Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων στους Πύργους Εορδαίας

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 η εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Πύργων με  θέμα: «Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων» στο Πολύκεντρο των Πύργων Εορδαίας και ώρα 19:00. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Γεώργιος Χατζημάνου, ο Δήμαρχος  Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακετάς,  ο Αντιδημάρχος κ. Χρήστος Kεσκερίδης, ο Υπεύθυνος Πολιτισμού  κ. Δημήτρης Καρακασίδη, ο Προέδρος Πύργων, κ. Δημήτρης Σαμπακίδης, η Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων κα Ιωάννα Γιάγκου και πλήθος κόσμου.  Στην εκδήλωση  τελέστηκε μνημόσυνων υπέρ των κεκοιμημένων δασκάλων και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συγγενείς τους  για την πολύτιμη προσφορά τους καθώς και σε συνταξιούχους και απελθόντες δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Πύργων.

Δάσκαλοι που τιμήθηκαν:

Κεκοιμημένοι: Βασδέκης Χρήστος Ευθαλία Τάκη Ευάγγελος Τάκης Σακαρίδης Μιχαήλ, Σακαρίδου Ευδοξία, Γκίνος Δημήτριος

Συνταξιούχοι: Βασιλική Μοσχίδου, Στόικος Παύλος Πολυτίμη Μιχαηλίδου, Γεώργιο Τσαραμανίδη.

Απελθώντες: Ζωή Βοζίνου,  Πετρούλα Παπαμιχαήλ, Περσεφόνη Λάντζου και η αγαπημένη όλων μας κυρία  Αθηνά Τσίτση που ενίσχυσε με τη γνώση της τις ιστορικές πληροφορίες για τα βυζαντινά πολιτιστικά μνημεία της Καστράνιτσας.

Το δρώμενο «Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων» επιλέχθηκε λόγω των Μακεδονικών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Πύργων Εορδαίας:

  • Μακεδονικός Τάφος. Πρόκειται για ένα μονοθάλαμο θολωτό τάφο με απλή πρόσοψη επίπεδη και επιχρισμένη με υπόλευκο κονίαμα. Τα ευρήματα που έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.χ.
  • Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση από τη γέφυρα αυτή περνούσε η στρατιά του Μ. Αλεξάνδρου του στρατηλάτη. Εικάζεται επίσης ότι επί Ρωμαίων κατακτητών το 146 π.χ. η Εγνατία οδός περνούσε από τους Πύργους.
  • Οι μαθητές αναπαραστήσαν τις τελευταίες στιγμές του Φιλίππου του Β΄ κατά την είσοδο της Βασιλικής οικογένειας στο Θέατρο των Αιγών σύμφωνα με την ιστορική ανάπλαση που έκανε ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Μανώλης Ανδρόνικος:

Ύστερα από τα πολυτελή συμπόσια έφτασε η μέρα των αγώνων. Η Πομπή ξεκίνησε με την ανατολή του ηλίου.

Μπροστά πήγαιναν αυτοί που κρατούσαν τα λαμπρά αγάλματα με τους Ολύμπιους Θεούς, 13ος ο Φίλιππος θεοποιημένος. Η Υβρις μεγάλη.

Ο Βασιλιάς κατηφόριζε πεζός προς το Θέατρο. Μαζί του βάδιζαν και  οι δύο Αλέξανδροι, γιος και γαμπρός. Ο δρόμος ήταν λαμπρά στρωμένος.

Δεν πρόλαβε να συνεχίσει, το εγχειρίδιο του Παυσανία βυθίστηκε στο σώμα του και τον άφησε νεκρό.

Ο δολοφόνος έτρεξε προς τη δυτική πάροδο, να φτάσει στους συνενόχους του με τα άρματα αλλά οι σωματοφύλακες τον σκότωσαν επιτόπου.

Ύστερα από την πρώτη ταραχή ο Αντίπατρος παρουσίασε τον Αλέξανδρο στους  Μακεδόνες για να  τον ανακηρύξουν Βασιλιά

Ο νέος Βασιλιάς τώρα είχε δύο άμεσα  καθήκοντα: να θάψει τον πατέρα του και να τιμωρήσει  τους δολοφόνους του.

Η κατασκευή του τάφου άρχισε ταυτόχρονα με την ετοιμασία για την καύση.

Όταν   κάηκε το σώμα συνέλεξαν με προσοχή τα οστά και τα έπλυναν με κρασί.

Ύστερα άπλωσαν το πορφυρό ύφασμα στον πυθμένα της χρυσής λάρνακας.

Τοποθέτησαν με τάξη πρώτα τα οστά πρώτα  των ποδιών, ύστερα του κορμού και  τελευταία του κρανίο  και τα τύλιξαν  με την πορφύρα.

Επάνω σε αυτά τοποθέτησαν το χρυσό στεφάνι, έκλεισαν την λάρνακα στην μαρμάρινη σαρκοφάγο, τοποθέτησαν μπροστά την ξύλινη κλίνη και γύρω τον οπλισμό, έκλεισαν την βαριά μαρμάρινη πόρτα  και άφησαν να πέσει η σφήνα που θα την κλείδωνε για πάντα μέχρι να τον ανακαλύψει ο Μανώλης Ανδρόνικος στις 8 Νοεμβρίου 1977.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την προσφορά των εδεσμάτων: Ζαχαροπλαστείο Ελεζώ, Ζαχαροπλαστείο Ρωξάνη, Ζαχαροπλαστείο Σπιτικό, Φούρνος Μαλακάκης, Πρατήριο Άρτου Έφη, Μικροπωλητής Καρυπίδης καθώς και τις εθελόντριες οι οποίες επιμελήθηκαν τον μπουφέ της δεξίωσης που ακολούθησε: Σοφία Θεοδοσιάδου, Άννα Σαμπακίδου, Γεωργία Νεοφυτίδου!

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Στα μονοπάτια των αρχαίων Μακεδόνων

 

  • Τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων Δασκάλων και μαθητών θυμάτων του Ολοκαυτώματος
  • Χαιρετισμοί
  • Απόδοση του λόγου της εκδήλωσης-ομιλία με μικρό ιστορικό για τον κάθε δάσκαλο από τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαμπακίδη
  • Απονομή πλακετών στους συνταξιούχους δασκάλους
  • Απονομή πλακετών στις απελθούσες εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Πύργων

 

Πολιτιστικό δρώμενο : Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων

 

  • Ανάπλαση των τελευταίων ιστορικών γεγονότων της Βασιλείας του Φιλίππου του Β΄ και ανακήρυξη του Μ. Αλεξάνδρου ως Βασιλιά των Μακεδόνων.
  • Αποχαιρετιστήριος λόγος από το μαθητή της ΣΤ΄ τάξης Ορφανίδη Παναγιώτη

 

Παραδοσιακοί χοροί

  • Τικ
  • Ζάραμο
  • Χασάπικο αργό-γρήγορο (Ζορμπάς)
  • Μακεδονία Ξακουστή, χορός με το κοινό

 

DSC09143 2 DSC09111 DSC09110 DSC09075 DSC09065 DSC09062 DSC09053 DSC09048 DSC09040 DSC09025 DSC09027 DSC09022 DSC09021 DSC09018 DSC09013 DSC09007 DSC08999 DSC08996 DSC08993 DSC08990 DSC08988 DSC08982 DSC08979 DSC08977 DSC08975 DSC08970 DSC08967 DSC08965 DSC08961

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια