Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε δράσεις όπου τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στη φύση και τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα “Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου” δημιουργήσαμε ένα σχολικό λαχανόκηπο.
Πίσω από την Δ΄ τάξη υπήρχε ένας χώρος αναξιοποίητος. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να φιλοξενήσει το σχολικό μας κήπο. Ο καιρός μας έβγαλε έξω από τον προγραμματισμό μας, αλλά με το που έφτιαξε, βάλαμε μπροστά την ολοκλήρωση του προγράμματος μας.
Στην προσπάθειά μας αυτή αρωγός ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Αρχικά ξεκινήσαμε με την κατασκευή των παρτεριών και τη μεταφορά των σχετικών υλικών και του ανάλογου χώματος για το φύτεμα.
Έφτασε λοιπόν η ημέρα που οι μαθητές θα φύτευαν με τα χεράκια τους βότανα, αρωματικά φυτά, λαχανικά, λουλούδια και φράουλες. Φύτεψαν ακόμα βαμβάκι καθώς και φιστίκια !!!!!!!
Τα παιδιά της Α΄ τάξης φύτεψαν αγγουριές και σέλινο.
Η Β΄ τάξη με τα κολοκυθάκια τους και τον μαϊντανό !!! Το ποτιστήρι του Αντώνη ήταν το εξάρτημα του κήπου που κέρδισε τις καρδιές όλων των παιδιών!!!
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο οπωσδήποτε!!!!!
Παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, φύτευαν ανάμεσα από τα κηπευτικά τους βασιλικό και κατιφέ. Είχαν παρατηρήσει ότι έδιωχναν τα έντομα. Αναπτύσσονταν πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου τους. Οι κατιφέδες προσελκύουν και τις μέλισσες. Οπότε συντελούν στην καλύτερη επικονίαση των κηπευτικών στο λαχανόκηπο. Αυτή την παράδοση ακολουθήσαμε και για το δικό μας λαχανόκηπο !!!
Μπορεί να μην ενθουσίασαν οι μελιτζάνες τα παιδιά της Δ’ τάξης, μα ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν έννοιες όπως συνεργασία, αλληλοβοήθεια και ομαδικότητα μέσα στην μικρή τους σχολική κοινότητα.
Σαν μελισσούλες εργάστηκαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης. Εργάστηκαν όχι μόνο για το “δικό” τους παρτέρι αλλά ετοίμασαν και τα παρτέρια για τις μικρότερες τάξης. Λειτούργησαν σαν “κοινότητα”. Και το σημαντικότερο όλων: τα παιδιά πρόσφεραν τον ελεύθερο χρόνο τους για να έρχονται να ποτίζουν τον κήπο. Πριν καν ακόμα συζητηθεί με τους εκπαιδευτικούς . ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ !!!
Η ΣΤ΄ τάξη μας με μαρούλια, κρεμμύδια και αρωματικά φυτά. Ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Με την κα. Μαρία να τα καθοδηγεί.
Μπορεί την επόμενη σχολική χρονιά να μην είναι πλέον μαθητές του σχολείου αυτού. Σίγουρα όμως θα έχουν αφήσει την παρακαταθήκη τους για τα επόμενα παιδιά!!! Ένας βοτανόκηπος από τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του σχολικού έτους 2021-2022 για το Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού!!!
Μια συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου & του Πολιτιστικού Συλλόγου με στόχο:
Να αναπτύξουμε την έννοια της συνεργασίας, το αίσθημα ευθύνης, της υπομονής και της επιμονής.
Να πετύχουμε τη συνεργασία των μαθητών του σχολείου στα πλαίσια της δημιουργίας και διατήρησης του σχολικού κήπου.
Να αναπτύξουν τα παιδιά σχέσεις με την ευρύτερη κοινότητα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής συμμετοχής, που τόσο λείπει στις μέρες μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους:
Πολιτιστικό Σύλλογο Καλού Χωριού και κυρίως στην κα. Ελευθερία Δασκαλάκη
Δατσέρη Γιώργο : μας έφτιαξε τα παρτέρια.
Μαυρικάκη Μιχάλη : μας έφερε το χώμα και διέθεσε τα μηχανήματά του.
Φιλιππάκη Γιώργο (φυτώριο): μας πρόσφερε τα αρωματικά φυτά και βότανα.
Λατομπετόν Αλεξανδράκη ΑΕ : Για τα υλικά που μας προσέφερε.
Μαυρή Νίκο , Σπυριδούλα Αδαμάκη , Λαβδάκη Δημήτρη , Κοκόνα Αποστόλη, Βάρδα Γιάννη , Νικολίνα Κοΐνάκη,
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και κυρίως την κα. Κλώντζα Εμμανουέλα
Ευχαριστούμε πολύ για την Συνεργασία !!!
Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού.