Η καλή πρώτη εμφάνιση και η δικτύωση, είναι τα βασικά σημεία- κλειδιά προκειμένου να προσληφθεί κανείς σε μια δουλειά, καθώς κάθε φορά που γίνεται κάποια αίτηση, εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και να προσληφθούν εκείνοι.
Ωστόσο, υπάρχουν έξι χρυσές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες σας να έναντι των «αντιπάλων» σας, τις οποίες δημοσιεύει το Business Insider:
- Κάντε το θέμα προσωπικό
Οι διάφορες εκδηλώσεις, μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο πρώτο βήμα για να «μπείτε μέσα» σε μια βιομηχανία. Αλλά επίσης μπορεί να είναι μια τεράστια σπατάλη χρόνου κυρίως στα πρώτα βήματα, όπου είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε αυτούς που κάνουν καλή δουλειά και αυτούς που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.
Αντί να περάσετε δύο ώρες σε μια εκδήλωση μιλώντας με μια παρέλαση τυχαίων ανθρώπων, επικεντρωθείτε στην διασύνδεση με μια χούφτα επαφών που ξέρετε ότι μπορείτε να μάθετε από αυτές. Κάνετε κάποια έρευνα, εντοπίστε κορυφαίους υποψηφίους και προσπαθήστε να πετύχετε μια σύντομη ενημερωτική συνέντευξη.
Αποφύγετε ωστόσο να κρατήσετε τις επαφές σε περιοδικό διάστημα. Μην εξαφανιστείτε από προσώπου γης μετά από μια συνάντηση. Κρατήστε επαφή με το δίκτυο σας, έτσι ώστε να μην σας θυμούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη. Κάθε μήνα, να πηγαίνετε για καφέ με μερικές από τις επαφές σας, ώστε να κρατάτε δυνατές τις διασυνδέσεις.
- Κάντε αίτηση πριν την αγγελία για εργασία
Εάν μια εταιρεία που σας αρέσει δεν αναρτά θέσεις εργασίας, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε να το κάνουν. Στείλτε τους ένα e-mail και πείτε τους ότι θαυμάζετε την δουλειά τους και εξηγήστε τους πως θα μπορούσατε να ταιριάξετε και εσείς.
Το να είστε τόσο σίγουροι στο ότι ταιριάζετε σίγουρα στην εταιρεία και να έχετε την ικανότητα να ”σημειώνετε” χώρους εργασίας που μπορείτε να καλύψετε πριν καν βάλει αγγελία η εταιρεία, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά έχει φοβερή απόδοση. Προσεγγίστε εταιρείες που σας αρέσουν από νωρίς, δημιουργήστε σχέσεις με εργαζόμενους και δημιουργήστε μια επαφή που θα σας επιτρέψει να έχετε διασυνδέσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
- Σκεφτείτε τοπικά
Αν και μερικοί εργοδότες δεν θα το παραδεχτούν, είναι πιο εύκολο να προσληφθείτε σε μια νεοσύστατη εταιρεία, αν ζείτε στην περιοχή.
Πλέον, όσο πιο απομακρυσμένη είναι η θέση, τόσο λιγότερος θα είναι ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσετε. Ετσι ξεκινήστε τοπικά. Και αν θέλετε να προχωρήσετε σε μια νέα πόλη, προσπαθήστε να την επισκέπτεστε συχνά και τουλάχιστον να φαίνεστε σαν να είστε ντόπιος
- Κάντε το δικό σας πάρτι
Ιδιαίτερα στοχευμένες εκδηλώσεις μπορεί να είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους.
«Οταν στο ξεκίνημα, ήθελα να γνωρίσω και άλλους επιχειρηματίες της EDTECH καλύτερα, έκανα μια λίστα αυτών που ήξερα και σε αυτούς που θα ήθελα να συναντήσω και τους κάλεσα όλα σε ένα happy hour στο γραφείο μου. Η όλη εκδήλωση χρειάστηκε περίπου δύο ώρες για να οργανωθεί, και με βοήθησε να συναντηθώ και να γνωρίσω τους ανθρώπους που ήθελαν να συνδεθώ μαζί τους, αναφέρει ο Alison Johnston Rue, διευθύνων σύμβουλος της InstaEDU.
- Να είστε γενναιόδωροι
Στο βιβλίο του με τίτλο Linchpin, ο γκουρού των επιχειρήσεων Σεθ Γκόντιν έγραψε μια σημαντική αλήθεια: «Είναι δύσκολο να είσαι γενναιόδωρος όταν πεινάς. Ωστόσο το να είσαι γενναιόδωρος σε κρατά μακριά από την πείνα. Ορίστε η σύγκρουση».
Εάν σας απασχολεί μόνο το τι μπορείτε να κερδίσετε από άλλους ανθρώπους- προβάδισμα σε μια δουλειά, μια συνέντευξη, μια διασύνδεση- και καθόλου το τι μπορείτε να τους προσφέρετε, θα βρείτε τον εαυτό σας σε βαθιά νερά. Η δικτύωση, είναι δρόμος με δύο πλευρές. Οσο περισσότερο μπορείτε να βελτιώσετε την δουλειά κάποιου, τόσο πιο πιθανό είναι να σας βοηθήσουν και αυτοί.
- Πάρτε δράση
Οι ιδρυτές, θέλουν ανθρώπους που μπορούν να δράσουν, να πάρουν αποφάσεις και να καταλάβουν καταστάσεις από μακριά. Πρέπει να είστε δημιουργικοί και γρήγοροι.
Για να αποδείξετε την ικανότητα σας, κάντε ανεξάρτητα πρότζεκτ. Είτε είναι ένα μπλογκ, είτε μια εκδήλωση, είτε ένα καταπληκτικό κοινωνικό κανάλι, ή μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, πηγαίνετε εκεί και κάντε κάτι.
Τα ενδιαφέροντα πρότζεκτ, συχνά γεννούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες και διασυνδέσεις.
Πηγή: www.iefimerida.gr