Πρωτομαγιά

  • Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαϊου.Ο παραδοσιακός εορτασμός της από τα παλιά ως τα νεότερα χρόνια είναι ένα κράμα στοιχείων και επιδράσεων που κρατούν από τα Ανθεστήρια των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, και φτάνουν στις νεοελληνικές γιορτές της άνοιξης, από την Πρωτομαρτιά ως το Μάη.
  • Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρωτομαγιάς αποτελεί ο στολισμός της θύρας ή του παράθυρου του σπιτιού με ένα ολάνθιστο στεφάνι. Τα κλαδιά και τα λουλούδια κόβονται από τους αγρούς, με χαρά και τραγούδια, και κουβαλιούνται στα σπίτια για να μεταδώσουν στους ανθρώπους της νεανικότητα και μακροζωία της φύσης, τη χλοερότητα, τη δροσιά και την άνθισή τους.
  • Εμείς φτιάξαμε ο στεφάνι μας κι ένα πολύχρωμο λιβάδι από πηλό για να γιορτάσουμε τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης! 
CAM01690 CAM01705 CAM01785

 

  • Την πρώτη μέρα του Μαϊου γιορτάζεται και η Εργατική Πρωτομαγιά. Μια ημέρα αφιερωμένη σε εκδηλώσεις τιμής προς την εργασία και τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ιστορία, μετά την απεργία που κήρυξαν την Πρωτομαγιά του 1886 στην Αμερική τα εργατικά συνδικάτα, το 1889 η Β΄Διεθνής καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως μέρα προβολής των εργατικών διεκδικήσεων, με πρώτη το οκτάωρο εργασίας. Το 1957 καθιερώθηκε νομοθετικά στην Ελλάδα ως εξαιρέσιμη γιορτή, κατά την οποία οι εργαζόμενοι, μολονότι αργούν, έχουν απαίτηση επί του ημερομισθίου.

8hours