Συνεργασία του σχολείου μας με το Χαμόγελο του Παιδιού

Το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζει έμπρακτα και σε καθημερινή βάση παιδιά που χρήζουν άμεσης βοήθειας, ασχέτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας.

Λίγα λόγια για την ιστορία του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’:

Το Δεκέμβριο του 1995 ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής, εξέφρασε μία μεγάλη του επιθυμία: να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα στηρίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Ο ίδιος ζήτησε ο οργανισμός αυτός να λέγεται το “Χαμόγελο του Παιδιού’ και με μεγαλείο ψυχής αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργίας του.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ‘ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ:

Υπάρχει μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό που ενώνει 6 μέλη κράτη. Καθένα από αυτά τα μέλη κράτη έχουν ορίσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να διεκπεραιώσει διάφορες δράσεις. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” εκπροσωπεί τη χώρα μας και είναι ο συντονιστής του προγράμματος αυτού.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το site του “Χαμόγελου του Παιδιού” και συγκεκριμένα το σύνδεσμο http://www.e-abc.eu/gr και να διαβάσει διάφορα άρθρα που αφορούν στο σχολικό εκφοβισμό, καθώς και συμβουλές προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Υπάρχει μία τηλεφωνική γραμμή (1056), την οποία μπορεί να καλέσει κανείς και να ζητήσει ανώνυμα ψυχολογική υποστήριξη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ‘ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’:

Επικοινωνήσαμε με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ και ζητήσαμε τη συνδρομή ψυχολόγου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία διαδικτυακή ομιλία προς τους μαθητές των μεγάλων τάξεων (Ε-ΣΤ). Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους υπευθύνους και έτσι πραγματοποιήθηκε η ομιλία στις 17 Μαρτίου 2014. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία ομιλία σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, να εκφράσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν για τη γραμμή 1056.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παύλο Σαλίχο και την κ. Μαρίνα Καβαλλιεράκη!!!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Βαής Πασχάλης (ΣΤ τάξη)

Καζάρα Ελένη (Τμήμα Ένταξης)

Κιουρκτσόγλου Μαρία (Ε τάξη)

20140317_130343

Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ένα φαινόμενο που αφορά και επηρεάζει όλους μας, είτε είμαστε γονείς, είτε είμαστε εκπαιδευτικοί. Η ανάγκη να ενημερωθούμε, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιηθούμε είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το σχολείο μας συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.

Ακολουθεί μία μικρή παρουσίαση του φαινομένου από την υπεύθυνη σχολικής βίας του σχολείου μας, κ. Καζάρα Ελένη.

 bullying Καζάρα Ελένη

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

World Autism Day 2014

World Autism Day 2014

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από το 2008 την 2α  Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Ο αυτισμός (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος) είναι μία σοβαρή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών με κοινά χαρακτηριστικά:
1.Τη διαταραγμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία
2.Τα περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς.
Το παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού συχνά παρουσιάζει έλλειψη ενδιαφέροντος για τα άλλα παιδιά. Φαίνεται ‘μοναχικό’ σαν να μην επιθυμεί την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους ή μπορεί να επιθυμεί να επικοινωνήσει, μη γνωρίζοντας όμως το πώς να το κάνει.  Δεν έχει βλεμματική επαφή. Μπορεί να μην έχει αναπτύξει λόγο ή να έχει αναπτύξει λόγο, τον οποίο όμως δεν είναι σε θέση να τον χρησιμοποιεί  με επικοινωνιακό τρόπο.  Το παιχνίδι του είναι περιορισμένο και έχει επαναληπτικό χαρακτήρα.  Μπορεί να έχει ασυνήθιστα ενδιαφέροντα και εμμονές. Φαίνεται ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει ποικίλες καταστάσεις, μολονότι αποκτά γνώσεις και  θυμάται. Κατανοεί κυρίως φράσεις με κυριολεκτικό και όχι μεταφορικό χαρακτήρα.  Δεν αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των άλλων.
Καζάρα Ελένη
Ειδική Παιδαγωγός