Διατροφή_Diatrofi_πρωινό_breakfast_frühstück

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 06-12-2018

ελληνικό μεσογειακό πρωινό

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, στην ενότητα Δ ι α τ ρ ο φ ή, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης αποφάσισαν να ασχοληθούν , να ανακαλύψουν  και να συνειδητοποιήσουν πώς οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζουν τη ζωή, την υγεία και την απόδοσή τους, αλλά και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν οι ίδιοι ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

Οι  μαθητές έφεραν από το σπίτι τρόφιμα  και παρασκεύασαν πρωινό στην τάξη. Το πρωινό περιλάμβανε τροφές από αυτά  που πρέπει ιδανικά να απαρτίζουν το πρωινό , ώστε αυτό να είναι διατροφικά ισορροπημένο.

Πιο συγκεκριμένα έφεραν: Δημητριακά, γακλακτοκομικά προιόντα και  φρούτα.Στο τέλος οι μαθητές κατανάλωσαν τα πρωινά που είχαν παρασκευάσει.

 

Καλή όρεξη!

 

ευχαριστούμε ΣΤ τάξη!

ευχαριστούμε κ. Λίλα

 

 

βρετανικό πρωινό… British breakfast

 

στο μάθημα των αγγλικών οι μαθητές/τριες γνώρισαν και γεύτηκαν το όχι και τόσο υγιεινό πρωινό των Βρετανών! μανιτάρια, ψητές ντομάτες, φασόλια, πυρωμένο ψωμί, μα και αυγά μάτια και λουκάνικα.

Η ώρα του τσαγιού βέβαια ιεροτελεστία που συνοδεύεται από τριώροφες πιατέλες γεμάτες σαντουιτσάκια, μαρμελάδες και γλυκές λιχουδιές!

 

 good appetite!

 

ευχαριστούμε κ. Αίγλη!

 

 

γερμανικό πρωινό…. deutsches Frühstück

 

Wir essen gesund, wir essen gesund, wir frühstücken morgens gut!

Τρώμε υγιεινά, τρώμε υγιεινά, παίρνουμε καλό πρωινό!

 

Με αυτό το σύνθημα και με όρεξη να ταξιδέψουμε στον κόσμο των γεύσεων ετοιμάσαμε με τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού στη Βερδικούσια ένα λαχταριστό γερμανικό πρωινό.

Η αφορμή δόθηκε από την ενασχόληση μας με την αντίστοιχη ενότητα Frühstück του εγχειριδίου Luftballons 2,καθώς επίσης και με την αξιοποίηση της διαθεματικότητας σε συνεργασία με τις συναδέλφους Λίλα Κόνσουλα ,δασκάλα της τάξης και Αίγλη Γκουζγκουρέτα, συνάδελφο Αγγλικής Γλώσσας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας εργαστήκαμε παράλληλα μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες Ελλήνων, Άγγλων και Γερμανών, όσον αφορά το πρώτο βασικό γεύμα της ημέρας. Έτσι δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα να γνωρίσουν και να συγκρίνουν τις συνήθειες των λαών, αλλά και να γευτούν ποικίλες γεύσεις.

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου και τους συναδέλφους για την υποστήριξη στο εγχείρημα μας, καθώς επίσης και τους γονείς των μαθητών για την υλική και ηθική συμπαράσταση.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που εκπόνησαν την εργασία.

 

ευχαριστούμε ΣΤ τάξη!

ευχαριστούμε κ. Θεοδώρα!

 

σφηνάκι ρόδινο…και λιόψωμο

 

Οπαδοί της σωστής διατροφής και εκπαιδευτικοί του σχολείου, δίνουν το παράδειγμα με βιολογικό χυμό ρόδι και φρεσκοψημένο λιόψωμο.

 

 

ημέρα Α.Μ.Ε.Α

1

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 04-12-2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αμεα (3 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας  σχετική δράση σε τρεις ξεχωριστές φάσεις(Α’, Β’, Γ’).

 

Η Α’ αφορούσε μια ενημέρωση των μαθητών με powerpoint, εικόνες και βίντεο σχετικά με το τι είναι αναπηρία και ποια είναι τα είδη της. Συζητήσαμε και θίξαμε ζητήματα της κοινωνίας μας όπως η προσβασιμότητα, η αποδοχή  καθώς και η αντιμετώπιση από και προς τους ανάπηρους και την κοινωνία.

 

 

Η Β’ φάση σχετιζόταν με πρακτική εφαρμογή όσων είδαμε και μάθαμε. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εργαστήρια προσομοίωσης – εκμάθησης:

 

  • Εργαστήρι 1ο : Αισθητηριακό – *Ακολουθώ τον ήχο ενός μουσικού οργάνου, *Αναγνωρίζω 3 γνώριμες μυρωδιές,  *Αναγνωρίζω 3 γνώριμες γεύσεις, *Αναγνωρίζω 4 γνώριμες υφές, *Αναγνωρίζω τα γράμματα στον πίνακα με τα ειδικά γυαλιά!

  • Εργαστήρι 2ο : Γραφή Braille – * Αγγίζω τα φύλλα με τη γραφή των τυφλών, * Μαθαίνω το εξάστιγμο, * Γράφω τ’ όνομά μου στον πίνακα της Braille.

  • Εργαστήρι 3Ο : Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) – * Παρακολουθώ βίντεο με κάποιο παραμύθι στη νοηματική γλώσσα, * Βλέποντας το φύλλο του αλφάβητου στην ΕΝΓ σχηματίζω κι εγώ τ’ όνομά μου.

  • Εργαστήρι 4ο : Ζωγραφική με το στόμα – * Σε χαρτί του μέτρου πιάνουμε τα πινέλα με το στόμα και γινόμαστε μικροί καλλιτέχνες.

Μέσω των εργαστηρίων συνειδητοποίησαν και τα παιδιά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα Αμέα.

 

 

 

     

 

Η Γ’ φάση  υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό κάθε τάξης  μέσα στο τμήμα του. Πραγματοποιούμε αναγνωστική λέσχη, επιλέγουμε και διαβάζουμε παραμύθια για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία όπως: Παράξενα όμορφο, Η Σχηματοχώρα, Φίλοι φως φανάρι, Ο Φώτης και η Φωτεινή, Πετρούλες για τον Πέτρο, Η Χάιντι, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Δύο παπούτσια με καρότσι και ΣΙ ΣΟΥ ΝΤΟ. Ζωγραφίζουμε το σκίτσο του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ).

 

ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ

                               ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

                              ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

 

ευχαριστούμε κ. Ελένη!

σεισμός…μη σε πιάνει πανικός

1

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 29-11-2018

Την Τετάρτη 28/11/2018 παρουσιάστηκε στους/στις μαθητές/τριες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το σχετικό υλικό του Ο.Α.Σ.Π. «ο σεισμός και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε».

http://www.oasp.gr/node/218

Πραγματοποιήθηκε και άσκηση ετοιμότητας με επιτυχία!

 

εδώ πολυτεχνείο! εδώ πολυτεχνείο!

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 19-11-2018

Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια 
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.

Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω 
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.

 

 

 

Και κάποιο βράδυ, πες, σαν χθες, 
υψώνει το κεφάλι, 
κι αστράφτουνε τα μάτια του
κι αστράφτει ο νους του πάλι.

 

Διαχρονικό Μουσείο_ένας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 18-10-2018

Την Τετάρτη 17/10/2018, βρεθήκαμε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, για το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «ένας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια». Το τσουβαλάκι της κ. Ζάχου, υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, έκρυβε αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών από παλιότερες εποχές, που ευτυχώς πολλά από αυτά οι μαθητές/μαθήτριές μας εξακολουθούν να παίζουν στις αλάνες της Βερδικούσιας μέχρι σήμερα.

 

Την παρουσίαση ακολούθησε ξενάγηση σε επιλεγμένους χώρους του Μουσείου και ενδιαφέρον βρήκαμε και το εργαστήρι, όπου τα παιδιά φτιάξαν με πηλό το δικό τους παιχνίδι που πήραν μαζί τους ως ενθύμιο από την ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

eTwinning_Ετικέτα Ποιότητας

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 08-10-2018

Το etwinning είναι μία κοινότητα μέσα στην οποία οι μαθητές διαφορετικών σχολείων αλλά και χωρών γνωρίζονται μεταξύ τους. Aυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς, οι μαθητές/τριες  του  Δημοτικού Σχολείου Βερδικούσιας με τη δασκάλα μας κ. Ερασμία Μαγουλιώτη.

 

Τίτλος του έργου μας ήταν: «Γνωρίζοντας άλλους τόπους». Αρχικά ανταλλάξαμε πληροφορίες για εμάς με σκοπό να γνωριστούμε. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τον τόπο μας, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα ήθη και έθιμα άλλων τόπων, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα του τόπου μας, στην προσπάθειά μας να την παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

 

Σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 1ο Δημοτικό σχολείο Παλαμά Καρδίτσας, το Δημοτικό σχολείο Μιτσερού στην Κύπρο και το δικό μας σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσιας. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία με αποτέλεσμα να βραβευτεί με την Ετικέτα Ποιότητας του etwinning.

 

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τη δασκάλα τους!!!

 

!!!γωνιά σχολικής ζωής

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 17-06-2018

Η γωνιά σχολικής ζωής στο σχολείο μας είναι πλέον γεγονός. Η προσπάθεια ξεκίνησε μήνες πριν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί βάλαμε σε τάξη παλιό εποπτικό υλικό, έγγραφα, σφραγίδες, εγκυκλοπαίδειες, σπάνια βιβλία, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γεωμετρικά όργανα, κάδρα, εικόνες, δίσκοι, το σερβίτσιο από το συσσίτιο του 1950, όλα βρήκαν τη θέση που τους αξίζει…

 

 

Η εκπαιδευτικός μας των εικαστικών φιλοτέχνησε το χώρο με ζωγραφιές από τα παλιά αναγνωστικά, οι συνάδελφοι του Μουσείου Σχολικής Ζωής των Πλατανουλίων κατέθεσαν την εμπειρία τους και εδώ.

 

 

Όλα τοποθετήθηκαν με μεράκι στο διάδρομο της εισόδου και στη θέα τους τα παιδιά ρωτούν με ενδιαφέρον να μάθουν για την ιστορία του σχολείου τους. Ο επισκέπτης μπαίνοντας στέκεται, αναζητά, θαυμάζει , αναπολεί…

 

 

Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, όλοι εμείς του σχολείου, γονείς και τοπική κοινωνία το εγκαινιάσαμε στην αποχαιρετιστήρια σχολική γιορτή, το απόγευμα της 13ης Ιουνίου 2018, με το θρυλικό του καμπανάκι να χτυπάει ξανά, όπως τον παλιό καλό καιρό…

 

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

 

 

 

 

 

 

 

!!!Υπερθέρμανση του πλανήτη_erasmus+

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 15-05-2018

 Η  παρεούλα της Β΄ τάξης έχει ανησυχίες!

 

Έτσι, με αφορμή την ερώτηση: «Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρία;» , αναλάβαμε αμέσως δράση!

 

Αφού συζητήσαμε λοιπόν για όλα όσα αφορούν στο φαινόμενο αυτό, όπως κάνουν και οι συμμαθητές μας στα σχολεία των χωρών εταίρων στο πρόγραμμα «κεφάλι στα σύννεφα» του erasmus+,  βγήκαμε έξω και με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα, δύο θερμόμετρα και ένα γυάλινο βάζο καταφέραμε να προσομοιώσουμε τη λειτουργία του.

 

 Παρατηρήσαμε την αλλαγή της θερμοκρασίας και την  καταγράψαμε. Εντυπωσιαστήκαμε με την απότομη άνοδο της μέσα στο βάζο.

 

 Το πείραμά μας πέτυχε! Τώρα το μόνο που απέμεινε είναι να κάνουμε και μια εργασιούλα για να δούμε τι έχουμε μάθει!!!

 

Δημιουργήσαμε και ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο στο blog του προγράμματος,  http://cloudserasmus.blogspot.gr/

 

Περάσαμε  όμορφα και δημιουργικά!!!

 

Μια γαλλική νοστιμιά στο σχολείο!!!

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 15-05-2018

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΕΠΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΡΕΠΑΣ ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ(CHADELEUR)…ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΥΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…

 

Yγεία, μεσογειακή διατροφή και σχολικός λαχανόκηπος_erasmus+

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 28-04-2018

Από τους μαθητές/τριες των Δ & Ε τάξεων

 

Οι μαθητές μας έσκαψαν, φύτεψαν, σκάλισαν, πότισαν τα λαχανικά του σχολικού κήπου με την καθοδήγηση του κ. Βασίλη της Δ τάξης και γρήγορα είχαμε τα φρέσκα λαχανικά. Η επίσκεψή μας στον κήπο την Πέμπτη 26/4/2018, είχε στόχο τη συλλογή τους από τα παιδιά, το πλύσιμό τους,  την παρασκευή στο σχολικό χώρο φρέσκιας σαλάτας και την κατανάλωσή της στον ίδιο χώρο.

 

Μαρούλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, νεαρό σπανάκι, μαϊντανός και δυόσμος πήραν το δρόμο για το σχολείο όπου μαθήτριες με τις οδηγίες της κ. Ευαγγελίας των αγγλικών, δημιούργησαν για τις ανάγκες του προγράμματος, 3 υπέροχες υγιεινές σαλάτες.

 

Παράλληλα σκοπός ήταν και η ανάδειξη δύο τοπικών προϊόντων της ελληνικής Φέτας και φυσικά ξεχωριστή θέση φυλάξαμε και για το γνωστό ξινοτύρι «νιβατό» Βερδικούσιας. Eλιές, ελαιόλαδο, ξύδι και ρίγανη είχαν την τιμητική τους για να δημιουργήσουμε την ελληνική χωριάτικη.

 

Ιδανικό κλίμα λοιπόν, ελληνικός ήλιος, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα για καλή υγεία!

 

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus+ και για την ενότητα Α14: κλίμα. καιρός, διατροφή και υγεία και δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του προγράμματος, http://cloudserasmus.blogspot.gr

 

Το αποτέλεσμα ικανοποιητικό για όλους μας!

 

Ευχαριστούμε Δ τάξη!

 

Ευχαριστούμε Ε τάξη!

 

Ευχαριστούμε κ Βασίλη!

 

Ευχαριστούμε κ Ευαγγελία!