Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020



Λήψη αρχείου

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας “Κωφοί και ακούοντες εν δράσει”



Λήψη αρχείου

Πρόσκληση σε εκδήλωση βράβευσης μαθητών και μαθητριών

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας μάς προσκαλεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11:30 π.μ. στον Ταρσανά της Σκάλας Ποταμιάς Θάσου σε εκδήλωση βράβευσης Θάσιων ή θασιακής καταγωγής μαθητών και μαθητριών που αποφοίτησαν από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019.

Ευχαριστήριο

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τελίδου Μαρίνα, καθώς προέβη σε δωρεά πράσινου κάδου συλλογής απορριμμάτων. Τέτοιες κινήσεις μάς χαροποιούν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Με εκτίμηση

Ο σύλλογος διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Θάσου

“Η τσάντα στο σχολείο”

Σας ενημερώνουμε πως η δράση «Η τσάντα στο σχολείο» θα εφαρμοστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με αυτή τη δράση τα διδακτικά βιβλία παραμένουν στο σχολείο για τουλάχιστον δύο σαββατοκύριακα τον μήνα και οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί δεν αναθέτουν εργασίες ή/και γραπτές δοκιμασίες για τη Δευτέρα μετά από τα σαββατοκύριακα αυτά. Σκοπός της δράσης είναι «να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων-παιδιών». Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην αριθ. πρωτ. 217785/Δ1/18-12-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 6014/Β/31-12-2018 και ΦΕΚ 56/Β/21-01-2019). Για το σχολείο μας ο σύλλογος διδασκόντων με πρακτικό του (Πράξη 2/13-09-2019) αποφάσισε ότι οι Παρασκευές κατά τις οποίες θα παραμείνουν τα διδακτικά βιβλία στο σχολείο είναι οι εξής:

27/9, 11/10, 25/10, 15/11, 29/11, 13/12, 20/12, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 13/3, 27/3, 3/4 , 10/4, 15/5, 29/5, 5/6, 12/6

Ο σύλλογος διδασκόντων του Δ.Σ. Ποταμιάς

6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. εναρμονίζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 η οποία θα εορταστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.
Κεντρικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου» προτείνεται οι σχολικές μονάδες να υλοποιήσουν εντός του σχολικού ωραρίου ποικίλλες αθλητικές δράσεις.



Λήψη αρχείου

Μελέτη στο σπίτι: Πώς μπορεί να γίνει πιο αποδοτική;

 Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι ο τρόπος μελέτης των παιδιών στο σπίτι. Συχνά λοιπόν ρωτούν για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και πιο αποδοτικός τρόπος μελέτης. Σίγουρα η απάντηση δεν είναι απλή και σίγουρα δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση. Αυτό όμως που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου είναι πως κάθε οικογένεια (όπως και κάθε παιδί) έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά θέλω. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως χρειάζεται μία ρουτίνα, δηλαδή αφού δούμε ποιος τρόπος διευκολύνει το παιδί μας και ταιριάζει στους ρυθμούς της οικογένειάς μας, να τον ακολουθούμε πιστά.

    Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες γενικές παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με τον τρόπο μελέτης και κυρίως με το περιβάλλον όπου μελετά ένα παιδί. Επιλέγουμε να ακολουθήσουμε αυτές που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν το παιδί μας να μελετά όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Μελέτη σε συγκεκριμένο χώρο. Ένα παιδί μπορεί να διαβάζει στο δωμάτιό του, άλλο παιδί μπορεί να διαβάζει στο σαλόνι. Είναι σημαντικό όμως το παιδί να ξέρει πού μπορεί να διαβάζει. Ο χώρος που θα επιλεγεί πρέπει να είναι καθαρός και συμμαζεμένος, να έχει καλό φωτισμό, καλό εξαερισμό και σταθερή θερμοκρασία. Φανταστείτε να είστε σε ένα μέρος όπου όλα είναι ανακατεμένα, έχει πολλή ζέστη και δεν έχει πολύ φως. Πιστεύετε ότι μπορείτε να διαβάσετε με άνεση;

Σωστή στάση και θέση του σώματος. Καλό είναι το παιδί να μην διαβάζει ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Είναι σημαντικό να είναι σε εγρήγορση και να μην νυστάζει. Επίσης, πρέπει να κάθεται ίσια, να μην καμπουριάζει και να μην βάζει το κεφάλι του πολύ κοντά στο βιβλίο.

Όχι ενοχλήσεις. Καλό είναι να επικρατεί (όσο γίνεται βέβαια) ησυχία. Θόρυβοι και ήχοι, όπως από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή από μικρότερα αδέρφια που παίζουν και τραβάνε τα βιβλία και τα τετράδια των μεγαλύτερων αδερφών, μπορεί να διασπάσουν την προσοχή τους και να μειώσουν το ενδιαφέρον τους.

Πρόγραμμα – Διαλείμματα – Διαχείριση χρόνου. Το παιδί ανοίγει την τσάντα του, βλέπει τι έχει να κάνει και βάζει τις εργασίες του σε μία σειρά. Καλό είναι να τελειώνει ένα μάθημα και μετά να πηγαίνει σε κάποιο άλλο (και όχι να κάνει μία άσκηση από τη γλώσσα, μετά μία άσκηση από τα μαθηματικά και μετά να επιστρέφει στη γλώσσα κ.τ.λ.). Αφού τελειώσει ένα μάθημα μπορεί να κάνει κάποιο διάλειμμα σύντομο για να ξεκουραστεί. Συνεχίζει με το επόμενο μάθημα.

Κατάλληλη ώρα. Το παιδί θα πρέπει να διαβάζει αρκετή ώρα μετά το φαγητό (και όχι αμέσως μετά το φαγητό). Κάποια παιδιά διαβάζουν γύρω στις τρεις, άλλα παιδιά προτιμούν να κοιμηθούν και μετά να διαβάσουν. Αυτό έχει να κάνει με τους ρυθμούς του κάθε παιδιού. Καλό θα ήταν να κάνει μία μικρή επανάληψη προτού το βραδινό ύπνο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν διαβάσουμε κάτι και μετά κοιμηθούμε, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να το θυμόμαστε καλύτερα.

Επανάληψη.  Δεν είναι καθόλου τυχαία η φράση ‘επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως’. Ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται με πληροφορίες και δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το παιδί να κάνει συχνές επαναλήψεις των κεντρικών σημείων κάθε ενότητας. Βέβαια, με τη σωστή επανάληψη  το παιδί δεν θα δυσκολεύεται όταν θα πρέπει να διαβάσει τα μαθήματα μιας ενότητας για κάποιο διαγώνισμα.

Διατροφή – ύπνος – καλή φυσική και συναισθηματική κατάσταση. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Φανταστείτε ότι θέλετε να ολοκληρώσετε μία εργασία, αλλά πεινάτε ή έχετε φάει πάρα πολύ, νυστάζετε ή σκέφτεστε κάτι που έγινε και σας στενοχώρησε. Πόσο εύκολα μπορείτε να συγκεντρωθείτε;
Βοήθεια – υποστήριξη από τους γονείς. Είναι καίριας σημασίας οι γονείς να επιβραβεύουν την προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί, να του δείχνουν ότι χαίρονται για το ότι είναι μελετηρό και ότι κάνει τις εργασίες του. Αν το παιδί δεν είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του, χρειάζεται οι γονείς να του εξηγούν το όφελος που έχει η μάθηση για το ίδιο το παιδί και να το βοηθούν να οργανώνει το διάβασμά του. Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να λύνουν τις ασκήσεις του παιδιού.
Καλό διάβασμα!!!
Πηγή: https://kazaraeleni.blogspot.com/