ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

28 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  – ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ 

 

Ανήμερα   της 28ης πραγματοποιήθηκε  η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στον Πύργο.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησαν οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης:  Δαφέρμου – Αγγελάκη Ευαγγελία και Κεφαλούκου Μαρία. Στη Δοξολογία και στην Επιμνημόσυνη Δέηση παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Βάρδας εκπροσωπώντας το Δήμο Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Ιωάννης  Βάρδας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, μέλη του  Πολιτιστικού, του Λαογραφικού και του Αθλητικού Συλλόγου και πλήθος κόσμου.

 

                                                          

Συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο για να ξεκινήσουμε.  Ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες προηγήθηκαν .

 

 

 

 

 

                 

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο στο Ηρώο του χωριού. 

                  

 

 

                                                             

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Καλού Χωριού.

 

 

                            

Από τον Πρόεδρο και τον Αντιδήμαρχο.

 

 

Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών -τριών του Δημοτικού Σχολείου με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου .

 

 

                           

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!

 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

28 η Οκτωβρίου 1940.

Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος. Μια ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδας.

Η επέτειος αυτή έχει μια ιδιομορφία. Δε  γιορτάζουμε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ή της γερμανικής κατοχής, όπως έχει καθιερωθεί σε άλλες  χώρες, αλλά την είσοδο της χώρας μας στον πόλεμο.

Οι ήρωες του  ΄40 που συμμετείχαν στις μάχες και στην Εθνική Αντίσταση δεν είναι άψυχα σύμβολα,  αλλά οι άμεσοι πρόγονοί μας, άνθρωποι της καθημερινότητας, που στάθηκαν στο ύψος  των περιστάσεων και πολέμησαν ηρωικά για αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία, η υπεράσπιση και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Αυτούς  τους ήρωες προσπαθήσαμε να τιμήσουμε με τις δράσεις μας στο σχολείο.

Οι μαθητές παρακολούθησαν αφιερώματα σχετικά με την ημέρα, γνώρισαν το απαράμιλλο θάρρος των Ελλήνων που πολέμησαν πάνω στα βουνά της Αλβανίας, αντιμετωπίζοντας τις  δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα βάσανα, την πείνα, τις στερήσεις, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις.

 

                         

 

Ο μαθητές της Γ΄ τάξης κατασκεύασαν τις σημαιούλες τους,  έγραψαν  το “ΟΧΙ” τιμώντας με τον τρόπο τους του ήρωες του ΄40.

 

 Οι αγώνες του 1940 πάντα μας εμπνέουν και μας δείχνουν τον δρόμο…

Αυτό μας είπαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης  με τη δασκάλα τους την κα. Ηλιοπούλου.

 

“Φέτος αναρωτηθήκαμε με τα παιδιά, αν άραγε, οι ήρωες εκείνης της εποχής φοβόντουσαν…

ΦΟΒΟΣ…

Το συναίσθημα που σε κρατάει πάντα πίσω, το μέσο που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να χειραγωγούν λαούς.

Καταλήξαμε στα λόγια του Ανδρέα Κάλβου..

 

“Όποιος φοβάται είναι δούλος, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”.

Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας…

μπορούμε και εμείς σήμερα!!

 

 

Οι μαθήτριες Κεφαλούκου Μαρία , Δαφέρμου Αγγελάκη Ευαγγελία και Μαυρικάκη Μαρία συνεργάστηκαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους την εργασία τους .

Την παραμονή της επετείου γιορτάζουμε και τιμούμε την ένδοξη Ελληνική  Σημαία.  Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των κυμάτων. Οι οριζόντιες γραμμές  είναι 9, όσες και το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης , “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα παραδίδουμε τη σημαία του σχολείου μας στο σημαιοφόρο της πρώτης περιόδου.

 

Και του χρόνου!!!!!!!!!

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ

Το σχολείο μας από τη φετινή σχολική χρονιά θα συμμετέχει στο Θεματικό Δίκτυο “Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου

 

«Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» είναι ένα Θεματικό Δίκτυο Π.Ε., εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την Απόφαση ΥΠΑΙΘ, αρ. πρωτ. Φ7/ΕΠ/60884/88845/Δ7/21-07-2021, με Συντονιστικό Φορέα 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής και Εθνικό Χειριστή και Ιδρυτή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

 

Στόχος είναι η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στα παιδιά καθώς και η αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στο περιβάλλον. Παρατηρώντας τα πετρώματα, τα φυτά και τα ζώα, ανακαλύπτουν τις αλληλεπιδράσεις τους και το ρόλο τους στα οικοσυστήματα και στη ζωή μας. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την αξία και του μικρότερου χώρου πρασίνου, γιατί αποτελεί καταφύγιο ζωής για κάποιο ζωντανό οργανισμό. Διαπιστώνουν την ανάγκη για την προστασία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας ώστε να επιτύχουν αποτελεσματικότερες περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά  και νέους κάθε σχολικής βαθμίδας. Το εκπαιδευτικό υλικό του Προγράμματος, που προσφέρει η ΕΕΠΦ στα σχολεία, προσαρμόζεται στην ηλικία και στα ενδιαφέροντα των μαθητών από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

«Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» είναι ένα διαχρονικό πρόγραμμα. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν σε μία σχολική χρονιά ή περισσότερες. Έτσι τα παιδιά εμπεδώνουν καλύτερα τη σημασία και τον πλούτο της πράσινης γωνιάς τους.

Μέσα από τις πράσινες γωνιές της κάθε γειτονιάς οι μαθητές θα:
 κατανοήσουν τη σημασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου για την πόλη, το χωριό και τις παράκτιες περιοχές.
 αναγνωρίσουν την αξία των χώρων πρασίνου ως καταφυγίων ζωής και θα βλέπουν κάθε μικρή και μεγάλη πράσινη γωνιά ως μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
 μάθουν να παρατηρούν τα φυτά, τα ζώα και τα πετρώματα και να ανακαλύπτουν τις αλληλεπιδράσεις τους και το ρόλο τους στα οικοσυστήματα.
 αγαπήσουν τα οικοσυστήματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους και θα τα προστατεύουν κατανοώντας ότι όλοι είμαστε μέρη ενός μεγαλυτέρου συνόλου.
 συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που προκαλούν τη μείωση των βιοτόπων και της βιοποικιλότητας και θα αγωνίζονται εάν χρειάζεται για την προστασία τους.
 γίνουν μέρος του κοινωνικού συνόλου, συμμετέχοντας στην καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
 αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και θα συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
 συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ζωής του τόπου τους.