Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου οι μαθητές των τάξεων Β & Ε πέρασαν μία ημέρα χαράς και δημιουργίας. Προσκεκλημένη τους ήταν η κα. Μαρία Σωρού, η γιαγιά ενός μαθητή της Ε΄ τάξης που έδειξε στα παιδιά πως να φτιάχνουν λαζάνια, ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Στα χρόνια που οι γιαγιάδες μαζεύονταν όλες μαζί σε ένα σπίτι και ζύμωναν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους, τ΄ άφηναν πάνω στο σοφρά να στεγνώσουν και στη συνέχεια έκαιγαν το βούτυρο, για να το ρίξουν πάνω στα βρασμένα λαζάνια και να ταΐσουν την οικογένεια τους.
Τα κρητικά λαζάνια είναι ζυμαρικά από λεπτό φύλλο κομμένο σε μικρά τετράγωνα φυλλαράκια που τυλίγονται το καθένα σε λεπτό ξυλάκι και μοιάζουν με πένες.
Διαδικασία που απαιτεί υπομονή.
Συμμετέχοντας στη διαδικασία της παρασκευής, τα παιδιά έμαθαν βασικούς κανόνες υγιεινής στον χειρισμό των τροφίμων (π.χ. πλένουμε χέρια, καθαρίζουμε επιφάνειες). Κατανόησαν τη σημασία των φρέσκων τροφίμων, πώς πρέπει να συνδυάζονται οι τροφές και συνειδητοποίησαν την καλή συνήθεια να τρώνε φρέσκο φαγητό και όχι προμαγειρεμένο.
Η ανάμειξη των συστατικών, το ζύμωμα και το πλάσιμο των λαζανιών είναι εξαιρετικοί τρόποι, για να ενισχυθούν οι λεπτές δεξιότητες και ο έλεγχος των κινήσεων του παιδιού. Η παρασκευή και το μαγείρεμα των λαζανιών συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση ποσοτήτων με τη βοήθεια του φλιτζανιού, του κουταλιού του γλυκού ή της σούπας αλλά και με τη ζύγιση. Επίσης τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα τα κλάσματα και θα μάθουν να χρησιμοποιούν τις έννοιες της πρόσθεσης και της αφαίρεσης οι μικρότεροι μαθητές.
Στο τέλος τα έβρασαν και αφού πρόσθεσαν φρέσκο βούτυρο γεύτηκαν τη νοστιμιά τους. Μια εμπειρία μοναδική για τα παιδιά.