Παιδικό βιβλίο: το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας!

Σε λίγες μέρες γονείς, παππούδες/γιαγιάδες, νονοί/ές θα ‘ξεχυθούν’ στις αγορές για να αγοράσουν δώρα. Και τι πιο ωραίο δώρο από ένα παιδικό βιβλίο. Ξέρετε όμως κάτι; Η αγορά ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να είναι μία τυχαία επιλογή. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα εξής:

Καλό είναι να πάρουμε μαζί μας στο βιβλιοπωλείο το παιδί.

Διαλέγουμε βιβλία που σχετίζονται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Το ζητούμενο είναι το βιβλίο να αρέσει στο παιδί κι όχι σε εμάς.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέγεθος του βιβλίου και των γραμμάτων. Ένα πολύ μεγάλο βιβλίο μπορεί να αποθαρρύνει ένα παιδί. Επίσης, τα γράμματα πρέπει να έχουν καλό μέγεθος, ώστε το παιδί να διαβάζει με ευκολία.

Η εικονογράφηση χρειάζεται να είναι πλούσια κι ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τυχαία η φράση “μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”.

Προσέχουμε πολύ καλά το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

Είναι σημαντικό να ελέγξουμε γρήγορα την ορθογραφία (να μην υπάρχουν ορθογραφικά λάθη), καθώς και τον τρόπο έκφρασης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (να μην χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις).

Όλα τα είδη βιβλίου είναι σημαντικά. Κάποιο παιδί μπορεί να επιλέξει κάποιο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αυτό δεν είναι κακό. Μπορεί επίσης να επιλέγει κόμικς και όχι κάποιο πεζό κείμενο. Αν το παιδί μας δυσκολεύεται στην ανάγνωση, δεν το πιέζουμε!!!

Η τιμή ενός βιβλίου δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Δεν σημαίνει πως ένα ακριβό βιβλίο είναι απαραίτητα καλύτερο από κάποιο φτηνό βιβλίο. Το ίδιο ισχύει και για τους συγγραφείς. Δεν σημαίνει πως ένα βιβλίο κάποιου γνωστού συγγραφέα είναι καλύτερο από το βιβλίο κάποιου νέου, σύγχρονου συγγραφέα.

Καζάρα Ελένη

Ειδική παιδαγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *