3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

anapiria 1

Η 3η Δεκεμβρίου παρέχει μία ευκαιρία σε όλους μας να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των συνανθρώπων μας με αναπηρία, στη διασφάλιση της ισότιμης και δίκαιης συμμετοχής τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή και τη λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν. Έτσι, θα συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

“Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με  Αναπηρία, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, τα παιδιά της Α’ και Β’ δημοτικού στη διάρκεια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας ήρθαν σε επαφή με την νοηματική γλώσσα στα αγγλικά  (British Sign Language και American Sign Language). Αφού ενημερώθηκαν για τη χρήση της νοηματικής γλώσσας από κωφούς και ακούοντες, διδάχτηκαν με τη βοήθεια βίντεο δυο παιδικά τραγούδια στην νοηματική γλώσσα στα αγγλικά, το “Wheels on the bus” και “Itsy bitsy spider”. Με τη δράση αυτή προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό και την εξοικείωση των παιδιών με την διαφορετικότητα και να καταρρίψουμε στερεότυπα για τους ανθρώπους με αναπηρία με την σωστή ενημέρωση.” (Καλπάκη Αναστασία, καθηγήτρια αγγλικών Α’ Β’)

3η Δεκ. Β2α

3η Δεκ Β1α

“Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία υλοποιήθηκαν στην τάξη μας οι παρακάτω δράσεις που ως στόχο είχαν την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ισότιμης ένταξης των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

 Αρχικά μέσα από συζήτηση φτιάξαμε στον πίνακα την ομπρέλα των ειδικών αναγκών – ικανοτήτων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε εικόνες και βίντεο από τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Καθίσαμε σε ένα αυτοσχέδιο αναπηρικό αμαξίδιο, φορέσαμε τα γυαλιά ενός τυφλού ατόμου και κρατήσαμε το μπαστούνι – οδηγό.

Έπειτα, ζωγραφίσαμε με πινέλα χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα μας (χωρίς τα χέρια μας). Τέλος κλείσαμε τα μάτια μας με κορδέλες και ζωγραφίσαμε χωρίς να βλέπουμε.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.” (Ζαρίφη Ντόρις, δασκάλα Α1)

3η δεκ Α1α

3η δεκ Α1

“Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, οι μαθητές του Β1 πραγματοποίησαν σχετικές δράσεις. Ενημερώθηκαν, κατασκεύασαν αφίσα, ευαισθητοποιήθηκαν, μπήκαν στην θέση των ατόμων με αναπηρία και με ενσυναίσθηση εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.” (Ρούγα Χρυσάνθη, δασκάλα Β1)

3η ΔΕΚ β1Α 3η δεκ Β1β