολουθώντας διαδρομές, ισορροπώντας και παίζοντας με διάφορα παιχνίδια/αντικείμενα (μπάλα, στεφάνια κλπ).

Καλή σας διασκέδαση!!!

 

*Αρχική ανάρτηση εδώ.

Αριθμό…μπερδέματα!

Δραστηριότητα: Αριθμό… μπερδέματα

Δεξιότητες που εξασκούνται: αντιστοίχιση, καταμέτρηση ποσοτήτων, αναγνώριση αριθμητικών ψηφίων, λεπτή κινητικότητα, οπτικό-κινητικός συντονισμός

Υλικά: χοντρό χαρτόνι, μαρκαδόρος, πλαστικά καπάκια, σιλικόνη, λωρίδες από χαρτί γκοφρέ, τσιμπίδα, χαρτονάκια

Διαδικασία: γράφουμε σε χαρτονάκια τους αριθμούς 1-5 και τα τοποθετούμε κάθετα στο χοντρό χαρτόνι. Δίπλα από κάθε αριθμό τοποθετούμε με την σιλικόνη τον αντίστοιχο αριθμό καπακιών. Στην συνέχεια, μαζί με το παιδί παίρνουμε τις λωρίδες από γκοφρέ χαρτί και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να πιάσει τις μπαλίτσες με την τσιμπίδα και να τοποθετήσει μια μέσα σε κάθε καπάκι. Ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού, μπορούμε να το προτρέψουμε να μας δείξει συγκεκριμένους αριθμούς (π.χ. δείξε μου το 3, δείξε μου το 5 κλπ) ή να καταμετρήσει τις ποσότητες δίπλα από τους αριθμούς.

Σχετικό βίντεο:

 

Χρωματιστή Μπουγάδα

Δραστηριότητα: Χρωματιστή μπουγάδα

Δεξιότητες που εξασκούνται: λεπτή κινητικότητα, ομαδοποίηση χρωμάτων, αντιστοίχιση χρωμάτων, αναγνώριση και ονοματοδοσία χρωμάτων

Υλικά: κουτί παπουτσιών, λεπτό σχοινί, μανταλάκια και χαρτόνια σε χρώμα πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και μπλε, ψαλίδι, καρφί, μαρκαδόρο ή μολύβι

Διαδικασία: αρχικά ο ενήλικας ανοίγει με το καρφί τρύπες στις δύο πλευρές του κουτιού και περνάει το σχοινί. Έπειτα, σχεδιάζει (ή τυπώνει) σε χρωματιστά χαρτόνια διάφορα ρούχα και τα κόβει (το παιδί συμμετέχει αν και όσο μπορεί στον σχεδιασμό και το κόψιμο των ρούχων). Τέλος, ο ενήλικας προτρέπει το παιδί να “απλώσει” τα ρούχα στο σχοινί, τοποθετώντας κάθε ρούχο, με το μανταλάκι που έχει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού, μπορεί να προηγηθεί ομαδοποίηση των ρούχων με κριτήριο το χρώμα ή ο ενήλικας να προτρέψει το παιδί να κατονομάσει το χρώμα κάθε ρούχου ή να επιλέξει κάποιο ρούχο που έχει συγκεκριμένο χρώμα (π.χ. πάρε μια κόκκινη μπλούζα).

Σχετικό βίντεο:

Βαμβακερός Χιονάνθρωπος

Δραστηριότητα: Βαμβακερός Χιονάνθρωπος

Δεξιότητες που εξασκούνται: συνεργασία, δημιουργικότητα, λεπτή κινητικότητα, οπτικό-κινητικός συντονισμός

Υλικά: πλαστικό μπουκάλι, πορτοκαλί και μαύρο χαρτόνι, κουμπάκια, χρωματιστή κορδέλα, βαμβάκι, τσιμπίδα, ψαλίδι, σιλικόνη ή κάποια δυνατή κόλλα.

Διαδικασία: μετατρέπουμε μαζί με το παιδί το εξωτερικό μέρος του μπουκαλιού σε χιονάνθρωπο, τοποθετώντας σε αυτό μάτια, μύτη, στόμα, κασκόλ και κουμπιά. Στην συνέχεια, κόβουμε μαζί με το παιδί το βαμβάκι σε μικρά κομμάτια και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να γεμίσει το μπουκάλι με τις μπαλίτσες από βαμβάκι που ετοιμάσαμε, χρησιμοποιώντας την τσιμπίδα.

Σχετικό βίντεο:

Ομαλή επιστροφή στο σχολείο

 

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την εμφάνιση του Covid-19, συχνά η καθημερινότητα μικρών και μεγάλων διαταράσσεται. Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, άλλα για μικρό και άλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να κληθούν να προσαρμοστούν σε νέα ρουτίνα. Ωστόσο, η μέρα της επιστροφής τους στο σχολείο πλησιάζει και είναι σημαντικό να επιστρέψουν σε αυτό χαρούμενοι και προετοιμασμένοι!

 

Ακολουθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν τους γονείς να διαμορφώσουν τις συνθήκες για όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση/επιστροφή των μαθητών στο σχολείο:

  • Καλή διάθεση! Εξοπλιστείτε με καλή διάθεση και μιλήστε στο παιδί για την επιστροφή στο σχολείο με ενθουσιασμό. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η αξιοποίηση κάποιου παραμυθιού, η χρήση εικόνων ή ακόμα και φωτογραφιών του σχολείου του (μαθητών, εκπαιδευτικών, χώρων κλπ) που ενδεχομένως να έχετε στην κατοχή σας ή να είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου.
  • Ανεξαρτησία! Βοηθήστε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί, στον βαθμό των δυνατοτήτων του, μέσα από την καθημερινή εξάσκηση σε δεξιότητες αυτονομίας, όπως το ντύσιμο, η σίτιση, η προετοιμασία της σχολικής του τσάντας κλπ.
  • Ρουτίνα! Μπείτε ξανά στην καθημερινή ρουτίνα προετοιμασίας για το σχολείο. Προγραμματίστε τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, το ίδιο και την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης και του βραδινού ύπνου.
  • Ενημέρωση και Πρόγραμμα! Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε το ωράριο του σχολείου και βοηθήστε το παιδί να μάθει τι πρέπει να περιμένει κάθε σχολική ημέρα. Φροντίστε να υπάρχει στο σπίτι ένα ημερήσιο πρόγραμμα με εικόνες, που το παιδί μπορεί να κατανοήσει, και συμπεριλάβετε σε αυτό και τη μετάβαση από και προς το σχολείο. Στο ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και εικόνες – οπτικές ενδείξεις, για τις διάφορες δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται καθημερινά, πριν την μετάβαση στο σχολείο, όπως για παράδειγμα η προετοιμασία και τακτοποίηση της σχολικής τσάντας.

*Αρχική ανάρτηση εδώ.