Το Δημ. Σχολείο στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Καλαβρύτων

Το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων “Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα” προσέφερε στον Δήμαρχο Καλαβρύτων, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου, ένα χριστουγεννιάτικο χωριό σε μακέτα, που κατασκεύασε μαθήτρια της Γ’ τάξης στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού που έλαβε χώρα στο σχολείο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε αντιπροσωπεία μαθητών, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια και τον Υποδιευθυντή του σχολείου.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Δημ. Σχολείου Καλαβρύτων

Μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων “Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα”, μέσα σε κλίμα γιορτινό και ευχάριστο εν όψει των εορτών. Οι μαθητές με τους δασκάλους τους, αλλά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και έφτιαξαν ξεχωριστές χειροποίητες δημιουργίες που “στόλιζαν” τους πάγκους που είχαν στηθεί μέσα στο σχολείο. Όσοι επισκέφτηκαν το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν από στολίδια μέχρι και… μπισκοτόσπιτα και να γευτούν χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και κεράσματα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας.

 

ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ

Για μια ακόμη χρονιά υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα “Αστέρι της Ευχής” στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων “Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα” με τους μαθητές να ευαισθητοποιούνται και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εκπλήρωση των ευχών παιδιών με σοβαρή ασθένεια, αγοράζοντας Αστέρια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 600 ευρώ, το οποίο και κατατέθηκε στον φιλανθρωπικό οργανισμό “Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος”, που πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες.

 


Φόρτωση PDF…

 


Φόρτωση PDF…


Φόρτωση PDF…

“Φροντίζω το περιβάλλον” – Εργαστήρια Δεξιοτήτων της ΣΤ’

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα “Φροντίζω το Περιβάλλον”, οι μαθητές ασχολήθηκαν με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και πραγματοποίησαν τις παρακάτω δράσεις:
1. Δημιουργία σχολικής εφημερίδας με τίτλο: “Γνωρίζοντας… την τοπική πολιτιστική κληρονομιά“.
2. Δημιουργία βίντεο με όλα τα στοιχεία που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Καλαβρύτων.
3. Ξενάγηση της Ε΄ τάξης στα Καλάβρυτα από τους μαθητές της ΣΤ’, οι οποίοι έδειξαν ορισμένα από τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας στους μαθητές της Ε’ χρήσιμες πληροφορίες.
4. Παρουσίαση μέσω webex  στη ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας της σχολικής εφημερίδας και του βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ’.

Φόρτωση PDF…

 

Δρόμος Θυσίας

Οι μαθητές του Δ.Σ. Καλαβρύτων τιμώντας την 79η επέτειο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος συμμετείχαν στο συμβολικό αγώνα δρόμου, τιμής και μνήμης. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά και δόθηκαν μετάλλια στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας. Ο αγώνας έγινε με την ευθύνη και υποστήριξη του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας.

Μαθητές του Δημ. Σχολείου Καλαβρύτων στον Τόπο Θυσίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, οι μαθητές του
σχολείου μας ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι εκτελεσθέντες
επισκέφθηκαν τον Τόπο Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών τιμώντας και αποδίδοντας τα σέβη
τους σε αυτούς που θυσιάστηκαν άδικα στο βωμό του φασισμού και του ναζισμού.
Στους μαθητές μίλησε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, κ.
Τζόβολος Ευθύμιος και κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία ο κ. Σωτήριος
Θανόπουλος, αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων.

 

Εκδήλωση Μνήμης για τα 79 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, πλαισιώνοντας τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων “Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα” διοργάνωσε στον χώρο του σχολείου μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κ. Χαλμούκη Θεόδωρο, και υπό τη μορφή συνέντευξης διατυπώθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες των μαθητών της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης, πάνω στα γεγονότα εκείνων των ημερών. Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της” όπου ακούστηκε η μαρτυρία της κυρίας Γιώτας Κωνσταντοπούλου, έγκλειστης στο σχολείο την ημέρα του αφανισμού.

Το κλίμα συγκίνησης πλούτισε τις ψυχές των μαθητών και των εκπαιδευτικών και τους έφερε πιο κοντά στην αλήθεια και στην ανάγκη ενσυναίσθησης προς τους ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα ή ήταν πολύ κοντά σε αυτά μέσω συγγενών. Η προσπάθεια του εκπαιδευτικού να αποδώσει τη συναισθηματικά φορτισμένη έννοια της απώλειας και της θηριωδίας  του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων ήταν εξαιρετική. Το μήνυμα της εκδήλωσης συνοψίζει τόσο την αγωνία όλων για το αν ποτέ η ανθρωπότητα θα καταλάβει τη ματαιότητα των πολέμων όσο και τη συνειδητοποίηση πως οι συγκρούσεις – σωματικές και συναισθηματικές – προκαλούν μόνο πόνο, γιατί ειρήνη σημαίνει να απολαμβάνεις τη ζωή.

Την εκδήλωση τίμησε για άλλη μια φορά με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

 

Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το σχολείο μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μαρτυρική ιστορία του τόπου μας και τιμώντας τους προγόνους που θυσιάστηκαν άδικα στον βωμό του ναζισμού και φασισμού, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ανά τμήμα το «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος». Εκεί οι μαθητές είδαν ιδίοις όμμασι αντικείμενα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα και περιεργάστηκαν τις φωτογραφίες της εποχής. Επίσης, εμβάθυναν στα ιστορικά γεγονότα, αναλόγως σε κάθε περίπτωση με την ηλικία των μαθητών. Τέλος, συμμετείχαν σε ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το επιστέγασμα αυτής της ενδιαφέρουσας ξενάγησης.

 

 

«Το κλίμα αλλάζει, εμείς τι κάνουμε;» – Εργαστήρια Δεξιοτήτων Ε’

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων υλοποίησαν πρόγραμμα
με τίτλο: «Το κλίμα αλλάζει, εμείς τι κάνουμε;»

Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές:

1. να ενισχύσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, τη συνεργασία και τις διαπροσωπικές
τους σχέσεις
2. να γνωρίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής
3. να συνδέσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες με την αύξηση συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου
4. να ανακαλύψουν τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη
5. να διερευνήσουν επιμέρους ζητήματα, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο) να ασκηθούν στην ανάλυση και σύνθεση πληροφορίας από πηγές καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη
6. να εξετάσουν κριτικά ζητήματα, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον
7. να διακρίνουν το πιθανό από το επιθυμητό και να αναζητούν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον
8. να είναι σε θέση να επικοινωνούν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με αποτελεσματικό τρόπο
9. να κοινοποιούν τα αποτελέσματα της δράσης τους στη σχολική και τοπική κοινότητα

  • Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις όπως:
    Κατασκευές , αφίσες, επιτραπέζιο παιχνίδι, παζλ, εννοιολογικοί χάρτες, συλλογή άρθρων,
    παρακολούθηση σχετικών video, έκθεση ζωγραφικής, διάχυση γνώσεων σε άλλες τάξεις (Δ2).
  • Επίσης τα παιδιά έπαιξαν ηλεκτρονικά παιχνίδια με θέμα την κλιματική αλλαγή, έλυσαν κρυπτόλεξα και παράλληλα επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν πίνακες ζωγραφικής που προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή.