Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ (καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου από το 1992), τα παιδιά της Β’ δημοτικού ασχολήθηκαν με δράσεις που αφορούσαν την ενημέρωσή τους σχετικά με την αναπηρία και τα ανάπηρα άτομα. Αναλυτικότερα μέσα από δραστηριότητες οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, με τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ίσοι απέναντι στα δικαιώματα που έχουν και που τους αξίζουν.
Αφού προβλήθηκαν διάφορα βίντεο αναφορικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας μαθητής με αμαξίδιο στην καθημερινότητά του, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την εξάλειψη αυτών των εμποδίων, ώστε και ο μαθητής με αμαξίδιο να έχει τα ίδια δικαιώματα στη μάθηση και στο παιχνίδι, όπως οι μη ανάπηροι συμμαθητές/-τριες του. Στη συνέχεια τα παιδιά γνώρισαν τη γραφή Braille, που χρησιμοποιούν οι τυφλοί, συγκρίνοντας μάλιστα τα δικά τους σχολικά εγχειρίδια με ένα εγχειρίδιο γραμμένο στην παραπάνω μορφή Braille. Ταυτόχρονα είδαν ένα παραμύθι προσβάσιμο σε αμβλύωπες και μη, αποτελούμενο μάλιστα από απτικές εικόνες. Τέλος αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι κωφοί και προσπαθήσαμε αξιοποιώντας το δαχτυλικό αλφάβητο να νοηματίσουμε τα ονόματά μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5/12/22, παρουσίαση-ενημέρωση με στόχο την κατανόηση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δ2 τμήματος του σχολείου μας σε θέματα αναπηρίας των συνανθρώπων μας.
Οι μαθητές γνώρισαν τις κατηγορίες αναπηριών που υπάρχουν, συζήτησαν για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την έννοια της αναπηρίας. Η παρουσίαση βασίστηκε κυρίως στις δυσκολίες των ΑμεΑ ως προς το θέμα της πρόσβασής τους στους δημόσιους χώρους όσο και της ομαλής ένταξής τους στην κοινωνία. Γνώρισαν τρόπους σωστής προσέγγισης και σεβασμού προς τα παιδιά με αναπηρίες. Παρακολούθησαν βίντεο ευαισθητοποίησης και έθεσαν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους. Κατανόησαν ότι τα ΑμεΑ συχνά καταλήγουν να αποσυνδέονται, να ζουν στην απομόνωση και να αντιμετωπίζουν διακρίσεις όχι λόγω της όποιας αναπηρίας τους αλλά εξαιτίας των εμποδίων που τους θέτει η κοινωνία και η Πολιτεία γενικότερα. Συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον των μικρών μας μαθητών για την ανάγκη δημιουργίας ενός κόσμου δικαιότερου, μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, ανοικτής προς όλους τους ανθρώπους.
Επιμέλεια παρουσίασης: Χατζημαρινάκη Μαρία