ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ

Σημ. Πατώντας πάνω στο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο και να δείτε τις δράσεις των παιδιών.

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:  “Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου”

Ξεκίνησε το 1999 και απευθυνόταν σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Σκοπός του ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να υιοθετούν πράσινες γωνιές της περιοχής τους και να ευαισθητοποιούνται μαθαίνοντας για την πανίδα και χλωρίδα του αστικού περιβάλλοντος. Το 2006 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στόχος του Δικτύου ήταν ανάδειξη των «πράσινων γωνιών» μέσα από την παρατήρηση των φυτών, των ζώων και των πετρωμάτων και την ανακάλυψη των αλληλεπιδράσεων τους και του ρόλου τους στα οικοσυστήματα. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικού επιστημονικού υλικού, καθώς και με μια σειρά από προτεινόμενες δραστηριότητες, οι περιβαλλοντικές ομάδες υιοθέτησαν, εξερεύνησαν και προστάτευσαν την «πράσινη γωνιά» τους, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου τους και άλλους σχετικούς φορείς.

Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτό το Δίκτυο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα το δουλεύαμε με τα παιδιά για 2 χρόνια.

Με την παραπάνω εργασία ( το βιβλίο που φτιάξαμε),  σας παρουσιάζουμε ένα δείγμα από την δουλειά μας τη φετινή σχολική χρονιά.

Μερικοί από τους στόχους μας ήταν τα παιδιά:

να  κατανοήσουν τη σημασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου για την πόλη, το χωριό και τις παράκτιες περιοχές.

 να αναγνωρίσουν την αξία των χώρων πρασίνου ως καταφυγίων ζωής και να βλέπουν κάθε μικρή και μεγάλη πράσινη γωνιά ως μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 να μάθουν να παρατηρούν τα φυτά, τα ζώα και τα πετρώματα και να ανακαλύπτουν τις αλληλεπιδράσεις τους και το ρόλο τους στα οικοσυστήματα.
 να αγαπήσουν τα οικοσυστήματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους και να τα προστατεύουν, κατανοώντας ότι όλοι είμαστε μέρη ενός μεγαλύτερου συνόλου.
 να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που προκαλούν τη μείωση των βιοτόπων και της βιοποικιλότητας και να αγωνίζονται εάν χρειάζεται για την προστασία τους.
 να γίνουν μέρος του κοινωνικού συνόλου, συμμετέχοντας στην καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

να  αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και να συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής στην περιοχή τους.

 να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ζωής του τόπου τους.

Ελπίζουμε ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη της οικολογικής τους συνείδησης και πως θα συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δράση περιβαλλοντική.