Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

ΕΞΕ-44215-2024-Διαδικασία-εισαγωγής-μαθητών-στην-Α-τάξη-Γυμνασίου-των-Μουσικών-Σχολείων-για-το-σχολικό-έτος-2024_2025 (1)Εγκύκλιος-117162_ΕΓΓΡΑΦΕΣ_ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ-Ν4800

ΣΥΝ_44215_ΜΟΥΣΙΚΑ_ΣΧ-_2024_25-2

Αποστολή πασχαλινών καρτών στο Δημοτικό Σχολείο Ψαρών

Την Παρασκευή 19/4/2024 οι τάξεις Α’ και Δ’1  του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου έστειλαν κάρτες με ευχές για “Καλό Πάσχα” και “Καλή Ανάσταση”, στο ακριτικό νησί των Ψαρών.

Οι μαθητές αναζήτησαν και έγραψαν για έθιμα, που τελούνται στην Κρήτη κατά την περίοδο της Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές ανέφεραν τα εξής έθιμα: το μάζεμα των σαλιγκαριών και το σαρακοστιανό πιάτο με τους “χοχλιούς”, το γλυκό με τα “καλιτσούνια” ή “λυχναράκια” με γλυκιά μυζήθρα, που το φτιάχνουν τη Μ. Εβδομάδα και η ευλογία των προβάτων στην Ασή Γωνιά Χανίων, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από το site Humanstories, που στηρίζει τα ακριτικά νησιά.

Ελπίζουμε, οι μαθητές του μοναδικού Δημοτικού Σχολείου στα Ψαρά να χαρούν πολύ!

 

Καλό Πάσχα!!

 

ΨΑΡΆ 1        ΨΑΡΑ 2                 ΨΑΡΑ 4

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Μαυρουδή Μαρία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου.

Την Παρασκευή 19/4/2024, υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα και δασκάλα κ. Μαρία Μαυρουδή.

Οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων είχαν τη χαρά να ακούσουν το παραμύθι “Στο παλάτι του χρόνου”, το οποίο τους διάβασε παρέα με την κούκλα-γιαγιά που συνοδεύει πάντα την κυρία Μαυρουδή στις επισκέψεις της.

  Ένα παραμύθι που μιλά για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα. Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία με προσοχή και στο τέλος συζήτησαν με τη συγγραφέα για το μήνυμα του βιβλίου και τις σκέψεις που τους γεννήθηκαν.

   Την ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που  μας αφιέρωσε και της ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργική! 

 

Τυμπάκι,19-4-2024       Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου

μαυρουδη μαρια 1 1            μαυρουδη μαρια 2      μαυρουδη μαρια 3 1

Έθιμο του κυνηγιού των αυγών- Easter egg hunt

Την εβδομάδα που μας πέρασε τα παιδιά της τετάρτης(Δ΄) τάξης έμαθαν για το έθιμο του κυνηγιού των αβγών και συμμετείχαν και τα ίδια σε αυτό. Σε όλη την αυλή είχαν τοποθετηθεί δεκάδες σοκολατένια αβγά τα οποία οι μαθητές αναζήτησαν και στη συνέχεια μοιράστηκαν με ιδιαίτερη χαρά.

Το κυνήγι των αβγών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο σε αγγλόφωνες όσο και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί  ότι είναι η παλαιότερη παράδοση του Λευκού Οίκου καθώς διοργανώνεται εκεί από το 1878 ενώ  Αγγλία υπάρχουν γραπτές αναφορές σε αυτό από τη Βασίλισσα Βικτωρία η οποία απολάμβανε αυτό το έθιμο σαν παιδί εξαιτίας της Γερμανίδας μητέρας της και φρόντισε και η ίδια να συνεχίσει την παράδοση αυτή στα παιδιά της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο.

Καθώς η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας πρέπει να είναι σφαιρική για να είναι πετυχημένη,  η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε ως στόχο να γίνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα των Αγγλικών, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με ξένα έθιμα και  παραδόσεις, κάτι που με τη σειρά του βοηθάει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και της ξενοφοβίας. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή συνέβαλε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της τάξης και γενικά στη δημιουργία μιας θετικής στάσης απέναντι στην Αγγλική γλώσσα.

Τυμπάκι,16-4-2024                                                Η εκπαιδευτικός   ΠΕ 06

                                                                                    ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ ΜΑΡΙΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ 1    ΣΧΟΛΕΙΟ 2

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων στην Εκπαίδευση»-Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς

Η Περιφέρεια Κρήτης με αίσθημα ευθύνης προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που σε λίγες μέρες θα μπει στη διαδικασία των ενδοσχολικών αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων, για άλλη μια φορά είναι κοντά στους μαθητές και στις οικογένειες τους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων στην Εκπαίδευση» την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα Καστελλάκη, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση, με τον συντονισμό της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης, Ελένης Μαράκη-Μπελαδάκη, θα εστιάσει στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων και οι συνέπειες του.

Μπορεί η περίοδος αυτή να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά παράλληλα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μάθουμε πώς να υποστηρίζουμε τα παιδιά  μας ενισχύοντάς τους τα συναισθήματα εμπιστοσύνης  και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το άγχος αποτελεί φυσικό κίνητρο. Κάποιες φορές μας ωθεί να κάνουμε αρνητικές σκέψεις, ωστόσο είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού  που αφενός μας κινητοποιεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αφετέρου μας ενεργοποιεί να ανταπεξέλθουμε σε καταστάσεις που χρειάζονται διαύγεια και προσήλωση στους στόχους μας.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Συμπληρώστε τα στοιχεία για τη βεβαίωση στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/F7WYf8uLQmNWtM617

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

17:30 Εγγραφές και Υποδοχή
18:00 Χαιρετισμοί
18:15 “Συζητώντας για το Άγχος” Εισαγωγή στην Προβληματική του Θέματος

Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη – Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κρήτης

18:45 “Το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων….μια οικογενειακή υπόθεση”

Γιώτα Δημητροπούλου – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

19:15 “Και να μην έχεις Άγχος!”

Κώστας Κωνσταντίνου – Διευθυντής 2ο Γ.Ε.Λ. Ηρακλείου

19:45 “Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Νέος Σύμμαχος στην Εκπαίδευση”

Φώτης Κολοκοτρώνης – Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

20:15 Ερωτήσεις – Συζήτηση με Παρουσίαση Συμπερασμάτων

μαρακη 1

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου,με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους ,  βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. Την ξενάγηση των μαθητών ανέλαβε η κ.Μαρία  Μαυρουδή- Καπελάκη την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί  ευχαριστούν πολύ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης  είδαμε μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία που αντιπροσωπεύουν τον πλούτο και την ιστορία της περιοχής. Μερικά από αυτά  περιλαμβάνουν:

  1. Το Ανάκτορο της Φαιστού: Το κυρίαρχο κτίσμα της πόλης με τις αίθουσες, τους ανοικτούς χώρους και τις αυλές του.
  2. Ιερά και Ανάκτορα
  3. Το Θέατρο της Φαιστού: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, όπου πιθανότατα διεξάγονταν θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  4. Ανακτορικές Ανασκαφές: Ανασκαφές και ευρήματα που αποκαλύπτουν την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων.
  5. Τα Υπόγεια Αγγειοθήκης: Σε κάποια σημεία της Φαιστού υπάρχουν υπόγεια αγγειοθήκης, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς χώρους που πιθανότατα χρησίμευαν για την αποθήκευση τροφίμων ή άλλων εμπορευμάτων.

Η επίσκεψη αυτή χάρισε μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

   Στο τέλος  της επίσκεψής μας τα παιδιά απόλαυσαν  ένα δροσερό διάλειμμα κάτω από την κρητική ηλιοφάνεια, απολαμβάνοντας την ειρήνη και την ομορφιά του αρχαιολογικού τοπίου.

   Τέλος, καθώς επιστρέψαμε πίσω στον κόσμο του σήμερα αισθανθήκαμε ότι η εκδρομή αυτή μας άφησε αξέχαστες εντυπώσεις και ότι αποκομίσαμε  νέες γνώσεις και εμπειρίες.

ΦΑΙΣΤΌς 1ΦΑΙΣΤΌς 2ΦΑΙΣΤΌς 3ΦΑΙΣΤΌς 4ΦΑΙΣΤΌς 5

 

4η Απριλίου :Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Με αφορμή την Πανελλήνια  Σχολική  Ημέρα Φιλοζωίας την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024  πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου μια σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό των παιδιών για τα δικαιώματα των ζώων, την ανάληψη  δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας:

  • οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στην ενημερωτική τηλεσυνάντηση της ΠΦΠΟ για σχολεία,από 11:00-12:00, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές διεκδικήσεις του Φιλοζωικού κινήματος,τα δικαιώματα των ζώων κ.α

 

  • διάβασαν το παραμύθι «Τα αδεσποτάκια», παρακολούθησαν βίντεο με «Τα πιο έξυπνα ζώα» και τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους ζώο.
  •  συζήτησαν και χρωμάτισαν αφίσα με τα δικαιώματα των ζώων από την Παγκόσμια Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων
  • παρακολούθησαν το βίντεο «Όνειρο της Διώνης» βιώνοντας τη θλίψη ενός αδέσποτου σκύλου και επεξεργάστηκαν φύλλα εργασίας για τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και την καλλιέργεια της φιλοζωίας.
  • δημιούργησαν κολάζ με τα δικαιώματα των ζώων ενθαρρύνοντας πράξεις φιλοζωίας συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας από τη «Χρωματιστή τάξη»
  • παρακολούθησαν μια σειρά βίντεο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καλή μεταχείριση των μεταφερόμενων ζώων, τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων για τη διεξαγωγή ερευνών με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ζώων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των κατοικίδιων, καθώς και την τήρηση των κανόνων για ασφαλή μετακίνηση των ζώων. Έγραψαν για τα δικαιώματα των ζώων σε φύλλα εργασίας και δημιούργησαν κολάζ με τα κατοικίδια ζώα που μας συστήνονται.
  • παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Η ομπρέλα» του Γιάννη Μπλέτα και συζήτησαν την εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων και την προστασία τους. Τέλος, αναζήτησαν αδέσποτα ζωάκια έξω από το σχολείο και αφού βρέθηκαν 2 αδέσποτες γάτες επικοινώνησαν με τη φιλοζωική οργάνωση της Μεσαράς «Η Αγάπη» για την φροντίδα και την φιλοξενία τους.εικονα 1η 3εικονα 3εικονα 2 1εικονα 4εικονα 5εικονα 6εικονα 7 1εικονα 8εικονα 9εικονα 10 1εικονα 11εικονα 12εικονα 13 1εικονα 14 1

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024 στο 2ο Δημ.Σχολείο Τυμπακίου

 

Την Τρίτη,2-4-2024 για τον Εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024 η εκπ.Πληροφορικής  του σχολείου μας με τις τάξεις Δ1, Δ2, φτιάξανε  με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Kidgeni μικρές ιστορίες .

Με λίγες λεξούλες και λίγη φαντασία  το κάθε τμήμα δημιούργησε  2 ιστορίες.

Το KIdgeni είναι πλατφόρμα  και έχει σχεδιαστεί κυρίως για παιδιά για δημιουργία εικόνας και ιστορίας με την βοήθεια του ΑΙ.

Έτσι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση της εκπ.Πληροφορικής και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήσανε  τα παρακάτω:

 

https://online.fliphtml5.com/etjho/lcsp/

https://online.fliphtml5.com/etjho/yfyi/

 

https://online.fliphtml5.com/etjho/ruxm/

https://online.fliphtml5.com/etjho/nxuj/

Συγχαρητήρια στους μαθητές/μαθήτριες του Δ1 ,Δ2 και στην εκπαιδευτικό της Πληροφορικής του σχολείου μας  κα Σερεμετίδου Έμη.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

 

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

 

Εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης , κατά το σχολικό έτος 2024-2025



Λήψη αρχείου