Οι μαθητές του σχολείου μας ήταν πολύ τυχεροί, γιατί χτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το πλανητάριο Κρήτης.
Λίγα λόγια για το πλανητάριο: Με το κινητό πλανητάριο Starlab, μπορούν όλοι οι μαθητές να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία ενός πραγματικού πλανητάριου. Κάνουν ένα μοναδικό ταξίδι στο διάστημα, βλέπουν τα αστέρια και τους πλανήτες όπως φαίνονται σε σκοτεινό ουρανό, μαθαίνουν για τους μύθους των αστεριών και τις ιστορίες που τα συνδέουν και ανακαλύπτουν συναρπαστικούς κόσμους πολύ μακριά από τη Γη!
To STARLAB είναι ένα μικρό κινητό πλανητάριο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε 30 ακόμα χώρες του κόσμου ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χρησιμοποιείται ακόμα και από πολλά τεχνικά μουσεία και λέσχες αστρονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το STARLAB είναι κατά βάση ένα εκπαιδευτικό μέσο και προσφέρει τις βασικές δυνατότητες ενός πλανητάριου σε ένα μικρό αριθμό ατόμων. Συνήθως το πρόγραμμα απευθύνεται στους 30-40 μαθητές μιας τάξης, ώστε όσα λέγονται και παρουσιάζονται να ταιριάζουν στις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα του ακροατηρίου.
Ο θόλος του Starlab είναι κατασκευασμένος από άφλεκτο, ανθεκτικό ύφασμα, ενισχυμένο με νάιλον. Η εξωτερική επιφάνεια αυτού του υφάσματος είναι πλήρως αδιαφανής ακόμα και σε δυνατό φως. Η εσωτερική επιφάνεια είναι επαλουμινιωμένη, για μεγάλη ανακλαστικότητα και προβολή ευκρινών και λαμπερών ειδώλων.
Ένας ισχυρός ανεμιστήρας φουσκώνει το θόλο και ανανεώνει τον αέρα κατά τη διάρκεια της προβολής. Το σύστημα αερισμού ανανεώνει συνεχώς τον αέρα, διατηρεί τη θερμοκρασία σε ευχάριστα επίπεδα και εμποδίζει το ξεφούσκωμα του θόλου κατά την είσοδο και την έξοδο των θεατών.
Κατά βάση τα προγράμματα που παρουσιάζονται από το Πλανητάριο Κρήτης είναι Αστρονομικού ενδιαφέροντος. Ο νυχτερινός ουρανός προβάλλεται στο θόλο του φορητού πλανητάριου και οι μαθητές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα αστέρια, τους αστερισμούς, τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα.
Η αφήγηση που συνοδεύει την προβολή είναι ζωντανή, ώστε να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα και μαθητών. Ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας συνδυάζει την οπτική πληροφορία απεικόνισης του ουρανού με την ακουστική αφήγηση. Η διπλή αυτή κωδικοποίηση οδηγεί στην αποτελεσματική πρόσληψη των πληροφοριών, καθιστώντας την διδασκαλία της Αστρονομίας, της αρχαιότερης επιστήμης, αποδοτική και ψυχαγωγική.
Περάσαμε καταπληκτικά!!!!