“Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με αυτόν τον εορτασμό επιδιώκεται η ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της ελληνικής γλώσσας στην ανάπτυξη τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η αξία της γλώσσας μας είναι ανεκτίμητη. Είναι η γλώσσα, στην οποία μάς άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ιστορικοί, ποιητές και συγγραφείς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας: «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. (…) Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως»

Στην ίδιο εγκύκλιο τονίζεται: «Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.

Οδυσσέας Ελύτης

 

3 1

5 1

4 1

2 1

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση