Ομαλή επιστροφή στο σχολείο

 

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την εμφάνιση του Covid-19, συχνά η καθημερινότητα μικρών και μεγάλων διαταράσσεται. Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, άλλα για μικρό και άλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να κληθούν να προσαρμοστούν σε νέα ρουτίνα. Ωστόσο, η μέρα της επιστροφής τους στο σχολείο πλησιάζει και είναι σημαντικό να επιστρέψουν σε αυτό χαρούμενοι και προετοιμασμένοι!

 

Ακολουθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν τους γονείς να διαμορφώσουν τις συνθήκες για όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση/επιστροφή των μαθητών στο σχολείο:

  • Καλή διάθεση! Εξοπλιστείτε με καλή διάθεση και μιλήστε στο παιδί για την επιστροφή στο σχολείο με ενθουσιασμό. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η αξιοποίηση κάποιου παραμυθιού, η χρήση εικόνων ή ακόμα και φωτογραφιών του σχολείου του (μαθητών, εκπαιδευτικών, χώρων κλπ) που ενδεχομένως να έχετε στην κατοχή σας ή να είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου.
  • Ανεξαρτησία! Βοηθήστε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί, στον βαθμό των δυνατοτήτων του, μέσα από την καθημερινή εξάσκηση σε δεξιότητες αυτονομίας, όπως το ντύσιμο, η σίτιση, η προετοιμασία της σχολικής του τσάντας κλπ.
  • Ρουτίνα! Μπείτε ξανά στην καθημερινή ρουτίνα προετοιμασίας για το σχολείο. Προγραμματίστε τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, το ίδιο και την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης και του βραδινού ύπνου.
  • Ενημέρωση και Πρόγραμμα! Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε το ωράριο του σχολείου και βοηθήστε το παιδί να μάθει τι πρέπει να περιμένει κάθε σχολική ημέρα. Φροντίστε να υπάρχει στο σπίτι ένα ημερήσιο πρόγραμμα με εικόνες, που το παιδί μπορεί να κατανοήσει, και συμπεριλάβετε σε αυτό και τη μετάβαση από και προς το σχολείο. Στο ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και εικόνες – οπτικές ενδείξεις, για τις διάφορες δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται καθημερινά, πριν την μετάβαση στο σχολείο, όπως για παράδειγμα η προετοιμασία και τακτοποίηση της σχολικής τσάντας.

*Αρχική ανάρτηση εδώ.