Δέκα μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών

Ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και η πιθανότητα μόλυνσης με ελονοσία μας βάζει  φέτος σε περιπέτειες, αναγκάζοντάς μας να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνα τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια. Δες πώς θα προστατευτείς και τι πρέπει να ξέρεις σχετικά με τη νόσο.

Δέκα τρόποι προφύλαξης

  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Κατάλληλη ένδυση, για κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια), κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Πιο αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Οπότε χρειάζεται επιπλέον προσοχή αυτές τις ώρες.
  • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού), φροντίζοντας να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση.
  • Χρήση εντομοκτόνων (ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ κλπ.), σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, καθώς τα κουνούπια χρησιμοποιούν τα λιμνάζοντα νερά ως σημεία εναπόθεσης των αυγών τους, όπως επίσης και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, γιατί ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών (όμως δεν τα σκοτώνει).
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, που αποτελούν καταφύγιο ενήλικων κουνουπιών.
  • Επιλογή λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου παραμένει ασυμπτωματικό (δεν εκδηλώνει δηλαδή κανένα σύμπτωμα), ενώ το 20% εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετούς και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων). Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) εμφανίζει μόνο ένα άτομο στα 100 (κυρίως μεγάλης ηλικίας). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *