“Diversity and equality”  Ένα project με θέμα την διαφορετικότητα.

 “Diversity and equality” 
Ένα project με θέμα την διαφορετικότητα.
Οι σημερινές κοινωνίες σφύζουν από διαφορετικότητα κι εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσα σε αυτές. Το διαφορετικό υπάρχει γύρω μας σε πολλές μορφές κι όλες αυτές οι μορφές δεν είναι εξίσου ορατές. Το σχολείο καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή και όχι απλά να αυξήσει τις γνώσεις ή να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω σε θέματα διαφορετικότητας αλλά και να αλλάξει την συμπεριφορά τους απέναντι στο ζήτημα αυτό.
“Με τα παιδιά λοιπόν της Δ’ τάξης μελετήσαμε, συζητήσαμε και αναλύσαμε το θέμα μέσα από ένα πολύ όμορφο παραμύθι του Hans Christian Andersen  “The ugly duckling” , μας αναφέρει η κα Γελαστοπούλου.
   
“Το ασχημόπαπο”   μιλάει για τη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός και αποδεκτός από τους άλλους καθώς επίσης και  την αγάπη για τον διπλανό ανεξάρτητα από το χρώμα του, την γλώσσα του ή την εμφάνισή του. Τα παιδιά μοιράστηκαν τους ρόλους του παραμυθιού και τους απέδωσαν στα αγγλικά .
         
Κατόπιν μελέτησαν και έμαθαν στίχους από το τραγούδι του Mark Wills “Don’t laugh at me” όπου εκεί ο καθένας τους έγινε κι ένα ξεχωριστό πρόσωπο που πολλές φορές μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με προσβολή ή κοινωνική περιθωριοποίηση.
                                   
Στη συνέχεια κατασκεύασαν τις μάσκες και τα φτερά των ζώων που υποδύονταν και ζωγράφισαν το τελικό σύνθημά τους “EQUALITY”!

 

 

 

              

Μπορείτε να δείτε το βίντεο πατώντας πάνω στο link:

   

https://drive.google.com/file/d/108u0IVF8sffCeqEigH2ApyaLRlqwOK2Q/view?fbclid=IwAR1NC1wpvMVaP6pXsEdo-2agTPKYRLfR6JQMBvV6APJW6HAYYZ17p-afak0

 

Την παρουσίαση τους την παρακολούθησαν όλα τα παιδιά του σχολείου. Η κα. Γελαστοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα που δούλευαν τόσο καιρό με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης,  και  εξήγησε στα παιδιά  το  τι θα δουν. 

Συμπαραστάτης για άλλη μία φορά ο καθηγητής των εικαστικών, ο κ. Κεϊμαλής Παναγιώτης.

Μέσα από αυτή τους τη δράση μας πέρασαν μηνύματα. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων, διαφορετικοί σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου,  κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου κ.ά. , αλλά ίσοι μεταξύ μας.
Γιατί,  μην ξεχνάμε πως όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς, έτσι μας βλέπουν και εκείνοι.  ¨Όλοι όμως πρέπει να είμαστε ένα σύνολο και να συνυπάρχουμε.
Η μοναδικότητα του καθενός μας κάνει να είμαστε διαφορετικοί!

 

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους συναδέλφους!

 

“ΤΗΕ ΑRΤ ΟF KINDNESS”

  ‘The art of kindness”.
kindness= ευγένεια … μια λέξη τόσο μικρή αλλά συνάμα τόσο σημαντική.
Μαθαίνεται από την παιδική ηλικία και παραμένει τρόπος έκφρασης για πάντα!
Ένα ζήτημα που αναλύσαμε με τα παιδιά της Ε΄ τάξης και θελήσαμε να το δείξουμε μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική και τον  κινηματογράφο, έχοντας ως  βάση την αγγλική γλώσσα.
Αρχικά τα παιδιά μελέτησαν κείμενα στα αγγλικά, που αναλύουν την αξία της ευγένειας και την επίδρασή της στον κάθε  άνθρωπο χωριστά και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία.
Τα παιδιά κατανόησαν πως η αξία της  ευγένειας έγκειται όχι μόνο στο γεγονός ότι σε σε κάνει να ξεχωρίζεις και σε βοηθάει να δημιουργήσεις σχέσεις σεβασμού, κατανόησης και εκτίμησης, αλλά όπως φαίνεται κι από τα λεγόμενά τους ακόμη και  η παραμικρή πράξη ευγένειας δρα θεραπευτικά για το μυαλό και το σώμα.
Κατόπιν μάθανε από έξω αποσπάσματα του κειμένου και πάνω σε αυτά έφτιαξαν τα δικά τους videos με το πρόγραμμα του stop motion.
Η κα. Γελαστοπούλου Δέσποινα στο ρόλο του cameraman….
Πατώντας πάνω στο σύνδεσμο απολαμβάνουμε τη δουλειά των παιδιών:
Τα τελευταία δουλεύτηκαν στα εξ’ αποστάσεως μαθήματα. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο δούλεψαν πάνω στο τραγούδι που έχει να κάνει με την ευγένεια κι ετοίμασαν μία χορογραφία.
Παράλληλα ετοίμασαν και το πανό της παρουσίασής τους.
    Υπό την καθοδήγηση του κ. Κεϊμαλή Παναγιώτη , καθηγητή των Εικαστικών.
Αρχικά έκαναν το σχέδιο πάνω στο μουσαμά, κάλυψαν τα γράμματα με την τεχνική της απομόνωσης και
πέταξαν χρώματα εμπνευσμένοι από τον εξπρεσιονισμό του Jackson Pollock.
      
            
Έβαψαν με αποχρώσεις του μπλε κόκκινου την μάνταλά τους και ολοκλήρωσαν ζωγραφίζοντας μια μεγάλη κόκκινη καρδιά στο κέντρο.
                                                  
              
  

 

 

Το βασικό τους σύνθημα ήταν ……kindness is powerful…it multiplies when shared!!!

 

 Με αυτή τους τη δράση τα παιδιά της Ε΄ τάξης μας τόνισαν την αξία της ευγένειας, που τόσο έχουμε ανάγκη στις ημέρες που ζούμε.

kindness= ευγένεια … μια λέξη τόσο μικρή, αλλά συνάμα τόσο σημαντική!!!!!!
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της Ε΄ τάξης του σχολείου μας και στους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν μαζί τους  για να μας παρουσιάσουν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα!!!!!!!!!!!!

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

   
 
Τα παιδιά της Γ΄ τάξης συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους την κα. Δέσποινα Ηλιοπούλου βγήκαν για λίγο στην εξοχή και ασχολήθηκαν με ένα θέμα που έχει σχέση με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
   
 
  Μετά τη συζήτηση, τα παιδιά έκαναν  μία αναπαράσταση της  παραλίας του χωριού, απεικονίζοντας  όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία χελώνα στην προσπάθεια της να προστατεύσει τα αυγά της και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των νεογνών να φτάσουν ως στη θάλασσα.
 Τα παιδιά παρακολούθησαν το σχετικό βίντεο: