Απλές δραστηριότητες για…σπίτι!

Προκειμένου να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των παιδιών, αλλά και να περάσουμε δημιουργικά και ποιοτικά τον χρόνο μας, όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μπορούμε να υλοποιήσουμε πλήθος απλών βιωματικών δραστηριοτήτων.

Παρακάτω προτείνονται ενδεικτικά κάποιες πολύ απλές και ευχάριστες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητες κάθε παιδιού:

  1. Διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια (σύντομα παραμύθια, με απλό περιεχόμενο και εικόνες δράσης). Αρχικά, δίνουμε στο παιδί το βιβλίο, ώστε να το επεξεργαστεί, το βοηθάμε να παρατηρήσει τις εικόνες και κατονομάζουμε ο,τι βλέπουμε σε αυτές. Έπειτα, αφηγούμαστε την ιστορία με παραστατικό τρόπο. Στο τέλος, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο σημείο της ιστορίας που άρεσε στο παιδί και το προτρέπουμε να «αναπαραστήσει» τον ήρωα (π.χ. πώς χτύπησε ο λύκος την πόρτα; κλπ).
  2. Μέσα από την χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών, επιτραπέζιων παιχνιδιών, ή κατασκευαστικού υλικού (τουβλάκια κλπ), μαθαίνουμε να καταμετράμε, αναγνωρίζουμε και μαθαίνουμε τα χρώματα και τα σχήματα, αλλά αναπτύσσουμε και κοινωνικές δεξιότητες (περιμένω την σειρά μου, ακολουθώ κανόνες κλπ). Ενδεικτικά, κάποια παιχνίδια που μπορούμε να έχουμε (ή να φτιάξουμε) στο σπίτι είναι: α) απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια (4-5 κομματιών), β) ξύλινα παζλ ενσφηνωμάτων ανθρώπινης φιγούρας, γ) ενφηνώματα με τα χρώματα, με σχήματα, με ζώα, με αριθμούς, δ) αυτοσχέδια bingo με χρώματα, σχήματα, αριθμούς, ε) κατασκευές με τουβλάκια κλπ.
  3. Την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού ή κάποιου σνακ (π.χ. τοστ), προτρέπουμε το παιδί να γίνει ο βοηθός μας. Συγκεντρώνουμε και κατονομάζουμε τα υλικά και τα μαγειρικά εργαλεία/σκεύη που θα χρειαστούμε, βοηθάμε το παιδί να τοποθετήσει όλα τα υλικά μαζί και το καθοδηγούμε κατά την διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις πρώτα, μετά κλπ). Στο τέλος, αν είναι εφικτό, σερβίρουμε το γεύμα/σνακ μαζί με το παιδί.
  4. Φροντίζουμε το παιδί να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα στο σπίτι, κατάλληλα για την ηλικία του και σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι δεξιότητες αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησής του, αλλά ταυτόχρονα νιώθει και υπεύθυνο. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να αναλάβει (με την βοήθειά μας ή υπό επίβλεψη): α) το συμμάζεμα των παιχνιδιών του σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους – ομαδοποίηση (π.χ. στο ένα κουτί τα αυτοκίνητα, στο άλλο κουτί τα τουβλάκια κλπ), β) το στρώσιμο του τραπεζιού – καταμέτρηση και αντιστοίχιση (4 άτομα στο τραπέζι –> 4 ποτήρια, 1 πιρούνι πάνω σε κάθε χαρτοπετσέτα κλπ), γ) να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει τα μανταλάκια στα/από τα απλωμένα ρούχα – λεπτή κινητικότητα, δ) να τοποθετήσει τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο κλπ.
  5. Αλλάζουμε την διακόσμηση του σπιτιού, για να αλλάξει και η διάθεσή μας. Παρέχουμε στο παιδί ποικίλα υλικά για κατασκευές (χαρτόνια, δαχτυλομπογιές, μαρκαδόρους, πηλό, πλαστελίνη…) και το βοηθάμε να φτιάξει χειροποίητα διακοσμητικά, όπως κάρτες, πίνακες ζωγραφικής, διάφορα «στολίδια» για τα παράθυρα ή το χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.
  6. Είτε με μικρούς περιπάτους στην φύση, είτε μέσα στο σπίτι, γυμνάζουμε το σώμα μας και εξασκούμε την αδρή μας κινητικότητα, ακολουθώντας διαδρομές, ισορροπώντας και παίζοντας με διάφορα παιχνίδια/αντικείμενα (μπάλα, στεφάνια κλπ).

Καλή σας διασκέδαση!!!

 

*Αρχική ανάρτηση εδώ.