• Καλώς ήρθατε στο τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων

  • Ο Μικρός Αναγνώστης

    mikan
  • Cine-Ανάγνωση

  • Οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά που επισκέφτηκαν το σχολείο μας

  • Αλεξάνδρα Μητσιάλη

    f
  • Μαρίνα Γιώτη

    images
  • Μάνος Κοντολέων

    Κ
  • Κώστας Πούλος

    π
  • Μαρία Αγγελίδου

    agelidou
  • Ειρήνη Βοκοτοπούλου

    Β
  • Αγγελική Δαρλάση

  • Κατερίνα Σέρβη

    Κατερίνα Σέρβη
  • Άγγελος Αγγέλου

  • Μαρία Ρουσάκη

    Μαρία Ρουσάκη
  • Ελένη Δικαίου

    Ελένη Δικαίου
  • Ελένη Σβορώνου

    Σβορώνου

    Ελένη Σβορώνου

  • Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

    Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
  • Βούλα Μάστορη

    Βούλα Μάστορη
  • H Σχολική μας Βιβλιοθήκη

  • Oι ταινίες μας

      Έφαγα τον κόσμο να σε βρω   Δε βλέπει...κι όμως τρέχει   Περπατώ...ποδηλατώ,στην πόλη ή το χωριό κυκλοφορώ   Ο Νταής του σχολικού
  • Κάτι μου μυρίζει..

    20240523 092735
  • Το φθινόπωρο

    Το φθινόπωρο
  • Το καλοκαίρι

    Το καλοκαίρι

  • H Πόλη της Αγάπης

    H Πόλη της Αγάπης
  • Γιαγιά, παππού…πες μου ένα παραμύθι

    Γιαγιά, παππού…πες μου ένα παραμύθι
  • Αnimation στο Ενυδρείο

    Αnimation στο Ενυδρείο
  • η ιστορία του σχολείου μας

    λήψης
  • Η μάχη του Μαραθώνα

    λήψης
  • Η μάχη των Θερμοπυλών

    λήψης
  • Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

    λήψης
  • Αθηνά και Ποσειδώνας

    clip art cinema 216972
  • Άρτεμις

    clip art cinema 216972
  • Η Αποκάλυψη

    clip art cinema 216972
  • Κακά μαντάτα από τον Όλυμπο

    clip art cinema 216972
  • Οι γίγαντες και η Τιτίνα η κότα

    clip art cinema 216972
  • Radioooo

  • Καλύτερη ζωή

    Kαλ.ζ
  • Σαν σήμερα

  • Ασφάλεια στο Internet

    ,
  • Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.

    ΕΥΘΥΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
  • Παίζοντας, μαθαίνω τον Κ.Ο.Κ.

  • Δεκέμβριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • Αριστερή καμπανούλα Δεξιά καμπανούλα

Φτιάχνουμε Συμιακά ακούμια με την Κα Αγγελική -2016-2017

Ακούμια1

Η Κα Αγγελική, πάντα πρόθυμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, γιατί αγαπάει τα παιδιά και το σχολείο μας, ήρθε ανήμερα του Αγ. Αντρέα, σύμφωνα με το έθιμο για να μας δείξει πώς φτιάχνονται τα Συμιακά ακούμια.

Ακούμια

Το πρωί φτιάξαμε τη ζύμη και αφού φούσκωσε, η Κα Αγγελική τηγάνισε τα ακούμια και δοκιμάσαμε όλοι.Ήταν πεντανόστιμα.

Ακούμια2

Ευχαριστούμε πολύ Κα Αγγελική!

TO EΘIMO

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», αναβιώνουμε όπως κάθε χρόνο, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, από τις 6 το απόγευμα.
Με βάση το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει.
Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

Πηγή: www.ampernalli.gr

Σας παραθέτουμε τη συνταγή να τα δοκιμάστε και εσείς. Καλή επιτυχία!

Συμιακά Ακούμια

1 κιλό αλεύρι αλατίνη

28 γραμμάρια μαγιά

1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

Αλάτι

1 φλ.ούζο

Ελαιόλαδο-.Καλαμποκέλαιο

Πορτοκάλια- λεμόνια

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα

Καρύδια- Λίγη Μαστίχα στη ζύμη(προαιρετικά)

Βράζουμε το ρύζι ώστε να γίνει πολύ μαλακό και να έχει λίγο ζουμί. Το ρίχνουμε στο αλεύρι (όπου έχουμε ήδη διαλύσει τη μαγιά)μαζί με 1κ γλυκού αλάτι, τον χυμό ενός πορτοκαλιού, 1 φλ. ούζο και 1 φλ. Του καφέ ελαιόλαδο.

Τηγανίζουμε με ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο, αφού καεί το λάδι. Έχουμε ρίξει μέσα φλούδες πορτοκαλιών και λεμονιών για το άρωμα αλλά και ως δείκτη (όταν μαυρίσουν, είναι έτοιμο το λάδι)

Πασπαλίζουμε με μείγμα άχνης ζάχαρης και κανέλας. Αν θέλουμε βάζουμε μερέντα ή καρύδια.

Καλή Επιτυχία!

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ ΡΟΔΟΥ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση