Αποδέχομαι το διαφορετικό – Λέω όχι στον σχολικό εκφοβισμό!!!

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμά μας με την προβολή ενός βίντεο που έχει ως θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Αφού συζητήσαμε για το θέμα αυτό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη φετινή σχολική χρονιά ένα πρόγραμμα με τίτλο: Αποδέχομαι το διαφορετικό – Λέω όχι στον σχολικό εκφοβισμό. Δραστηριότητες που έλαβαν χώρα τον μήνα Νοέμβριο:

  • Ιδεοκαταιγισμός: Είπαμε στους μαθητές τη φράση ‘σχολικός εκφοβισμός’ και αυτοί με τη σειρά τους μάς έλεγαν γρήγορα λέξεις που τους έρχονταν στο μυαλό (π.χ. σχολείο, μαθητές, τάξη, φόβος, κλαίω ….)

  • Μετά από τον ιδεοκαταιγισμό οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους μαθητές για το πρόγραμμα που θα εκπονήσουν τη φετινή χρονιά. Ακολούθησε η δημιουργία ενός συμβολαίου με βασικούς κανόνες συνεργασίας και η ομαδοποίηση των μαθητών. Οι ομάδες αυτές δε θα μένουν σταθερές, αλλά θα αλλάζουν ανάλογα με τις δραστηριότητες.

  • Χωροταξική διευθέτηση της τάξης: όλοι οι μαθητές κάθισαν σε έναν κύκλο. Η θέση στην οποία έκατσε κάθε μαθητής ήταν αποτέλεσμα ενός μουσικού παιχνιδιού. Βάλαμε ένα τραγούδι και τα παιδιά έτρεχαν γύρω γύρω από τις καρέκλες. Όταν σταματούσε το τραγούδι, τα παιδιά κάθονταν στην καρέκλα που ήταν πιο κοντά τους. (το παιχνίδι αυτό θυμίζει τις μουσικές καρέκλες με τη διαφορά ότι κανένα παιδί δεν έμενε στο τέλος όρθιο)

  • Παίξαμε το «αλφάβητο του εκφοβισμού». Δώσαμε στις τρεις ομάδες από ένα κουτί με μαγνητικά γράμματα. Με αυτά τα γράμματα έπρεπε να φτιάξουν λέξεις σχετικές με τον εκφοβισμό και το σχολείο. Επειδή τα γράμματα δεν ήταν πολλά τους επιτρέψαμε να χρησιμοποιήσουν κεφαλαία και πεζά γράμματα μπερδεμένα.

  • Οι μαθητές κάθισαν σε κύκλο. Κάθε μαθητής δεν παρουσίασε τον εαυτό του, αλλά το διπλανό του λέγοντας το όνομα αυτού, αλλά και ένα θετικό χαρακτηριστικό του διπλανού του. Το να βρει και να πει κάποιος ένα θετικό σχόλιο για κάποιον άλλο και όχι για τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικό!!!

  • Ξεκινήσαμε την ανάγνωση και την επεξεργασία ενός κειμένου που υπάρχει στο πακέτο δραστηριοτήτων από την ΕΨΥΠΕ. Το συγκεκριμένο κείμενο αναφερόταν σε τρεις μαθητές που βίωναν τον σχολικό εκφοβισμό.

Στο τέλος κάθε κύκλου δραστηριοτήτων ρωτούσαμε τα παιδιά τι τους άρεσε περισσότερο, τι τους δυσκόλεψε κ.α.

Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες από κάποιες δραστηριότητες.

20141103_12215520141201_08365720141201_083615 20141201_08350120141201_083018

20141201_08295620141103_120219

Υπεύθυνοι εκπ/κοί:

Βαής Πασχάλης

Καζάρα Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *