Μηνιαία αρχεία: Φεβρουάριος 2024
Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ
Το παραμύθι πραγματεύεται με έμμετρο λόγο τη σύγκρουση των συναισθημάτων, όπως του θυμού και του άγχους στην καθημερινότητά μας. Περιγράφει πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των παιδιών μέσα από μία συμβολική ιστορία.
Η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα και με ευχάριστη πλοκή δίνεται η λύση αλλά και ο τρόπος διαχείρισης του θυμού του άγχους και όλων των αρνητικών συναισθημάτων.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ Β ΤΑΞΗ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Υπάρχουν και οι μέρες που αφήνω τη μοναξιά του γραφείου και τη μονοτονία της γραφειοκρατίας και αφού ζητήσω την άδεια των συναδέλφων, μπαίνω μέσα στις τάξεις και παρακολουθώ το μάθημα τους. Η κυρία “απρόσκλητη” ή η κυρία ” ενοχλητική ” που με αποκαλούν κάποιες φορές τα μικρούλια μας. Πόσα πολλά μαθαίνω από τα παιδιά, πόσες φρέσκιες ιδέες κλέβω από τους νέους συναδέλφους,!!! Πάντα κερδισμένη βγαίνω μέσα από μια τέτοια διαδικασία!!!
Αυτό έκανα την περασμένη Παρασκευή, ζήτησα την άδεια της κας. Δάφνης και μπήκα στη Β τάξη. Είχαν Γλώσσα. Κάθισα στο θρανίο σαν μικρή μαθήτρια κι εγώ, δίπλα στη Μαρισύλια.
Έμαθα εκ νέου κι εγώ τις πτώσεις των ουσιαστικών, γνώρισα τις κουτσομπόλες γειτόνισσες , “τις πτώσεις” που όλο ρωτάνε ποιος, ποιανού, ποιον….. φροντίζει βέβαια να τις ενημερώνει ο παππούς για τα νέα του χωριού κι αυτές με τη σειρά τους όλο ρωτάνε. Δεν ακούνε και καλά …. οπότε καταλαβαίνετε κι εσείς τι γίνεται .
Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τη Μαρισύλια και κολλήσαμε τα χαρτάκια μας ακολουθώντας τις οδηγίες της κας. Δάφνης και μάθαμε πως να κλίνουμε το αρσενικό ουσιαστικό ” ο χτίστης” στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό. Νομίζω πως καλά τα καταφέραμε και στην παρουσίαση της εργασίας μας.
Το χαμόγελο της μικρής Μαρισύλιας τα λέει όλα!
Εκείνο που με ενθουσίασε ήταν το παιχνίδι. Η κα. Δάφνη έβαλε τα κουδουνάκια πάνω στο θρανίο, έδωσε το υλικό που θα χρησιμοποιούσαμε και αφού μπήκαμε στη σειρά ξεκινήσαμε το παιχνίδι ακολουθώντας τις οδηγίες της και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Έπρεπε να κολλήσουμε στον πίνακα τα χαρτάκια με τα άρθρα και τα ουσιαστικά έτσι ώστε να κλίνουμε τα αρσενικά ουσιαστικά σωστά.
Βέβαια κέρδισε η άλλη ομάδα αλλά δεν πειράζει…την επόμενη φορά θα κερδίσουμε εμείς. Το να συνυπάρχεις με παιδιά είναι ότι καλύτερο !
Κυρία Δάφνη σας ευχαριστώ πολύ!!!
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΑΡΟ…ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ!!
Η ανακύκλωση στο σχολείο μας προχωράει κανονικά. Τα παιδιά ανακυκλώνουν το χαρτί, το πλαστικό, τα πλαστικά καπάκια και τις μπαταρίες με περίσσια όρεξη. Καθημερινά φέρνουν τη σακούλα τους με τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα.
Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά.
Μία φορά το μήνα περνάει το φορτηγάκι που κάνει τη συλλογή, ζυγίζει τις σακούλες και η ομάδα της Ανακύκλωσης χαρίζει πόντους στο σχολείο μας.
Πόντους φυσικά μπορείτε όλοι να χαρίσετε σε κάθε σχολείο, αρκεί να κάνετε την εγγραφή σας στο Σχολικό Μαραθώνιο
” Πάμε Ανακύκλωση” του Δήμου Αγίου Νικολάου.
https://followgreen.gr/agiosnikolaoscrete
πατώντας στο σύνδεσμο μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της Ανακύκλωσης και ακολουθώντας τα βήματα να κάνετε την εγγραφή σας . Λίγος χρόνος μόνο απαιτείται.
ΒΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΕΝΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Στόχος μας είναι μέσα από αυτή τη δράση να γνωρίσουμε τον τόπο μας στους μαθητές των άλλων σχολείων. Ξεκινήσαμε λοιπόν την παρουσίαση με το Βρόκαστρο.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στα πλαίσια της Αξιολόγησης της Σχολικής μας Μονάδας επεξεργαζόμαστε το Σχέδιο Δράσης με τίτλο: ” Διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στα παιδιά”.
Σκοπός του Σχεδίου Δράσης είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης.
Οι μαθητές είναι απαραίτητο να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις τυχόν συγκρούσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να καταστούν μετέπειτα υπεύθυνοι πολίτες στην κοινωνία.
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν αβίαστα, να εφαρμόζουν κανόνες, να σέβονται τους συμπαίκτες τους, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να βοηθούν ο ένας τον άλλο έχοντας ως στόχο την επιτυχία και την εξέλιξη του παιχνιδιού.
” Άλλωστε, τα παιδιά αποζητούν το παιχνίδι ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες της ζωής τους και αφιερώνουν σε αυτό ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. Φαίνεται πως τα παιδιά «χτίζουν» γερά θεμέλια για τη μετέπειτα γνώση που πρόκειται να αποκτήσουν μέσω του παιχνιδιού, μαθαίνουν και εξασκούνται ουσιαστικά, όταν παίζουν με τους άλλους ή μόνα τους. Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν ασχοληθεί σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν και τα σημεία που ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο των παιδιών, όταν αυτά λαμβάνουν διάφορα ερεθίσματα μέσω του παιχνιδιού. Αν επρόκειτο να περιγράψουμε πως ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και πως αυτό σχετίζεται με το παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πούμε, πως υπάρχουν διαφορετικά μικρά σημεία στον εγκέφαλο, σαν τον έναστρο ουρανό τη νύχτα και με κάθε εμπειρία, μία σύνδεση δημιουργείται ανάμεσα σε δύο σημεία. Και όσο πιο συχνά συμβαίνουν αντίστοιχες εμπειρίες, τόσο πιο δυνατές γίνονται αυτές οι συνδέσεις”.
Αυτά σχολίασε ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Γ. Μαμάκης βλέποντας τα παιδιά του σχολείου μας να παίζουν, να συνεργάζονται και να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.
Η συνεργασία λοιπόν των παιδιών των Α & Β τάξεων αποσκοπούσε στο να υποστηριχθεί το κάθε παιδί, ώστε να αναπτύξει στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων μέσα από τη συνεργασία με άλλα παιδιά στο σχολείο.