Ημερήσια εκδρομή 2012

Με ηλιόλουστο καιρό, κέφι, ψυχική ευφορία και χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του Σχολείου μας στη λίμνη Πολυφύτου –Κοζάνη –Καστοριά – Γρεβενά.

Οι μαθητές απόλαυσαν τη θέα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης, από το χωριό Νεράιδα. Η λίμνη καλύπτει έκταση 74 τ.χμ, είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ αλλά έχει παραχωρηθεί στους γύρω κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Στα νερά της έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού και βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες επιβίωσης πολλά ήδη αρπακτικών πουλιών. Επίσης αποτελεί σημαντικό βιότοπο για  μεταναστευτικά είδη, αρκετά είδη ερπετοπανίδας και 10 διαφορετικών ειδών θηλαστικών που έχουν καταγραφεί.

Στο κέντρο της πόλης  της Κοζάνης,  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, οι μαθητές  συνοδευόμενοι από τους  δασκάλους τους ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και θαύμασαν την πλούσια συλλογή. Επισκέφτηκαν όλες τις θεματικές κατηγορίες : Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960) και συνειδητοποίησαν την αξία της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Χρόνος    χαλάρωσης και δυνατότητα για αγορά σουβενίρ δόθηκε στην Καστοριά. Επισκεφτήκαμε την Παναγία την Μαυριώτισσα, ένα εκκλησάκι χτισμένο το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτωρα Αλεξίου Α’ Κομνηνού, στην άκρη της χερσονήσου της Καστοριάς και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης. Διάχυτη ήταν η παρουσία της μακραίωνης ιστορίας της  καθώς και η επιρροή από πολιτισμούς λαών που την πολιόρκησαν ή κατέκτησαν όπως Βούλγαροι, Νορμανδοί και Τούρκοι χωρίς όμως να αλλοιωθούν τα βασικά της χαρακτηριστικά. Μεγάλος αριθμός βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών αποτελούν τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.

Στα Γρεβενά επιλέξαμε να επισκεφτούμε το όχι και τόσο γνωστό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλέας. Εκεί μας αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος προϊστορικός κόσμος 3.000.000 χρόνων που έφεραν στο φως οι παλαιοντολογικές ανασκαφές. Στην περιοχή αποκαλύφθηκε ένας γιγαντιαίος μαστόδοντας (Mammut borsoni), ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών, με χαυλιόδοντες 5,2 μ. Επίσης εκτίθεται και ο σκελετός του γιγαντιαίου ελέφαντα των Αμπελιών, 200.000 ετών, ένας κυνόδοντας ενός μαχαιρόδοντα, προγόνου του σημερινού λιονταριού, το κρανίο ενός ρινόκερου, η γνάθος ενός τάπιρου,  απολιθώματα από βίσωνες, ελάφια και αγριόχοιρους, καθώς και απολιθώματα φυτών και ασπόνδυλων ζώων.

Στην επιτυχή έκβαση της ημερήσιας εκδρομής βασικοί συντελεστές ήταν και οι γονείς – συνοδοί που βοήθησαν το έργο των εκπαιδευτικών. Οι θετικές εμπειρίες οδηγούν στην επιθυμία για μια νέα ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του Σχολείου μας σε άλλο προορισμό που θα διευρύνει τις γνώσεις τους και θα τέρψει την ψυχή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *