Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση…παίζοντας!

Ο Δήμος Καρύστου στην προσπάθειά του να προωθήσει την ιδέα της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ), παρουσίασε στην κεντρική πλατεία ένα εκπαιδευτικό λούνα παρκ,  που σκοπό είχε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ιδέα της ανακύκλωσης μέσα από το παιχνίδι, να εκπαιδευτούν για το ποια υλικά ανακυκλώνονται και να παροτρύνουν τους μεγαλύτερους για ενεργό συμμετοχή. Τα παιδιά ψάρεψαν «σκουπίδια», έφτιαξαν παζλ, έπαιξαν φιδάκι και έτρεξαν σε τσουβαλοδρομίες, μαθαίνοντας παράλληλα για την αξία της ανακύκλωσης. Τέτοιες δράσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας περιβαλλοντικά ευσυνείδητης γενιάς και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

11356042_1625729524334924_2143437052_n

DSC09027 DSC09028

DSC09032 DSC09038

Διαλέγω τι τρώω

 DSC08871Η Α΄ τάξη του σχολείου στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης ασχολήθηκε με το πρόγραμμα «Διαλέγω τι τρώω». Μίλησαν για την αξία των τροφών και τι μας προσφέρουν , τις ξεχώρισαν σε υγιεινές και ανθυγιεινές . Επειδή το πρωινό είναι το σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας έφαγαν το πρωινό τους στο σχολείο προκειμένου να πάρουν ιδέες για υγιεινό πρωινό .

Επίσης επειδή τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε φρούτα έφτιαξαν με τη δασκάλα τους μια νόστιμη φρουτοσαλάτα που τους ενθουσίασε και σίγουρα θα δοκιμάσουν να την φτιάξουν και στο σπίτι τους.DSC08765

 

Εκδρομή στα Καλάβρυτα

DSC08966Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τόπους που έχουν ιδιαίτερη μορφωτική αξία, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους.  Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια διήμερη εκδρομή της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου στα Καλάβρυτα, στις 23 και 24 Μαΐου. Οι μαθητές μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που έλαβαν μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφεραν να οργανώσουν την εκδρομή τους και να καλύψουν το κόστος του εισιτηρίου για κάθε παιδί που συμμετείχε. Ο προορισμός επιλέχθηκε μεταξύ άλλων από τους ίδιους τους μαθητές, αφού τα Καλάβρυτα αποτελούν ένα τόπο με ιδιαίτερη πολιτιστική, αρχαιολογική και ιστορική αξία. Επισκέφτηκαν αρχικά το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης. Ο ιστορικός και μαρτυρικός χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα. Επισκέφτηκαν επίσης τη Μονή της Αγίας Λαύρας, ιστορικό κέντρο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 και τη Μονή Μέγα Σπηλαίου, το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας. Επίσης, η περιήγησή τους στο Σπήλαιο των Λιμνών 16 χμ. έξω από τα Καλάβρυτα αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για τους μικρούς μαθητές. Τέλος, μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι 60 περίπου λεπτών με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο διέσχισαν το, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, σε μία διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Κλείνοντας στην καρδιά μας τις ομορφιές της Ελλάδας, ευελπιστούμε και του χρόνου σε μια παρόμοια «εξόρμηση».

DSC09000DSC090121

 

Ανακύκλωση τώρα!

DSC08961Σήμερα το σχολείο μας επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Καρύστου κος Λευτέρης Ραβιόλος μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους κο Αθανάσιο Ζαφείρη και κο Αλέξανδρο Αλούκο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων του Δήμου Καρύστου, στα πλαίσια του προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Μας ενημέρωσαν ότι ο Δήμος Καρύστου συνεχίζει την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας με τους μπλε κάδους και ζήτησε τη συμμετοχή όλων μας σε αυτή την προσπάθεια. Ο κος Αλούκος τόνισε ότι η ανακύκλωση μας αφορά όλους και ότι όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε με απλό και ανέξοδο τρόπο. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι:

  • Να κάνουμε διαλογή των απορριμμάτων στο σπίτι και να ξεχωρίζουμε αυτά που ανακυκλώνονται – όλες οι συσκευασίες με το ειδικό σήμα Σήμα ανακύκλωσης
  • Να μην πετάμε ΠΟΤΕ άλλα απορρίμματα στον μπλε κάδο, εκτός από τα ανακυκλώσιμα.
  • Να ενημερώνουμε τον διπλανό μας, τον φίλο μας, τους γονείς μας.

Μάλιστα υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν σε όλους τους μαθητές του σχολείου από μία τσάντα ανακύκλωσης και θα τοποθετήσουν ένα μικρό κάδο ανακύκλωσης στο προαύλιο του σχολείου.

Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής και υποχρέωση όλων μας! Δώστε το σύνθημα…Ανακύκλωση τώρα!

Ευχαριστήρια επιστολή

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου ευχαριστούν θερμά την Τράπεζα Πειραιώς και ειδικά τη Διευθύντρια κα Χέλμη Νεκταρία για την προσφορά χαρτιού Α3 και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη χρηματική συνεισφορά του στην έκδοση της εφημερίδας της Στ΄ τάξης.