Στα πλαίσια της Αξιολόγησης της Σχολικής μας Μονάδας επεξεργαζόμαστε το Σχέδιο Δράσης με τίτλο: ” Διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στα παιδιά”.
Σκοπός του Σχεδίου Δράσης είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης.
Οι μαθητές είναι απαραίτητο να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις τυχόν συγκρούσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να καταστούν μετέπειτα υπεύθυνοι πολίτες στην κοινωνία.
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν αβίαστα, να εφαρμόζουν κανόνες, να σέβονται τους συμπαίκτες τους, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να βοηθούν ο ένας τον άλλο έχοντας ως στόχο την επιτυχία και την εξέλιξη του παιχνιδιού.
” Άλλωστε, τα παιδιά αποζητούν το παιχνίδι ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες της ζωής τους και αφιερώνουν σε αυτό ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. Φαίνεται πως τα παιδιά «χτίζουν» γερά θεμέλια για τη μετέπειτα γνώση που πρόκειται να αποκτήσουν μέσω του παιχνιδιού, μαθαίνουν και εξασκούνται ουσιαστικά, όταν παίζουν με τους άλλους ή μόνα τους. Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν ασχοληθεί σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν και τα σημεία που ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο των παιδιών, όταν αυτά λαμβάνουν διάφορα ερεθίσματα μέσω του παιχνιδιού. Αν επρόκειτο να περιγράψουμε πως ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και πως αυτό σχετίζεται με το παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πούμε, πως υπάρχουν διαφορετικά μικρά σημεία στον εγκέφαλο, σαν τον έναστρο ουρανό τη νύχτα και με κάθε εμπειρία, μία σύνδεση δημιουργείται ανάμεσα σε δύο σημεία. Και όσο πιο συχνά συμβαίνουν αντίστοιχες εμπειρίες, τόσο πιο δυνατές γίνονται αυτές οι συνδέσεις”.
Αυτά σχολίασε ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Γ. Μαμάκης βλέποντας τα παιδιά του σχολείου μας να παίζουν, να συνεργάζονται και να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.
Η συνεργασία λοιπόν των παιδιών των Α & Β τάξεων αποσκοπούσε στο να υποστηριχθεί το κάθε παιδί, ώστε να αναπτύξει στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων μέσα από τη συνεργασία με άλλα παιδιά στο σχολείο.