Έφτασε η ημέρα της τελικής μας εκδρομής. Ως σχολείο της φύσης τι άλλο θα επιλέγαμε από μία εξόρμηση στη φύση!
Διαλέξαμε ένα μέρος κοντά στο Καλό Χωριό που δεν ήταν άλλο από το Κεφαλοβρύσι της Καλαμαύκας, ένα καταπράσινο μέρος μέσα στις πηγές, στα νερά και στα πλατάνια.
Ξεκινήσαμε το πρωί από το σχολείο μας πηγαίνοντας από Ιεράπετρα για να συναντήσουμε πρώτα το φράγμα των Μπραμιανών.
Ένα έργο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1986 για να καλύψει τις ανάγκες καλλιέργειας 30.000 στρεμμάτων της Ιεράπετρας. Βρίσκεται 5χ.μ. βορειοδυτικά από την πόλη της Ιεράπετρας, έχει έκταση 1050 στρέμματα και χωρητικότητα 15 εκατομμύριων κυβικών μέτρων, κάνοντας το τον τρίτο μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Νότιας Ελλάδας, μετά το φράγμα των Ποταμών Αμαρίου και το φράγμα Αποσελέμη. Το νερό του προέρχεται από τις πηγές Κεφαλοβρυσίου της Καλαμαύκας, από το Σελάκανο και τις Μάλλες. Στο φράγμα έχει αρχίσει να φωλιάζει η πρασινοκέφαλη πάπια, η οποία είχε εξαφανιστεί από τη Κρήτη. Φθινόπωρο και άνοιξη κατακλύζεται από μεταναστευτικά πουλιά, ενώ το χειμώνα αποτελεί καταφύγιο για τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν εκεί.
Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για το Κεφαλοβρύσι. Βόρεια του οικισμού της Καλαμαύκας βρίσκονται οι πηγές του Κεφαλόβρυσου που αποτελούν πηγή ζωής όχι μόνο για το χωριό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Πανύψηλα πλατάνια πλαισιώνουν τις πηγές από τις οποίες εξασφαλίζει ύδρευση και άρδευση η Καλαμαύκα ενώ το υπόλοιπο, άφθονο νερό καταλήγει μέσω του καλαμαυκιανού ποταμού στο φράγμα των Μπραμιανών. Οι πηγές έχουν αξιοποιηθεί και ως χώρος ανάπαυσης και χαλάρωσης κατοίκων και επισκεπτών.
Ήρθε όμως και η ώρα του φαγητού και της διασκέδασης. Η ταβέρνα “Πανόραμα” είχε αναλάβει να μας περιποιηθεί. Η θέα και οι μυρωδιές των φαγητών μας άνοιξαν την όρεξη.
‘Ήταν μια ξεχωριστή εκδρομή! Μέσα στη φύση και στη δροσιά του νερού και των πλατάνων.
Και του χρόνου!!!!