
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήσαμε μια εκδρομή στο Οινοποιείο Παλυβού στη Νεμέα οι τάξεις Β’,Ε’ και Στ’ για να μάθουμε για τη διαδικασία παραγωγής, ζύμωσης παλαίωσης και εμφιάλωσης του κρασιού.

Μόλις φτάσαμε μας υποδέχτηκε η κα Ελένη και ξεκίνησε η ξενάγησή μας από τη βελανιδιά, από την οποία χρησιμοποιείται ο κορμός της για την παραγωγή των φελλών. Ύστερα μας οδήγησε σε ένα αμπέλι, 150 στρεμμάτων, και μας διηγήθηκε μύθους από τη Μυθολογία της Νεμέας και μας έδωσε να δοκιμάσουμε σταφύλι. Η συνέχεια του προγράμματος ήταν απρόσμενη!Παρακολουθήσαμε γεμάτοι ενδιαφέρον, τον διαχωρισμό του σταφυλιού από το τσαμπί και την παραγωγή του μούστου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.


Μετά ξεναγηθήκαμε στο κελάρι του κτήματος, όπου είδαμε βαρέλια πήλινα, δρύινα και δεξαμενές. Σε αυτό το σημείο η μυρωδιά του κρασιού ήταν πολύ έντονη! Πάνω στα βαρέλια ήταν τοποθετημένα έργα τέχνης που μας εντυπωσίασαν. 

Έπειτα κάτσαμε στα τραπεζάκια του κτήματος και μας κέρασαν μυρωδάτα, πεντανόστιμα και ολόφρεσκα μουστοκούλουρα, μαύρες σταφίδες και πετιμέζι. Κλείνοντας το πρόγραμμά μας, ζωγραφίσαμε εικόνες από τη Μυθολογία. 

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία αν και θα μπορούσε να ήταν πιο διασκεδαστική.
Οι μαθητές της Στ’ τάξης