Η κηπουρική είναι η πιο όμορφη δραστηριότητα που μπορούμε να μοιραστούμε την άνοιξη μαζί με τα παιδιά.
Αν προσφέρουμε στα παιδιά την εμπειρία να έρθουν σε επαφή με το χώμα και με τα φυτά, αν τους μάθουμε πώς να τα φροντίζουν και πώς θα τα δουν να μεγαλώνουν, τότε παράλληλα τους δίνουμε κι ένα σπουδαίο μάθημα σεβασμού προς το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά σχολεία του εξωτερικού έχουν εντάξει στο σχολικό τους πρόγραμμα την κηπουρική, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο!
Σημερινοί κηπουροί, αύριο οικολόγοι!
Το σχολείο μας και φέτος συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο “Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου” και στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το περιβάλλον, να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά, να γνωρίσουν τα ενδημικά φυτά της περιοχής, να κάνουν τη δική τους κομποστοποίηση αξιοποιώντας τα ξερά χόρτα του κήπου και άλλα υλικά. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να βγουν από την τάξη, να ασχοληθούν με το σχολικό λαχανόκηπο και να μοιραστούν όμορφες στιγμές με τους συμμαθητές τους.
Αγοράσαμε τα νέα φυτά ( ντοματίνια, κολοκυθιές, φραουλιές, μαρουλάκια, πιπεριές , αγγουριές, κρεμμύδια) και χώμα για να το ανακατέψουμε με το υπάρχων και να γίνει πιο αφράτο, πήραμε τα εργαλεία μας, φορέσαμε τα γάντια και με σύμμαχο τον καλό καιρό που επικρατεί αυτές τις ημέρες, φυτέψαμε τα φυτά στα παρτέρια.
Αν θέλετε τα παιδιά ν’ αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, βάλτε τα να τα καλλιεργήσουν! Καθώς τα παιδιά απασχολούνται με τη γη, ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών και γίνονται πιο δεκτικά σε ομάδες τροφών που μέχρι τώρα απέρριπταν. Μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, καλλιεργούν οικολογική συνείδηση και συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν το περιβάλλον.
Η κηπουρική ως δραστηριότητα ιντριγκάρει τα παιδιά. Το παιχνίδι με το χώμα, το φύτεμα, το ρίξιμο των σπόρων ή και το πότισμα θα τους δώσει την αφορμή για φυσική άσκηση, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά! Το χώμα εκθέτει τα παιδιά σε καλά βακτήρια που τους βοηθούν ν’ αναπτύξουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε φάρμες έχουν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης αλλεργιών. Η επαφή με τη γη χαλαρώνει και ηρεμεί το πνεύμα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο πως η κηπουρική λειτουργεί και σαν ψυχοθεραπεία.
Η παρατήρηση ενός φυτού που αναπτύσσεται σταδιακά, χαρίζει στα παιδιά, πέρα από μοναδικές στιγμές παιχνιδιού και ξενοιασιάς, τη δυνατότητα να μάθουν για τον κύκλο της ζωής, την αρχή και το τέλος, να κατακτήσουν νέες δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους αλλά και να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους.
Μέσα από την ενασχόλησή τους με την κηπουρική, τα παιδιά ανακαλύπτουν διάφορες πλευρές της δημιουργικότητάς τους. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία – πάντα με τη δική μας επίβλεψη-, που θα μεταφέρουν το λουλούδι – φυτό από το γλαστράκι στο χώμα, που θα παρατηρήσουν το ριζικό τους σύστημα, που θα το καλύψουν με το χώμα και θα του ρίξουν το νερό, χρησιμοποιώντας την αντίληψη και τα χέρια τους, είναι δραστηριότητες που τα εξελίσσουν.
Βοηθώντας ένα παιδί στον κήπο μαθαίνει να συνεργάζεται και να προσφέρει. Οι ρόλοι μοιράζονται, το πετυχημένο αποτέλεσμα οφείλεται σε όλους και το παιδί νιώθει περήφανο που βοήθησε, και ήταν μέρος της ομαδικής δουλειάς.
Βλέποντας το παιδί ένα λουλούδι ή ένα φυτό που έχει φυτέψει το ίδιο να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και με τη δική του φροντίδα, νιώθει υπεύθυνο και δυνατό.