Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επανάστασης του 1821 παρουσία γονέων, εκπαιδευτικών και συμμαθητών την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026. Την γιορτή επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί των Β΄ και Γ΄ τάξεων κυρίες: Μαρία Γούλα και Γενοβέφα Μαυροπούλου. Τη θεατρική παράσταση με τίτλο: “Οι Πίνακες Αφηγούνται” έγραψαν οι εκπαιδευτικοί των των Β΄και Γ΄ τάξεων με θεματολογία την έναρξη της Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού, εμπνευσμένες από τους πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά για την επανάσταση οι οποίοι συγκλόνισαν τους Ευρωπαίους.
Ο Ντελακρουά ζωγράφισε τους Έλληνες ως σύμβολο ελευθερίας απέναντι στην Οθωμανική βαρβαρότητα.
Στις αρχές του 19ου αιώνα το ρεύμα υποστήριξης προς την ελληνική υπόθεση ξεκινούσε στην Ευρώπη. Οι Φιλέλληνες συγκινημένοι από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία βοηθούσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν.
“Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” 1826, Ευγένιος Ντελακρουά, εμπνευσμένος από την τρίτη πολιορκία. Ελαιογραφία σε καμβά, Μουσείο καλών τεχνών στη Μπορντό…
Λαμπρό παράδειγμα ο ποιητής Λόρδος Μπάιρον, ο οποίος ήρθε το 1823 στη χώρα για να συνδράμει στον αγώνα και πέθανε ένα χρόνο αργότερα στο Μεσολόγγι.
Το έργο του επηρέασε σημαντικά τον Γάλλο ζωγράφο, Ευγένιο Ντελακρουά. Από τις ιστορίες του για την επανάσταση αντλούσε θέματα για τους πίνακες που ζωγράφιζε. Το 1824 σε ηλικία 24 ετών παρουσίασε τον πρώτο του πίνακα στο Παρίσι. Απεικόνιζε τις θηριωδίες των Τούρκων στον άμαχο πληθυσμό και ευαισθητοποίησε τη γαλλική κοινωνία. Πηγή έμπνευσης ήταν η σφαγή χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τους Οθωμανούς, που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό τους.
Στους πίνακες του Ντελακρουά, το πρόσωπο των Τούρκων συμβόλιζε την τυφλή, βίαιη δύναμη και το πρόσωπο των Ελλήνων την ελευθερία και τον πολιτισμό. Όπως ανέφερε στο Ημερολόγιο του το 1822 «Όταν οι Τούρκοι προφταίνουν τους λαβωμένους στο πεδίο της μάχης, η ακόμη και τους αιχμαλώτους τους λένε: Μη φοβάσαι και τους χτυπούν στο πρόσωπο με τη λαβή του σπαθιού τους για να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι: τους το παίρνουν με μια σπαθιά!…”
Οι μαθητές/τριες συνομίλησαν με τους πίνακες και εξήγησαν σε γονείς, συμμαθητές και εκπαιδευτικούς την ιστορία του Μπότσαρη, Μπότσαρης που αιφνιδιάζει τους Τούρκους στο στρατόπεδο τους” τη Σκηνή από τη «Σφαγή της Χίου», “τη μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν”, “την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” και τόνισαν την ανεκτίμητη συμβολή των έργων του Ευγένιου Ντελακρουά στην ελληνική προσπάθεια καθώς συγκίνησε και κινητοποίησε για πολλές δεκαετίες τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς η Ελλάδα συνέχισε για πολλά χρόνια μετά την ανεξαρτησία της.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο και την ευχή να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθεροι στα τιμημένα χώματα των προγόνων μας τους οποίους και τιμήσαμε με εκκλησιασμό, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2026.


Νατάσα Μάγκου