Μιας και τελείωσε η χρονιά, μπορούμε πλέον να δούμε και να δείτε τα άρθρα που γράψαμε στα πλαίσια του προγράμματος “Γινόμαστε μικροί ιστορικοί και σας λέμε την ιστορία της Κέρκυρας…”. Η δουλειά μας έγινε εφημερίδα που σας την παρουσιάζουμε εδώ! Καλή ανάγνωση!
Γινόμαστε μικροί ιστορικοί……και σας λέμε την ιστορία της Κέρκυρας!
Ολοήμερο Τμήμα 1ου Δ.Σ. Κορισσίων- Αργυράδων,
Σχολ. έτος 2015-2016 Δασκάλα: Δρίκου Μαρία-Αγγελική
Συντακτική ομάδα: Βλάσση Μ., Ζερβού Β., Καββαδία Μ., Κουλούρη Μ., Λιούμπας Φ., Μπάλη Μ., Νικομάνη Αθ., Νικομάνης Αν., Νικομάμης Μ., Πλασκασοβίτης Αγ., Τσαρτσανάι Β., Τσιώλη Γ., Γκίνης Γ., Γκορίτσα Ερ., Γραβάνης Ευαγ., Kαββαδίας Ν., Καββαδία Κ., Καψοκαβάδης Π., Κουτούρης Ιασ., Πολίτη Ευαγ., Σπυράκου Ν., Βλάσση Σ., Καββαδία Αν., Μπαλτατζή Δ., Βάρελη Ελ., Βάρελης Κ., Καββαδίας Αρ., Λουμάκη Αθ., Μουαρέμι Μ., Γκίνη Κ., Θωμασιάδου Μ., Καψοκαβάδη Κ., Κισκήρας Δ., Κισκήρας Χ., Ρέβη Φ.
«Ρούλα η κουκουβάγια»
Στη αρχή της ιστορίας μας , ψάχναμε για συντροφιά, κάποιον που να μας λέει και να μας δείχνει την ιστορία της Κέρκυρας. Επιλέξαμε μέσα από πολλά ζωάκια ( όπως ο γάιδαρος, ο βάτραχος, η πεταλούδα) την κουκουβάγια γιατί είναι σύμβολο της σοφίας . Παλιά μάλιστα , ήταν σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Την ονομάσαμε «Ρούλα η κουκουβάγια» και θα την βλέπετε παντού!
1η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας
Και το όνομα αυτής… Κέρκυρα
Στα παλιά χρόνια, τότε που ζούσαν οι Κύκλωπες και ο Θησέας, η Κέρκυρα δεν λεγόταν έτσι.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μας λέει ότι ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, ερωτεύτηκε την Κόρκυρα, την κόρη ενός ποταμού, του Ασωπού. Επειδή την αγαπούσε πολύ, έδωσε τ’ όνομά της στο μέρος που την πήγε για να ζήσουν. Την πήγε σ΄ ένα νησί, την Κόρκυρα. Μετά από αρκετό καιρό γεννήθηκε ο Φαίακας και από τότε η Κόρκυρα ονομάστηκε νησί των Φαιάκων.
Όμως ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Κερκυραίοι παλιά ζούσαν στην Υπερία κοντά με τους Κύκλωπες που έτρωγαν έναν την ημέρα. Τότε, ο Ναυσίθοος τους ξεσήκωσε και τους πήγε στην Σχερία την σημερινή Κέρκυρα.
Έτσι λοιπόν βγήκε το σημερινό όνομα «Κέρκυρα» από τα αρχαία χρόνια.
2η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας
Ο Οδυσσέας στην Κέρκυρα
Ο Οδυσσέας, μετά τον πόλεμο της Τροίας και από το δυστύχημα από το νησί του Αιόλου του βασιλιά των ανέμων, ξεβράστηκε στο νησί του βασιλιά Αλκίνοου. Από την παραλία τον μάζεψε η κόρη του, η Ναυσικά. Στο παλάτι , του έδωσαν ρούχα, φαγητό και ένα καράβι για να γυρίσει στην πατρίδα του. Κι αυτό έκανε. Η Κέρκυρα ήταν ο τελευταίος σταθμός του πριν την Ιθάκη.
3η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας
Η Ρούλα η κουκουβάγια στον Πελοποννησιακό πόλεμο
Στην επόμενη στάση της, η Ρούλα η κουκουβάγια μιλά με τον Θουκυδίδη και μας λέει πως η Κέρκυρα άρχισε τον Πελοποννησιακό πόλεμο . Η Κέρκυρα και η Κόρινθος τσακώνοντας για το ποιος θα εξουσιάσει στην Επίδαμνο, μια πόλη απέναντι από την Κέρκυρα που σήμερα την λένε Δυρράχιο.
Οι Κερκυραίοι έστειλαν όλα τους τα καράβια που ήταν 85 εναντίον των Κορινθίων και τότε έγινε η πρώτη ναυμαχία του Πελοποννησιακού πολέμου. Μαντέψτε που ! Στην Λευκίμμη. Από τότε , ξεκίνησε ο πόλεμος, καθώς, μπλέχτηκαν πολλές ελληνικές πόλεις.
4η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας
Από το 229π.Χ. ως το 337 μ.Χ.
Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στο νησί μας ήρθαν οι Ρωμαίοι. Αυτοί κάθισαν για 566 χρόνια και το νησί τότε βρέθηκε σε παρακμή.
5η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Μετά τους Ρωμαίους…
Η Ρούλα η κουκουβάγια πετάει στο 395 μ.Χ.! Τότε η Κέρκυρα, ξεκινά να ανήκει στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σ’ αυτήν, έμεινε μέχρι το 1204. Αυτή την περίοδο, έκαναν επιδρομές και λεηλασίες οι Γότθοι, οι Άραβες, οι Ούνοι και οι Βάνδαλοι. Στις θάλασσες υπήρχαν και πολλοί πειρατές. Έτσι, οι κάτοικοι φοβούνταν και καθώς ήταν τρομαγμένοι πήγαιναν πιο ορεινά στο νησί, στις κορυφές των βουνών. Από τότε, το νησί λεγόταν – εξαιτίας αυτού- Κορφοί (Κορυφές) και από εκεί την λένε οι ξένοι μέχρι σήμερα Corfu.
6η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Βενετοί πρώτη φορά στην Κέρκυρα
Το 1204 μ. Χ. είναι η πρώτη φορά που στο νησί κυριαρχούν οι Βενετοί. Αφού οι Σταυροφόροι είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, η Κέρκυρα πέρασε στον έλεγχό τους και συγκεκριμένα στους Βενετούς. Έμειναν εδώ για 10 χρόνια μόλις. Τότε, χώρισαν τη γη σε 10 κομμάτια, τα φέουδα, και έβαλαν έναν αρχηγό σε κάθε ένα, έναν Βενετό.
7η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Στο Δεσποτάτο της Ηπείρου
Το 1214 η Ρούλα η Κουκουβάγια συνάντησε τον Μιχαήλ Α’ Άγγελο Κομνηνό που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου. Εκείνος πήρε τα παλαιότερα δικαιώματα των κατοίκων της Κέρκυρας και έγινε βασιλιάς τους. Ενίσχυσε τις οχυρώσεις μέχρι το 1258, που τότε έδωσαν το νησί στον γαμπρό του ως προίκα. Όμως, στη μάχη του Μενεβέντο ηττήθηκε από τους Ανδηναυούς και τότε έληξε η κυριαρχία τους.
Το πιο σημαντικό μνημείο από τότε είναι το Αγγελόκαστρο.
8η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Ανδηγαυοί στην Κέρκυρα
Η Ρούλα η κουκουβάγια μας μαθαίνει ότι η κυριαρχία των Ανδηγαυών που κράτησε πάνω από εκατό χρόνια και συγκεκριμένα από το 1267 ως το 1386 σηματοδοτήθηκε από διωγμούς για την ορθόδοξη εκκλησία. Οι Ανδηγαυοί δεν ενδιαφέρονταν πια για την ανακατάληψη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας! Από τον βυζαντινό και βαλκανικό κόσμο η Κέρκυρα δεν μπορούσε να ελπίζει πια σε τίποτε, ενώ στα Βαλκάνια είχε αρχίσει να απλώνεται η οθωμανική καταιγίδα. Η Κέρκυρα ήταν μόνη της! Είναι τότε η περίοδος που ξεκινάει η εμφάνιση του καθολικισμού στο νησί!
9η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Βενετοί για 2η φορά στο νησί!
Τον 14ο αι. και συγκεκριμένα το 1386, πέντε εκλεγμένοι πληρεξούσιοι του Κερκυραϊκού Συμβουλίου πήγαν στην Βενετία για αν ζητήσουν την έγκριση της βενετικής Συγκλήτου για την οικειοθελή υποταγή της Κέρκυρας στη Βενετία. Έτσι κι έγινε. Οι βενετικές δυνάμεις με επικεφαλή τον Ιωάννη Μιάνι κατέλαβαν το νησί τον Ιανουάριο του 1387.
Από τότε, οι Βενετοί έκατσαν για 412 χρόνια. Σ΄ αυτά τα χρόνια, πολιόρκησαν το νησί οι Οθωμανοί Τούρκοι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40.000 Κερκυραίοι. Οι Βενετοί μετέτρεψαν την πόλη σ΄ ένα απέραντο εργοτάξιο . Ισοπεδώθηκαν βουνά, ανοίχτηκαν λιμάνια, υψώθηκαν τείχη, κατασκευάστηκαν τα φρούρια που βλέπουμε σήμερα.
Σημαντική είναι και η αναταραχή του 1610. Τότε οι χωρικοί αρνήθηκαν να δίνουν το μερίδιό τους στον φεουδάρχη τους και επαναστάτησαν το 1642 και το 1652. Οι Βενετοί όμως έστειλαν στρατό και τους σταμάτησαν!
10η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Η Ρούλα για τους Γάλλους
Το 1797 οι Γάλοι με αρχηγό τον Ναπολέων Βοναπάρτη ήρθαν στην Κέρκυρα με σκοπό να διοικήσουν το νησί. Μαζί και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Ιδρύθηκε τότε η δημοτική βιβλιοθήκη, βελτιώθηκε η αστυνομία και ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο. Από τότε οι Κερκυραίοι μπορούσαν να τυπώνουν βιβλία κι έτσι αναπτύχθηκε η λογοτεχνία.
11η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Ρώσοι ή αυτονομία;
Στο νησί μας εκτός από τους Ενετούς και τους Γάλλους, ήρθαν και οι Ρώσοι. Ο Ρώσος ναύαρχος Ουσακώφ ήρθε στην Κέρκυρα το 1799 και έναν χρόνο μετά η Κέρκυρα ήταν αυτόνομο κράτος. Μάλιστα ήταν το πρώτο ελληνικό αυτόνομο κράτος.
12η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Γάλλοι ξανά στην Κέρκυρα…
Οι Γάλλοι έμειναν λίγα χρόνια στην Κέρκυρα αλλά έκαναν πολλά σημαντικά πράγματα. Οχύρωσαν τα τείχη της πόλης από φόβο μήπως επιτεθούν οι Άγγλοι, ίδρυσαν την σχολή Καλών Τεχνών, εμβολίασαν τους κατοίκους για αν είναι υγιείς , έφεραν την πατάτα για πρώτη φορά στα Επτάνησα και πάνω απ’ όλα ίδρυσαν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην σύγχρονη Ελλάδα.
13η στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
Οι Άγγλοι στην Κέρκυρα
Το 1814, οι Γάλλοι αποφάσισαν να παραδώσουν την Κέρκυρα στους Άγγλους. Τα Ιόνια Νησιά σύμφωνα με τη συνθήκη του Παρισιού είναι υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας . Κατά τη διάρκεια της προστασίας αυτής, η υποδομή της Κέρκυρας βελτιώθηκε και ορίστηκαν τα ελληνικά ως επίσημη γλώσσα. Επίσης, αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει την ελευθεροτυπία και δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικές και οικονομικές εταιρίες.
14η και τελευταία στάση της Ρούλας της Κουκουβάγιας…
21 Μαΐου 1864
Εκείνη την ημέρα, η Ιόνια Βουλή ψήφισε την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Μάλιστα η Κέρκυρα ήταν η πρώτη προσάρτηση του ελληνικού κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουμε μια καινούρια ζωή σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας. Ψηφίζουμε για να βγάλουμε έναν πρωθυπουργό, έχουμε την ίδια γλώσσα και τους ίδιους νόμους ,έχουμε την ίδια σημαία, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Πλέον η Κέρκυρα είναι κομμάτι του ελληνικού κράτους!
Καντάδα που αναφέρεται στην περίοδο της αγγλοκρατίας
Σ’ ένα παπόρο μέσα όλοι μέσα όλοι μέσα
σ’ ένα παπόρο μέσα μας εμπαρκάρανε.
Γαλέτες παξιμάδια, γαλέτες παξιμάδια,
γαλέτες παξιμάδια μας ετρατάρανε.
Ζάκυνθος, Κέρκυρα δε θα σας ξαναειδώ.
Ωραία μου Κεφαλονιά δεν θα σε ξαναειδώ.
Κι ένας Κεφαλλονίτης κι ένας Κεφαλλονίτης
κι ένας Κεφαλλονίτης απ’ την Αγιά- Ευφημιά
τα ρούχα του γυρεύει τα ρούχα του γυρεύει
τα ρούχα του γυρεύει, δεν τα ήβρε πουθενά.
Ζάκυνθος, Κέρκυρα δε θα σας ξαναειδώ.
Ωραία μου Κεφαλονιά δεν θα σε ξαναειδώ.
Στην Κέρκυρα μας πάνε, στην Κέρκυρα μας πάνε,
στην Κέρκυρα μας πάνε να μας κρεμάσουνε.
Μα εμείς θα τραγουδάμε , εμείς θα τραγουδάμε,
Εμείς θα τραγουδάμε ώσπου να φτάσουμε.
Ζάκυνθος, Κέρκυρα δε θα σας ξαναειδώ.
Ωραία μου Κεφαλονιά δεν θα σε ξαναειδώ.
Κεφαλλονίτικη καντάδα
Οι γυναίκες στην Κέρκυρα…
Τα παλιά τα χρόνια στην Κέρκυρα οι γυναίκες φορούσαν αυτές που σήμερα λέμε παραδοσιακές φορεσιές. Δεν είχαν τα ίδια ρούχα όλες οι γυναίκες. Άλλες φορούσαν οι χωρικές και άλλες οι αρχόντισσες. Όμως, και οι δύο είχαν άλλες στολές για κάθε δουλειά. Άλλα ρούχα φορούσαν στη δουλειά, άλλα στις γιορτές και άλλα όταν παντρεύονταν.
Φορούσαν μακριές φούστες και ποδιές από πάνω, πουκάμισο και από πάνω την μπουστίνα, κάτι σαν σακάκι κεντημένο ωραία. Στο κεφάλι είχαν τον κεφαλόδεσμο, ένα μαντήλι που το στόλιζαν με λουλούδια.
Ήταν πολύν όμορφες και εντυπωσιακές οι γυναίκες της Κέρκυρας γιατί φαινόταν πολύ στολισμένες μ’ όλα αυτά που φορούσαν!
Πώς ντύνονταν οι άνδρες…
Τα παλιά χρόνια, οι άντρες δεν ντύνονταν όπως τώρα. Δεν φορούσαν παντελόνια, αλλά μια άλλη στολή. Όμως , ούτε όλοι οι άντρες έβαζαν τα ίδια ρούχα. Άλλα έβαζε όποιος έμεινε σε χωριό και άλλα όποιος έμεινε στην πόλη ή ήταν πολύ πλούσιος.
Οι πλούσιοι φορούσαν περούκα για μαλλιά και τα άλλα ρούχα τους ήταν σαν αυτά των Βενετών. Όσοι ζούσαν στα χωριά, σαν τις Αργυράδες, φορούσαν μια μπλε βράκα, ένα άσπρο πουκάμισο και από πάνω ένα γελέκο. Στη μέση τους υπήρχε ένα κόκκινο συνήθως ζωνάρι. Στο κεφάλι είχαν την τρίτσα, ένα ψάθινο καπέλο. Όλοι οι άντρες του χωριού φορούσαν σχεδόν τα ίδια ρούχα.
Σήμερα, βλέπουμε τέτοιες στολές στις γιορτές και στα πανηγύρια. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι διδάσκουν χορούς παραδοσιακούς με αυτές τις στολές.
Επτανησιακό παραδοσιακό τραγούδι
Απόψε την κιθάρα μου…
Απόψε, την κιθάρα μου, τη στόλισα κορδέλες
και στα καντούνια περπατώ, για τσ’ όμορφες κοπέλες.
Απόψε, να μην κοιμηθείς, παρά να καρτερέψεις
Ν’ ακούσεις την κιθάρα μου, και έπειτα να πέσεις.
Για σε, τα γιούλια μάζεψα, για σε και τ’ άλλα τ’ άνθη
Απόψε σ’ ονειρεύτηκα, κι ο ύπνος μου εχάθη.
Ανήφορος κατήφορος, είναι βαρύ σεργιάνι
Κι όπου αγαπάει μελαχρινή, ποτέ να μην πεθάνει.
Ψαράς θα γίνω στη στεριά, με δίχτυα μπαλωμένα
Για να ψαρέψω μια καρδιά, που δεν πονά για μένα.