Μην ξεχάσετε να φορέσετε “Μάρτη”!!!

Αγαπημένοι μου μικροί “καλό μήνα!”

Αφού δεν θα είμαι στο σχολείο αύριο το πρωί για να σας ευχηθώ από κοντά, σας στέλνω κι εγώ με τη σειρά μου τις διαδικτυακές μου ευχές (είδατε πώς μας βοηθάει η τεχνολογία;;).

Θα θυμάστε, βέβαια, πως την 1η μέρα του Μάρτη και μέχρι τις 31 τα παιδιά στη χώρα μας συνηθίζουν να φορούν  στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Γιατί το φορούν;

Μα, γιατί όπως λένε οι γιαγιάδες μας ο “Μάρτης” προστατεύει τα πρόσωπά σας να μην καούν από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Ίσως, όμως, δεν ξέρετε πως το έθιμο αυτό είναι πάρα πολύ παλιό, ίσως να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα…(φανταστικό;;;). Στη συνέχεια, το υιοθέτησαν οι Βυζαντινοί και αυτή τη στιγμή είναι εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια!

Τι; Δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε “Μάρτη” και η μαμά έχει πολλές δουλειές; Εμείς είμαστε εδώ! Σας βρήκα “τη συνταγή” της κατασκευής του “Μάρτη” στην ιστοσελίδα edu.klimaka.gr. Πάρτε τα υλικά και ξεκινάμε!

Η κατασκευή του “Μάρτη” είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ’ τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.

Αφήστε μια απάντηση