Ένας φωτογράφος στο σχολείο μας

thumbnail IMG 20240604 104520Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούμε καλέσαμε στο σχολείο μας τον φωτογράφο κ. Γιώργο Κωστικίδη με σκοπό να μας δείξει φωτογραφίες της άγριας ζωής που υπάρχει στον τόπο μας.

Μας είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τον κέρδισε η άγρια φύση και ως μέλος της ορνιθολογικής εταιρείας φωτογραφίζει κυρίως πουλιά. Μας εντυπωσίασε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί για να καμουφλάρεται, ώστε να μην τον παίρνουν είδηση τα ζώα. Οι φωτογραφίες του ήταν εντυπωσιακές, είδαμε πουλιά που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους αν και ζουν στην περιοχή μας.

thumbnail IMG 20240604 105125Μας τόνισε ότι ο τόπος μας είναι πλούσιος σε πανίδα και χλωρίδα. Εδώ ζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως το γεράκι, το βραχοκιρκίνεζο κι ο φιδαετός , ο πληθυσμός τους όμως μειώνεται συνεχώς. Αν αναλογιστούμε ότι τα αρπακτικά τρέφονται με φίδια, ποντίκια και νεκρά ζώα, ενώ τα μικρότερα πουλιά με έντομα, τότε διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στην τροφική αλυσίδα.

Κάποια πουλιά, όπως ο κούκος παρατάνε τα αυγά τους σε φωλιές άλλων πουλιών, που τα κλωσάνε σαν να ήτανε δικά τους, άλλα όμως είναι πολύ στοργικοί γονείς και προστατεύουν τα μικρά τους μέχρι να βγάλουν φτερά και να μάθουν να πετάνε.

Υπάρχουν πουλιά ενδημικά, που ζουν όλο τον χρόνο στον τόπο μας και αποδημητικά που έρχονται την άνοιξη από την Αφρική κανοντας ένα πολύ μακρινό και δύσκολο ταξίδι. Ένα από αυτά τα πουλιά είναι το τρυγόνι, που δυστυχώς αρχίζει να μειώνεται πολύ ο πληθυσμός τους, καθώς οι κυνηγοί τα περιμένουν στα νησιά, όπου φτάνουν εξαντλημένα και τα σκοτώνουν για το κρέας τους.

thumbnail IMG 20240604 104707Μια άλλη κατηγορία πουλιών είναι τα ωδικά πτηνά, που δε σταματάνε να κελαηδάνε, όπως η καρδερίνα και ο κοκκινολαίμης, που συχνά τον βλέπουμε στις αυλές μας τον χειμώνα να ψάχνει για τροφή.

Τέλος, ο κ. Γιώργος μας έδειξε ταΐστρες που κατασκευάζει μόνος του και μας υποσχέθηκε ότι θα έρθει το Φθινόπωρο ξανά, για να φτιάξουμε κι εμείς και να τις τοποθετήσουμε στο σχολείο μας.

Τον ευχαριστούμε πολύ που με τις φωτογραφίες του γνωρίσαμε τον όμορφο κόσμο των πουλιών και για το υλικό που μας έδωσε από την ορνιθολογική (παραμύθια, μάσκες και κατασκευές πουλιών). Φεύγοντας μας ζήτησε να αρχίσουμε να παρατηρούμε γύρω μας και να συνηθίσουμε να βλέπουμε και να ακούμε. Υπάρχει πράγματι τόση ομορφιά!

ΝΙΝΑ ΖΑΝΙΔΟΥ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

thumbnail IMG 20240604 115233 1