no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Οι «πράσινες» γειτονιές δίνουν το παράδειγμα

Συγγραφέας: | 25 Δεκεμβρίου, 2009
| 18 σχόλια |

 Μήπως να βγούμε με φτυάρια και τσάπες στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, να φυτεύουμε κι εμείς οπωροφόρα δέντρα και σπόρους, όπως οι “αντάρτες” κηπουροί του άρθρου;

Από άρθρο της εφημερίδας “Έθνος”

Οι “πράσινες γειτονιές” δίνουν το παράδειγμα

ΤΟΝΤΜΟΡΝΤΕΝ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η πόλη που ζει από την «πράσινη» ανάπτυξή της

Kαι ενώ οι ισχυροί της Γης, επιλέγοντας τη θεωρία έναντι της πράξης και την εγκληματική απραξία έναντι της ανάληψης ευθυνών, δεν κάνουν επί της ουσίας απολύτως τίποτα για τη σωτηρία του πλανήτη, οι κάτοικοι μιας μικρής κωμόπολης της Κεντρικής Αγγλίας προχωρούν εδώ και καιρό σε ουσιαστικές δράσεις δίνοντας το «πράσινο» καλό παράδειγμα.

Ο λόγος για το Τόντμορντεν, μία αγγλική πόλη 15.000 κατοίκων, η οποία έχει καταφέρει τους τελευταίους 18 μήνες ό,τι δεν κατόρθωσαν οι ηγέτες της υφηλίου τα τελευταία 17 χρόνια (από την πρώτη σύνοδο του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992 και μετά), κοινώς να αλλάξει ριζικά, προς το βιωσιμότερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το περιβάλλον.

Ενδεικτικά, το 45% των κατοίκων του Τόντμορντεν καλλιεργεί πλέον εν οίκω τα δικά του λαχανικά, ενώ οι εκτροφείς κοτόπουλων έχουν δεκαπενταπλασιαστεί το τελευταίο 18μηνο (από μόλις δύο σε 32).

Επιπλέον, το 70% του πληθυσμού καθώς και τα 8 σχολεία της πόλης καλύπτουν πλέον τις διατροφικές τους ανάγκες με ντόπια προϊόντα (κρέας, ψωμί, λαχανικά, φρούτα, τυρί), ενώ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι σήμερα, 280 καρποφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί και δεκάδες αυτοσχέδιοι λαχανόκηποι έχουν «ξεφυτρώσει» στις αυλές σπιτιών, σχολείων, ιατρικών κέντρων και δημοσίων κτιρίων.

Πρωτοβουλία των ιδίων των κατοίκων, η παραπάνω μεταμόρφωση αποτελεί έργο ενός κινήματος λαϊκής βάσης με τη χαρακτηριστική ονομασία «Απίστευτο Βρώσιμο», στόχος του οποίου είναι «να έχει καταστεί το Τόντμορντεν απολύτως αύταρκες σε τρόφιμα μέχρι το 2018», πράγμα διόλου απίθανο, εάν οι εξελίξεις συνεχίσουν να «τρέχουν» με τους ραγδαίους ρυθμούς των τελευταίων μηνών.

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα (στις καθημερινές ανάγκες και δυνατότητες) του ντόπιου πληθυσμού, το εν λόγω πρόγραμμα δράσης «εμπλέκει τους πάντες στην πόλη» και ενθαρρύνει τη συμμετοχή, γεγονός που «το κάνει να ξεχωρίζει» από άλλα κοινοτικά πρότζεκτ.

«Παίρνουμε τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, που είναι το φαγητό, και μιλάμε σε μια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουν, δεν έχουμε στρατηγικά σχέδια ούτε επιφανείς επισκέπτες-ομιλητές ούτε καταστατικούς χάρτες και πρακτικά. Εμείς απλώς κάνουμε πράγματα, αναλαμβάνουμε δράση», εξηγεί χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα «Independent» η Παμ Γουόρχερστ, ιθύνων νους πίσω από το «Απίστευτο Βρώσιμο».

Aντάρτες κηπουροί. Ολα ξεκίνησαν πριν από 18 μήνες, όταν στην πόλη άρχισαν να γίνονται οι πρώτες επονομαζόμενες «προπαγανδιστικές φυτεύσεις». Στο πλαίσιο αυτών, πολίτες σε ρόλο «αντάρτη κηπουρού» έβγαιναν με τα φτυάρια τους και άρχιζαν να φυτεύουν λάχανα σε παραμελημένους χώρους, χωρίς προηγούμενη άδεια.

Στην πορεία, μπαίνοντας ενεργά στο «παιχνίδι», οι τοπικές Αρχές μοίρασαν στους κατοίκους περισσότερα από 1.000 δέματα με σπόρους για φύτεμα και διοργανώθηκε πλήθος ανοικτών σεμιναρίων (κηπουρικής, κτηνοτροφίας, καλλιέργειας ζωοτροφών κ.ά.), ενώ στις φυτεύσεις επιστρατεύθηκαν και περισσότερο απομονωμένες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά ασθενείς, ηλικιωμένοι κ.ά.).

Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, το πρόγραμμα «Απίστευτο Βρώσιμο» βραβεύτηκε ως «το πλέον εμπνευσμένο κοινοτικό πρότζεκτ», ενώ πλέον προετοιμάζεται να «εξαχθεί» και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

κάτω από: Οικολογία, Περιβάλλον
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες