Λευκόλιθος-Από το χθες στο σήμερα

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση σχέσεων σχολείου και κοινότητας, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δράσεις που αφορούσαν την κατανόηση της σημασίας των μεταλλείων για την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα την εκμετάλλευση του λευκόλιθου και την συμβολή του στη οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Αρχικά  στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιέργειας δεξιοτήτων «Φυσικό Περιβάλλον» οι Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεις του σχολείου μας ήρθαν σ΄ επαφή μέσα από οπτικό υλικό και ιστορικές πηγές με τον λευκόλιθο. Προχώρησαν  στη συλλογή ποικίλων ιστορικών πηγών όπως βιβλία,  κείμενα, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά μέσα κυρίως για τη διερεύνηση των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων από την ενασχόληση με τα μεταλλεία. Στη συνέχεια  δημιούργησαν  μια παρουσίαση με τη χρήση του λογισμικού παρουσιάσεων (Power Point) που προβλήθηκε στην ολομέλεια των τάξεων.

ΑΑΑ1ΑΑΑ2ΑΑΑ3

ΣΤ ΤΑΞΗ_Παρουσίαση μεταλλεία

Κάποιοι/ες μαθητές/τριες, βασισμένοι/ες σε ερωτήσεις που προέκυψαν από τις συζητήσεις στην τάξη προχώρησαν στην ηχογράφηση  συνεντεύξεων από ανθρώπους από  το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον που είχαν εργαστεί στα μεταλλεία.

Την Τρίτη 9 Μαΐου επισκέφτηκε το Σχολείο μας ο Λιμνιώτης φωτογράφος, ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιάννης Φαφούτης, προκειμένου να παρουσιάσει στους μαθητές/τριες των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων το βιβλίο του «Λίμνη Ευβοίας, 20ός Αιώνας, Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», καθώς και μέρος του φωτογραφικού του αρχείου που αφορά στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής,  από το βιβλίο του «Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λευκολίθου της εταιρείας ¨Anglo-Greek¨ στη θέση Κατούνια του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου».

Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή την παρουσίαση του κ. Φαφούτη και συζήτησαν μαζί του τα ερωτήματά τους για αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΒΒΒ1ΒΒΒ2ΒΒΒ3

Στις 16 Μαΐου οι δύο τάξεις (Ε΄& Στ΄) περπάτησαν κατά μήκος της διαδρομής όπου βρίσκονται οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας Λευκολίθου και συνάντησαν από κοντά κάποια από τα πολύτιμα ίχνη που άφησε η σημαντική αυτή δραστηριότητα στο πέρασμά της.

ΓΓΓ1ΓΓΓ2ΓΓΓ3Τα παιδιά ολοκληρώνοντας τη δράση δημιούργησαν ζωγραφιές και κείμενα, προκειμένου να εκφράσουν τις προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισαν από την ιστορία του τόπου στον οποίο ζουν και μεγαλώνουν.



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.