Ανακύκλωση στα σχολεία
Και το δικό μας σχολείο παίρνει μέρος σ αυτό το Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης!!!!!!!!!
Το σύνθημα: followgreen – follow your city! (TM).
Ένα γραφείο επιστημόνων με διεθνή εμπειρία έφτιαξε την Smart City πλατφόρμα ενώνοντας τον Δήμο με Πολίτες, Σχολεία, Κοινωνικές Δομές & Τοπικές Επιχειρήσεις για την ευαισθητοποίηση & επιβράβευση της προστασίας περιβάλλοντος. Όλοι μαζί: Πολίτες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, ιδιοκτήτες καταστημάτων & Δήμος αναλαμβάνουν τώρα περιβαλλοντική δράση.
Πατάμε πάνω στους συνδέσμους και ενημερωνόμαστε :
https://www.followgreen.gr/agiosnikolaoscrete/contest
Τι ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους
- Συσκευασίες από αλουμίνιο (αναψυκτικά)
- Συσκευασίες από λευκοσίδηρο (κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, ντοματάκια, τόνο)
- Συσκευασίες από πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, τρόφιμα και καλλυντικά, πλαστικές σακούλες)
- Συσκευασίες από γυαλί (μπουκάλια και βαζάκια)
- Συσκευασίες από χαρτί και χαρτοκιβώτια (κουτιά τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών, χαρτοσακούλες)
Ποια υλικά δεν ανακυκλώνονται καθόλου
- Το αφρολέξ και το φελιζόλ είναι τόσο εύφλεκτα υλικά που μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης, οπότε δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
- Υλικά από πηλό, πορσελάνη, όπως πιάτα, σκεύη ή γλάστρες δεν ανακυκλώνονται.
- Συσκευασίες είτε από πλαστικό είτε από μέταλλο, που περιείχαν εντομοκτόνα, ορυκτέλαια, αντιψυκτικά και άλλα τοξικά υλικά, τα κατάλοιπα των οποίων δύσκολα απομακρύνονται.
- CDs & DVDs, κασέτες, βιντεοκασέτες και δισκέτες υπολογιστή, καθώς περιέχουν πολλές προσμείξεις που κάνουν αδύνατη την ανακύκλωσή τους.
- Τα κεριά.
- Το ξύλο και το δέρμα.
- Αποτσίγαρα.
- Μάσκες μιας χρήσης.
Η ανακύκλωση εκτός των μπλε κάδων
Η ανακύκλωση στους μπλε κάδους αφορά κυρίως προϊόντα συσκευασίας που χρησιμοποιούμε κατά κόρον καθημερινά. Τι γίνεται όμως με άλλα υλικά;
Λαμπτήρες: Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης, όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος επιβαρύνει το οικοσύστημα, μολύνοντας όλη τη ζωική και τροφική αλυσίδα και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι λαμπτήρες να ανακυκλώνονται με τις κατάλληλες διαδικασίες. Σήμερα ανακυκλώνονται όλες οι λάμπες οικονομίας, φθορισμού, οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Δεν ανακυκλώνονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου. Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε αν η λάμπα μας ανακυκλώνεται, βλέποντας αν στη συσκευασία της υπάρχει το ειδικό σήμα. Για την ανακύκλωσή της μπορούμε να απευθυνθούμε στα καταστήματα από όπου αγοράζουμε λαμπτήρες και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, σε σημεία συλλογής στους δήμους αλλά και σε συμβεβλημένα σουπερμάρκετ.
Ηλεκτρικές συσκευές: Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή μπαίνει στην πρίζα και ανήκει στις παρακάτω κατηγορίες:
-Μεγάλες οικιακές συσκευές (π.χ. πλυντήριο, ψυγείο κ.ά.) μπορούν να βρουν τον δρόμο τους προς την ανακύκλωση είτε τηλεφωνώντας στον δήμο της περιοχής μας ώστε να κάνει την αποκομιδή, είτε πηγαίνοντας τη συσκευή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του δήμου.
-Μικρές οικιακές συσκευές (π.χ. μίξερ, καφετιέρες, υπολογιστές, κινητά κ.ά.) και ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία μπορούν να παραδοθούν στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ.
Φάρμακα ή φυτοφάρμακα: Επιστρέφονται στα φαρμακεία ή στα καταστήματα από τα οποία τα αγοράσαμε όταν περάσει η ημερομηνία λήξης τους και από εκεί γίνεται στη συνέχεια η διαχείρισή τους.
Οικιακές μπαταρίες: Όλες οι οικιακές μπαταρίες μπορούν να δοθούν για ανακύκλωση στους ειδικά διαμορφωμένους κάδους ΑΦΗΣ σε σουπερμάρκετ, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, σχολεία κ.ά.
Μαγειρικό λάδι: Το λάδι, ύστερα από μία ή δύο φορές που θα το χρησιμοποιήσουμε για τηγάνισμα, αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα τοξικό τόσο για εμάς όσο και για το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μόνο λίτρο λάδι μπορεί να μολύνει εκατομμύρια λίτρα νερού. Στην Ελλάδα λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά. Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι συλλέγεται σε ειδικά δοχεία σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ρούχα και υφάσματα: Με το 85% των ρούχων και των υφασμάτων που παράγονται να καταλήγουν στις χωματερές και με κάθε Ευρωπαίο πολίτη να πετά κατά μέσο όρο 15 κιλά ρούχα κάθε χρόνο, αντιλαμβανόμαστε πως η ανάγκη για ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων είναι κάτι περισσότερο από μεγάλη. Στην Ελλάδα πλέον τα ρούχα μπορούν να αποκτήσουν δεύτερη ζωή μέσα από τους κόκκινους κάδους που υπάρχουν σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα. Από εκεί, όσα είναι σε καλή κατάσταση διοχετεύονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρησή του.
ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:
https://www.followgreen.gr/agiosnikolaoscrete/blog/single/ta-syxnotera-lathi-poy-kanoyme-stin-anakyklosi