Το σχολείο μας

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας

Στο χωριό Πολύκαρπη εγκαταστάθηκαν το 1922 πρόσφυγες από την Προύσα και το ΑΪδίνι. Επειδή στο χωριό δεν υπήρχε Δημοτικό Σχολείο οι μαθητές παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους σε μικρές αίθουσες διασκορπισμένες στο χωριό.

Το 1935, επί βασιλείας Παύλου, άρχισε να χτίζεται το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης και παραδόθηκε για χρήση το 1937. Η κατασκευή του είναι εξολοκλήρου με πέτρα, φερμένη από το διπλανό βουνό «Κουστούριανη», την οποία κουβαλούσαν με κάρα και γαϊδουράκια πάνω στα οποία ήταν στερεωμένα κασόνια. Οι μάστορες ήταν χωριανοί, κάποιοι πελεκούσαν τις πέτρες και ο κ. Ταλακούρας Κωνσταντίνος και Ταγλαρτζής Ιωάννης τις έχτιζαν. Το κτίριο έγινε διώροφο τεσσάρων αιθουσών και ενός γραφείου με ξύλινα πατώματα και ξύλινη εσωτερική σκάλα.

Το 1947 το εσωτερικό του σχολείου καταστράφηκε από έκρηξη οβίδας που έριξαν οι αντάρτες και αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα πατώματα και η ξύλινη σκάλα με σκυρόδεμα και σιδερένιο οπλισμό. Το 1976 το σχολείο σοβαντίστηκε και αντικαταστάθηκαν τα τσιμεντένια κάγκελα με σιδερένια. Το 1990 αντικαταστάθηκαν τα σιδερένια παράθυρα και οι πόρτες με κουφώματα αλουμινίου και αντικαταστάθηκε η σκεπή.

Το σχολείο μας στεγάζεται σε δύο κτίρια. Στο πρώτο κτίριο στεγάζονται η Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξη και στο δεύτερο η Α΄ και Β΄ Τάξη. Tο σχολείο μας έχει 6 αίθουσες διδασκαλίας και 1 αίθουσα πληροφορικής που χρησιμοποιείται και ως αίθουσα σίτισης για τους μαθητές του Ολοήμερου. Χρησιμοποιείται επίσης για τις εκδηλώσεις του σχολείου η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χωριού.

Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης.Σχολικό έτος 2021-2022Οργανικότητα : 6/θέσιο.Εκπαιδευτικοί:  8.Σύνολο μαθητών: 68.Ολοήμερο τμήμα:12.Το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών είναι 15%

Το σχολείο βρίσκεται σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων στο κέντρο του χωριού. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν πέντε μικρά κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σχολικής μονάδας.Τα κτήρια έχουν χτιστεί από το 1935 και μεταγενέστερα. Τις κύριες ανάγκες της σχολικής μονάδας σήμερα καλύπτουν τα δύο πέτρινα κτήρια. Στο κεντρικό διώροφο κτήριο υπάρχουν τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και δύο μικρότεροι χώροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως γραφείο της διεύθυνσης και γραφείο των εκπαιδευτικών. Οι αίθουσες είναι μεγάλες, περίπου 50 τετραγωνικά, η καθεμία. Στο κτήριο δεν υπάρχουν τουαλέτες. Στο δεύτερο κτήριο υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες και μικρός χώρος αποθήκευσης. Αυτό χρησιμοποιείται από την πρώτη και τη δευτέρα δημοτικού. Οι τουαλέτες των μαθητών, εκτός της πρώτης και της δευτέρας τάξης, καθώς και των εκπαιδευτικών, βρίσκονται σε άλλο κτίριο του οικοπέδου.

Οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με βιντεοπροβολείς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επίσης είναι εξοπλισμένες με βιντεοκάμερες και ηχεία. Στο γραφείο της διεύθυνσης υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, όπως και στο γραφείο των εκπαιδευτικών. Επίσης, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα για τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Στο σχολείο λειτουργεί σχολική βιβλιοθήκη ενταγμένη στο δίκτυο των σχολικών βιβλιοθηκών. Το κουδούνι του σχολείου είναι ηλεκτρικό.

Η αυλή του σχολείου φιλοξενεί το γήπεδο του μπάσκετ, το οποίο όμως δε χρησιμοποιείται από τους μαθητές, γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου γνωμοδότησαν για την ακαταλληλότητα των μπασκετών και την απομάκρυνσή τους εδώ και τρία χρόνια. Στην αυλή υπάρχει κιόσκι με κεραμοσκεπή και παγκάκια. Υπάρχουν βρύσες για τους μαθητές. Η αυλή καλύπτεται εξ ολοκλήρου από χώμα, εκτός από το χώρο της πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών, μπροστά από το σχολείο, ο οποίος είναι καλυμμένος με άσφαλτο. Υπάρχουν πλατάνια, τα οποία κάθε χρόνο κλαδεύονται και περιποιούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Τοποθετήθηκαν εξωτερικά προβολείς, έτσι ώστε  το κτήριο και ένα μεγάλο μέρος της αυλής να φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο χώρος είναι περιμετρικά περιφραγμένος με τσιμεντένια χαμηλή περίφραξη και σιδερένια κάγκελα.Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελούνταν από 17 διδάσκοντες όλων των ειδικοτήτων τη σχολική χρονιά 2021-22. Στο σχολείο λειτούργησαν 7 τμήματα . Η σχολική διαρροή ήταν μηδαμινή. Ο αριθμός των μαθητών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Οι μαθητές
μας προέρχονται από το χωριό Πολυκάρπη που έχει έδρα το σχολείο και το δημοτικό διαμερίσμα Μεγαπλατάνου μαζί με το Μοναστηράκι που είναι  συνοικισμός του . Η μεταφορά των μαθητών από το  Μεγαπλάτανο και Μοναστηράκι γίνεται με ταξί
και λεωφορείο. Αναφορικά με τις υποδομές του σχολείου και εκτός των βασικών
αιθουσών διδασκαλίας, υπάρχει μια πολύ μικρή αίθουσα βιβλιοθήκης ,το Ολοήμερο λειτουργεί σε  αίθουσα διδασκαλίας. Οι εγκαταστάσεις μας είναι παλιές , αλλά  οι εκπαιδευτικοί έχουν  μεγάλη διάθεση προσφοράς, δεδομένο που  λειτουργεί θετικά στην εκπαίδευση των
μαθητών. Kατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 λειτούργησε η πρωινή ζώνη με 7 μαθητές. Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτούργησε μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών (σεισμού- πυρκαγιάς) υπάρχει σχέδιο εκκένωσης και
εύκολη πρόσβαση διαφυγής στον προαύλιο χώρο ,εκτος του κεντρικού κτιρίου  που είναι δυόροφο και έχει σκάλες  πράγμα που δυσκολεύει την  διαφυγή.
Στο σχολείο μας πορευόμαστεμε ειλικρινείς και άριστες σχέσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και το Δήμο Αλμωπίας.
Εστιάζουμε στο μαθητή και τα προβλήματά του και προσπαθούμε να δώσουμε άμεσες και πρακτικές λύσεις. Είμαστε υπέρ των κανόνων που δημιουργούν κλίμα ασφάλειας και δημοκρατίας στο σχολείο και αυτό βοηθάει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να γνωρίζουν τον ρόλο τους.