
Η Κα Αγγελική, πάντα πρόθυμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, γιατί αγαπάει τα παιδιά και το σχολείο μας, ήρθε ανήμερα του Αγ. Αντρέα, σύμφωνα με το έθιμο για να μας δείξει πώς φτιάχνονται τα Συμιακά ακούμια.
Το πρωί φτιάξαμε τη ζύμη και αφού φούσκωσε, η Κα Αγγελική τηγάνισε τα ακούμια και δοκιμάσαμε όλοι.Ήταν πεντανόστιμα.
Ευχαριστούμε πολύ Κα Αγγελική!
TO EΘIMO
Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», αναβιώνουμε όπως κάθε χρόνο, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, από τις 6 το απόγευμα.
Με βάση το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει.
Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.
Πηγή: www.ampernalli.gr
Σας παραθέτουμε τη συνταγή να τα δοκιμάστε και εσείς. Καλή επιτυχία!
Συμιακά Ακούμια
1 κιλό αλεύρι αλατίνη
28 γραμμάρια μαγιά
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
Αλάτι
1 φλ.ούζο
Ελαιόλαδο-.Καλαμποκέλαιο
Πορτοκάλια- λεμόνια
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα
Καρύδια- Λίγη Μαστίχα στη ζύμη(προαιρετικά)
Βράζουμε το ρύζι ώστε να γίνει πολύ μαλακό και να έχει λίγο ζουμί. Το ρίχνουμε στο αλεύρι (όπου έχουμε ήδη διαλύσει τη μαγιά)μαζί με 1κ γλυκού αλάτι, τον χυμό ενός πορτοκαλιού, 1 φλ. ούζο και 1 φλ. Του καφέ ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε με ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο, αφού καεί το λάδι. Έχουμε ρίξει μέσα φλούδες πορτοκαλιών και λεμονιών για το άρωμα αλλά και ως δείκτη (όταν μαυρίσουν, είναι έτοιμο το λάδι)
Πασπαλίζουμε με μείγμα άχνης ζάχαρης και κανέλας. Αν θέλουμε βάζουμε μερέντα ή καρύδια.
Καλή Επιτυχία!
Κάτω από : Διατροφή και υγεία, Δραστηριότητες




























































Αφήστε μια απάντηση