Παιδικό βιβλίο: το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας!

Σε λίγες μέρες γονείς, παππούδες/γιαγιάδες, νονοί/ές θα ‘ξεχυθούν’ στις αγορές για να αγοράσουν δώρα. Και τι πιο ωραίο δώρο από ένα παιδικό βιβλίο. Ξέρετε όμως κάτι; Η αγορά ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να είναι μία τυχαία επιλογή. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα εξής:

Καλό είναι να πάρουμε μαζί μας στο βιβλιοπωλείο το παιδί.

Διαλέγουμε βιβλία που σχετίζονται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Το ζητούμενο είναι το βιβλίο να αρέσει στο παιδί κι όχι σε εμάς.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέγεθος του βιβλίου και των γραμμάτων. Ένα πολύ μεγάλο βιβλίο μπορεί να αποθαρρύνει ένα παιδί. Επίσης, τα γράμματα πρέπει να έχουν καλό μέγεθος, ώστε το παιδί να διαβάζει με ευκολία.

Η εικονογράφηση χρειάζεται να είναι πλούσια κι ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τυχαία η φράση “μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”.

Προσέχουμε πολύ καλά το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

Είναι σημαντικό να ελέγξουμε γρήγορα την ορθογραφία (να μην υπάρχουν ορθογραφικά λάθη), καθώς και τον τρόπο έκφρασης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (να μην χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις).

Όλα τα είδη βιβλίου είναι σημαντικά. Κάποιο παιδί μπορεί να επιλέξει κάποιο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Αυτό δεν είναι κακό. Μπορεί επίσης να επιλέγει κόμικς και όχι κάποιο πεζό κείμενο. Αν το παιδί μας δυσκολεύεται στην ανάγνωση, δεν το πιέζουμε!!!

Η τιμή ενός βιβλίου δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Δεν σημαίνει πως ένα ακριβό βιβλίο είναι απαραίτητα καλύτερο από κάποιο φτηνό βιβλίο. Το ίδιο ισχύει και για τους συγγραφείς. Δεν σημαίνει πως ένα βιβλίο κάποιου γνωστού συγγραφέα είναι καλύτερο από το βιβλίο κάποιου νέου, σύγχρονου συγγραφέα.

Καζάρα Ελένη

Ειδική παιδαγωγός

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τη σχολική χρονιά 2013-2014 το Τμήμα Ένταξης και η Β τάξη του σχολείου μας υλοποιούν ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει ως τίτλο: “Οι φίλοι μας τα ζώα”.

Υποθέματα:

1. ήμερα και άγρια ζώα

2. ζώα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα

3. η φροντίδα των ζώων

4. το αγαπημένο μου ζώο

5. ζώα υπό εξαφάνιση

Παιδαγωγικοί στόχοι:

  • να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες των ζώων
  • να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κακοποίησης/κακομεταχείρισης ζώων
  • να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους (λέξεις σχετικές με το θέμα)
  • να δουλέψουν ομαδικά με τους συμμαθητές τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Μεθοδολογία υλοποίησης:

Ομαδοσυνεργατική μέθοδος

Μελέτη πεδίου – παρατηρήσεις

Αφισοκόλληση

Διαθεματική μέθοδος – μέθοδος Project

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Καζάρα Ελένη (Τμήμα ένταξης)

Μυγδάλη Ευανθία  (Β τάξη)

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) – Μικρός αναγνώστης

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ιδρύθηκε το 1994. Είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του στο ίντερνετ και να πληροφορηθεί για το έργο του, καθώς και για τις δράσεις που πραγματοποιεί. Μπορεί επίσης να ενημερωθεί για λέσχες ανάγνωσης, για εκθέσεις βιβλίου, για σεμινάρια κ.τ.λ.

http:/www.ekebi.gr

Ο Μικρός Αναγνώστης είναι ένας υπέροχος δικτυακός χώρος. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του Μ.Α. και να διαβάσουν ΔΩΡΕΑΝ πάρα πολλά βιβλία. Τα βιβλία αυτά συνοδεύονται και από ήχο, καθώς πολλοί ηθοποιοί έχουν ‘δανείσει’ τη φωνή τους. Συνεπώς, ακόμη κι ένα πολύ μικρό παιδί που δεν μπορεί να διαβάσει κάποιο βιβλίο, μπορεί να το δει και να το ακούσει. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να πάρουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, να παρακολουθήσουν συνεντεύξεις από συγγραφείς και εικονογράφους και πολλά άλλα.

http://www.mikrosanagnostis.gr/

 

Μαθαίνοντας τα παιδιά μας να αγαπούν το βιβλίο!

“Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο”

Ζωρζ Σαρή (συγγραφέας)

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού. Διαβάζοντας ένα βιβλίο το παιδί μπορεί να αποκτήσει γνώσεις, να ενημερωθεί για διάφορα θέματα, αλλά κυρίως να ψυχαγωγηθεί, να χαλαρώσει, να ονειρευτεί και να ταξιδέψει νοερά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας δεν θέλει να διαβάσει κάποιο εξωσχολικό βιβλίο και εμφανίζει μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην ανάγνωση;

Ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές που καλό είναι να έχουμε κατά νου:

  • προσπαθούμε εμείς να είμαστε ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν κάποιο βιβλίο, ένα περιοδικό, μία εφημερίδα και κυρίως να μας βλέπουν χαλαρούς όταν διαβάζουμε. Πρέπει να συνδέσουν το διάβασμα με μία ευχάριστη εικόνα.
  • δείχνουμε ενδιαφέρον για τα βιβλία που διαβάζει το παιδί μας. Δεν ζητάμε από το παιδί απλά να μας πει με λίγα λόγια το νόημα του βιβλίου, αλλά συζητάμε μαζί του για τους ήρωες του βιβλίου, για την πλοκή του, για το τι του άρεσε ή δεν του άρεσε, για το αν θα το συστήσει σε κάποιο φίλο του και γιατί κ.τ.λ.
  • φτιάχνουμε μία γωνιά ανάγνωσης στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού με μαξιλάρες, χαλί κ.α όπου θα μπορεί είτε μόνο του είτε μαζί μας να διαβάζει
  • επισκεπτόμαστε εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπωλεία
  • μπορούμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να διαβάζουμε όλοι μαζί
  • διαβάζουμε κάποιο βιβλίο ή μέρος βιβλίου στα παιδιά μας λίγο πριν από τον ύπνο. Χαμογελάμε και χαϊδεύουμε τα μαλλάκια τους (Ποιος θα μπορέσει να σβήσει από την μνήμη τους τόσο γλυκιές και τρυφερές στιγμές!)

Καζάρα Ελένη

Ειδική Παιδαγωγός

Ομιλία με θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό

Στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων πραγματοποιήθηκε μία ομιλία με θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό. Η ομιλία αυτή έλαβε χώρα στο σχολείο μας στις 10 Μαρτίου 2014 και ώρα 4 μ.μ. Εισηγήτρια ήταν η κ. Χρύσα Τσελέπη, κοινωνιολόγος της υγείας, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Καβάλας. Η κ. Τσελέπη ανέλυσε το φαινόμενο του εκφοβισμού, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των μαθητών-θυτών και των μαθητών-θυμάτων, παρείχε συμβουλές προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το χειρισμό περιστατικών βίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρόληψη!!! Τονίστηκε ο ρόλος των μαθητών-παρατηρητών/μαρτύρων.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τσελέπη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας.

1374889_607223335987494_1244631550_n

6 Μαρτίου: Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο μας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας αποφάσισε να οργανώσει και να πραγματοποιήσει διάφορες δραστηριότητες κατά του σχολικού εκφοβισμού. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών/τριών σχετικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού και ακολούθησαν ποικίλες βιωματικές δράσεις που στοχεύουν στον αλληλοσεβασμό και τη μείωση βίαιων συμπεριφορών.

1

20140307_133742

20140307_133032

20140307_133433

20140307_111734 20140307_112514

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Αλεξούδης Ευάγγελος (Δ τάξη)

Βαής Πασχάλης (ΣΤ τάξη)

Καζάρα Ελένη (Τμήμα Ένταξης)

Κιουρκτσόγλου Μαρία (Ε τάξη)

Λαφτσής Περικλής (Γ τάξη)

Μυγδάλη Ευανθία (Β τάξη)

Πίσσιος Δημήτριος (Α τάξη)